Kanser Tedavi Yöntemleri, Yan Etkileri Nelerdir? Kanser Nasıl Tedavi Edilir?

0
Advertisement

Kanser Tedavi Yöntemleri nelerdir? Kanser tedavi yöntemlerinin yan etkileri, kanserle mücadele şekilleri ve uygulaması hakkında bilgi.

kemoterapi

Kaynak: pexels.com

Kanser Tedavi Yöntemleri

Kemoterapi (Kemo)

Kemoterapide kullanılan güçlü ilaçlar kanserin yayılmasını önler, daha yavaş büyümesini sağlar, hatta kanser hücrelerini öldürür. Yan etkilere neden olabilir, çünkü kanser hücrelerinin yanı sıra, vücudunuzdaki kan, ağız, sindirim sistemi ve kıl folikülleri dahil olmak üzere hızla büyüyen hücreleri de öldürür. 100’den fazla kemo türü vardır. Doktorunuz, kanser türü için en uygun olanı seçecektir. Bir hap veya kapsül olarak alabilir, bir krem olarak cildinize sürülebilir veya evde veya hastanede bir enjeksiyon veya IV (İntravenöz terapi) olarak alabilirsiniz.

Işın Tedavisi

Bu tedavi, kanser hücrelerine yüksek enerjili parçacıklar (proton veya partikül tedavisi) veya dalgalar (X-ışınları) ile saldırır. Tüm vücudunuz yerine belirli bir bölgedeki hücreleri öldürür veya tahrip eder. En yaygın tipte, ışın, vücudunuzun dışındaki bir makineden verilir.

Brakiterapi

Bu tedavi yönteminde, vücudun içinde tümörün bulunduğu yere, bir pirinç tanesi büyüklüğünde radyoaktif implantlar yerleştirilir. Bu implantlardan yayılan radyasyon kanser hücrelerini öldürür. Bu tedavi hastayı bir süreliğine radyoaktif hale getirir, böylece bitene kadar başka insanlardan, özellikle çocuklardan uzak durulması gerekir.

Açık ameliyat

Kanseri, ameliyatı ile tedavi etmek, tek bir yerde tümör varsa iyi sonuç verir. Lösemi gibi kanda bulunan kanseri veya yayılmış kanser hücrelerini tedavi edemez. Cerrah, bir neşter veya başka bir keskin aletle ciltte bir kesim yapar ve tümörü olabildiğince çıkarır. Test için lenf düğümlerini ve diğer dokuları da alabilirler. Buna açık cerrahi denir.

Minimal İnvaziv Cerrahi

Bu prosedürün amacı açık cerrahi ile aynıdır: gerekirse tümörleri ve ayrıca dokuları ve lenf düğümlerini çıkarmak. Cerrah büyük bir kesik atmak yerine, birkaç küçük kesik atar. Küçük bir kamera olan bir tüpü vücudunuzun içinde görmek için bir kesikten içeri yerleştirir ve operasyonu bu kamera yardımıyla diğer küçük kesiklerden yapar. Buna laparoskopik cerrahi denir. Genellikle açık ameliyattan daha kısa bir iyileşme süresi vardır.

Advertisement

Diğer Ameliyatlar

Kriyocerrahi; Kanser hücrelerini dondurmak için çok soğuk nitrojen veya argon gazı kullanır. Ciltteki veya serviksteki erken cilt kanseri, retinoblastom ve prekanseröz noktaları tedavi edebilir.

Fotodinamik tedavi, ilaçları tümörlerin yakınına gönderen, laparoskopik bir ameliyattır. Işık, ilacı aktive eder ve kanser hücrelerini öldürür.

Lazer ameliyatı, cildi kesmek için güçlü ışık ışınları kullanır. Çok küçük alanlar için uygundur. Lazerler bazen tümörleri küçültebilirler.

kök hücre

Kaynak: pixabay.com

Kök Hücre Nakli

Kemik iliğinde, diğer tedaviler ile öldürülen kanser hücrelerinin yerini alması için kök hücre kullanır. Böylelikle daha yüksek dozlarda terapiler yapılabilmesi sağlanır. Bazen kök hücreler, kanser hücrelerini bulabilir ve öldürebilir. Kök hücre nakli, kan nakli gibi bir kateter yardımıyla yapılabilir.

Kişiye Uygun Tedavi

Kişiselleştirilmiş tedavi olan bu yeni alanda, kanser hastası için en iyi tedaviyi bulmak için hastanın genetik düzenini kullanır. Henüz hastalığın tüm formları için yaygın olarak kullanılmamaktadır. Bu tedavi yöntemi için, henüz klinik çalışmalar yapılmaktadır.

Hormon Tedavisi

Endokrin tedavisi olarak da adlandırılan bu yöntem, büyümek için hormonları kullanan kanserleri hedefler. Bazen yumurtalık veya testis gibi hormon yapan bir organın alınması için ameliyat yapılır. Doktorlar, tümörleri küçültmek ya da vücudunuzun diğer bölümlerine yayılmış olan kanser hücrelerini öldürmek için diğer yöntemlerle birlikte hormon tedavisini kullanırlar. Ayrıca kanserin tekrarlama ihtimalini de azaltır.

Advertisement

Gen tedavisi

Bu tedavi, yaşayan hücrelere RNA veya DNA eklemek için, genellikle bir virüs olan özel bir taşıyıcı kullanır. Doktor bazı hücreleri çıkarıp bir laboratuvarda genetik materyalleri ekleyerek bu hücreleri taşıyıcı olarak hastaya doğrudan verir. Değiştirilen hücreler ya kanser hücrelerini öldürür, büyümelerini yavaşlatır ya da sağlıklı hücrelerin kanserle daha iyi savaşmasına yardımcı olur. Doktorlar henüz bu yöntemi kullanmıyor, ancak bazı hastalıklar için çeşitli gen terapileri mevcuttur.

İmmünoterapi

Bu tür bir biyolojik terapi veya biyoterapide, kanserle karşı savaşmak için bağışıklık sistemi kullanılır. Ya hastanın bağışıklık sisteminizi güçlendirir veya kanser hücrelerini işaretlenir, böylece bağışıklık sistemi onları daha kolay bulabilir ve yok edebilir. Hap olarak ağız yoluyla, IV olarak damara, cilde krem sürmek yoluyla veya bir kateter aracılığıyla mesaneye girilerek uygulanır.


Leave A Reply