Kar İle İlgili Deyimler ve Anlamları Açıklamaları, Kar Kış Konulu Deyimler

0
Advertisement

İçinde kar, kar yağmak kelimesi geçen deyimler nelerdir? Kar deyimlerinin anlamları ve açıklamaları. Kar hakkında deyimler ve anlamları

Kar İle İlgili Deyimler ve Anlamları

Kar İle İlgili Deyimler ve Anlamları

  • “yüreğine kar yağmak”
    kıskançlık duyarak üzülmek.
  • “sakalına kar yağmak”
    sakalı aklaşmaya başlamak.
  • “saçına kar yağmak”
    saçı aklaşmaya başlamak
  • “kulağına kar suyu kaçmak”
    bir duyum almak.
  • “kulağına kar suyu kaçırmak”
    dolaylı olarak duyurmak.
  • “karda yürüyüp (gezip) izini belli etmemek”
    kimsenin sezemeyeceği biçimde gizli iş çevirmek: Karda yürüyüp izini belli etmemek, cümlesiyle tarif edilen bu sinsilik, hedefine asla varamayan adi bir hiledir. -P. Safa.
  • “kar gibi”
    temiz, beyaz: Kar gibi çamaşırları serip eve döndü. -O. Rifat.
  • “güvendiği dağlara kar yağmak (güvendiği dal elinde kalmak)”
    yardım ve yarar beklediği kimse, yer veya şeyden iyilik gelmemek.
  • ” al kiraz üstüne kar yağmış”
    düşünülmeyen, beklenilmeyen şeylerin de olabileceğini anlatan bir söz.

Yapma Kar Nedir?

Bu alandaki ilk deneyleri, 1946’da Vincent J. Schaefer adlı bir Amerikalı yapmıştır. Schaefer, yapma karı ilk olarak bir buz kutusu kullanarak meydana getirmiş, sonraki yıllarda bu çalışmalarını daha da ilerleterek yeryüzüne yapma kar yağdırmayı başarmıştır. İlk deneyinde Schaefer bir buz kutusunun içine nefesini vermiş, nefesinin nemli havasının kutuda kar bulutçukları halini aldığını görmüştür. Sonra kutunun içinden çok soğuk bir çubuk geçirerek kar bulutçuklarının kar taneleri şekline dönmesini sağlamıştır. Schaefer’in bu deneyi, tabiatta kendiliğinden oluşan kar bulutlarındaki buz çekirdeklerinin, dışarıdan bazı yabancı maddelerin bu bulutlara uygulanmasıyla gerçekte olduğundan daha yoğun bir hal alabilmesi imkânını ortaya çıkarmıştır.

Bu imkândan daha sonra birçok faydalar sağlanabilmiştir. Çünkü, bir kar bulutundaki buz çekirdekleri, normalden daha yoğun bir şekilde oluşturulabildiği zaman bunlar ya bütün bulutu kar haline getirerek yeryüzüne yağmasını sağlıyorlar, ya da birbirleriyle birleşerek gittikçe büyüyorlar ve hava akımlarından daha ağır basarak kar şeklinde yere düşüyorlardı. Böylece, yapma kar meydana getirilerek, tehlikeli kar bulutlarının çözülmesi, kar fırtınalarının hafifletilmesi, yüksek tepelerde birikmiş olan yüklü kar bulutlarının bir an önce kar şeklini alarak yağması sağlanmış oluyordu.


Leave A Reply