Kar Nedir? Karın Özellikleri Nelerdir? Kar ve Dolu Arasındaki Fark

0
Advertisement

Kar nedir, kar tanesi, dolu nedir? Karın önemi, özellikleri, insanlara olan etkileri, kar ve dolu arasındaki fark nedir, hakkında bilgi.

kar

Kaynak: pixabay.com

Kar

Kar; kışın örtüsüdür. Bu örtü soğukla yoğrulmuş, pamuk gibi beyaz ve yumuşak, üstü soğuk, içi sıcak bir yorgana benzer. Karın hem yağışı, hem de evleri, ağaçları, sokakları göz kamaştırıcı beyazlığıyla örtüşü, küçük, büyük herkesin hoşuna gider. Çocuklar karda oynamak, büyükler dolaşmak isterler. Fakat bu kadar çok sevilen karı dünyada hiç görmemiş olan milyonlarca insan vardır. Çünkü kar, dünyanın ancak üçte birinde yağar. Tropikal ve sıcak bölgelerde kar, ancak yüksek dağlarda görülür. Kutuplarda her mevsim, bizim yaşadığımız bölgelerde ise kış aylarında yağar.

Kar ve Özellikleri

Kar, donmuş su buharıdır. Havanın yukarı tabakalarındaki su buharı, ısı sıfırdan aşağı olunca donarak kar olur, aşağıları da sıcak değilse yere lâpa lâpa kar halinde dökülür. Kar, bu yağış biçimiyle okuldan çıkmış, sağa sola koşan yaramaz çocuklara benzer. Kar tanelerinin içinde, sünger gibi, hava boşlukları vardır. Bu yüzden hafif olan kar taneleri uçuşarak, ya da rüzgârla savrularak yağarlar.

Kar lapaları kar billûrlarından meydana gelir. Bu billûrlar altı köşeli güzel yıldızlar halindedir. Birbirlerine benzemezler.

Güneş ışıkları kara çok az girer. Geriye kalan ışığı, kar billurları yansıtır. Işığı yansıtması Ijarm göz kamaştıracak kadar beyaz görünmesini sağlar. Kar, bazen renkli de görünebilir. Beyaz ışıkta beyaz, kırmızı ışıkta kırmızı, mavi ışıkta mavi olur. Bu da çevresindeki ışığın rengini yansıtmasından ileri gelir.

dolu

Advertisement

Kar ve Dolu Arasındaki Fark

Kar; Kar, küçük buz parçacıklarının bir araya gelmesinden oluşur. Havanın çok soğuk olduğu durumlarda havada bulunan su donarak kara dönüşür. Küçük, yumuşak, altıgen şekilli buz kristalleri kar olarak yeryüzüne yağar. Kar haftalar boyunca erimeyebilir ve yeryüzünde metrelerce kalınlığa ulaşabilen tabakalar oluşturabilir. Yüksek dağlara ve çok soğuk kutup bölgelerine yağan kar, sıcak yaz aylarında bile erimeyebilir.

Dolu; Dolu, bezelye tanesi büyüklüğünde buz parçalarının yağmur gibi yağmasına verilen isimdir. Evlere, arabalara ve ekinlere zarar verebilir. Dolu çok hızlı yükselen fırtına bulutlarında oluşur. Havanın üst katmanları çok kuvvetli olunca yağmur tanelerini hava ısısının çok düşük olduğu bulutun üst katmanlarına taşır. Yağmur taneleri dolu tanelerine dönüşerek erimelerinden daha kısa bir süre içinde buluttan yağar.

Don; Çok soğuk sabahlarda çimenler, camlar ve arabaların üzerinde beyaz, şekere benzer bir katman görürsünüz. Buna don adı verilir. Hava sıcaklığı donma derecesi olan 0°C’nin altına düştüğünde veya havadaki nem, soğuk bölgelerin üzerinde donduğu zaman oluşur.

Dolu Yağması

Kaynak: pixabay.com

Karın Önemi.

Kar, kışın yorganıdır. Kışın yeryüzünü örttüğü zaman önce bitkileri şiddetli soğuktan korur, ilkbaharda eridiği zaman da su olarak toprağa sızar, bitkilerin büyüyüp gelişmelerini sağlar.

Dağlarda, bayır ve yaylalardaki karın endüstri bakımından faydası vardır. Bu karlar eriyince akan sular beslenerek kabarır, barajları doldurur, baraj sularından ekili yerleri sulamak ve elektrik enerjisi elde etmekte faydalanılır.

İnsan ve Kar.

Kışın kar yağınca, havadaki nem derecesi azalır. Soğuk, fakat az nemli hava insanı kamçılar, dirileştirir. Birçok kimseler, karın hastalıkları yok ettiğine inanır.

Advertisement

Kar, cildimizi yakar, gözlerimizi kamaştırır. Karın yakması ve göz kamaştırması, önce de söylediğimiz gibi ışınları yansıtmasından ileri gelir. Kuvvetle yansıyan ışınlar, tıpkı güneş gibi, cildimizi yakar ve bizi esmerleştirir. Kayak sporu yapanların ciltleri tunç gibi olur. Birçok kimseler yanmak için karda dolaşır, ya da spor yaparlar. Fakat fazla yanmak zararlı olduğundan koruyucu kremler sürmek, ölçülü olarak yanmak lâzımdır. Kar, gözleri kamaştırdığı için göz bozukluklarına sebep olur. Bunun için uzun süre karda dolaşanlar, «kar gözlüğü» kullanmalıdırlar.


Yorum yapılmamış

Leave A Reply