Leylek İle İlgili Atasözleri Deyimler ve Anlamları Açıklamaları, Leylek Hakkında

0
Advertisement

İçinde leylek geçen atasözleri ve deyimler nelerdir? Bu atasözü ve deyimlerin anlamları ve açıklamaları nelerdir? Leylek hakkında atasözleri, deyimler.

Leylek İle İlgili Atasözleri Deyimler

Leylek İle İlgili Atasözleri Deyimler ve Anlamları

ATASÖZLERİ

  • ***leyleğin ömrü (günü) laklakla geçer
    boş, anlamsız konuşanların durumunu anlatmak için söylenen bir söz.
  • ***leyleği kuştan mı sayarsın, yazın gelir, kışın gider
    sürekli olarak bir iş üzerinde durmayan, maymun iştahlı olan kişiye kimse güvenmez.

DEYİMLER

  • ***leyleği havada görmek
    şaka çok gezmek.
  • ***leyleğin attığı yavru
    çevresinde yeteri kadar ilgi görmeyen kimse: Gözlerimi önüme indirmiştim, başım dönüyor, kulaklarım vınlıyordu. Ben, bilhassa ben, leyleğin attığı yavru. -O. Kemal.
  • ***leylek gibi
    zayıf ve uzun bacaklı.

Leylek Hakkında Bilgi

Göçebe kuşlardandır. Yuvasını evlerin damlarında, bacaların üstünde kurar, kurbağa, sıçan, yılan gibi tarlalara zararlı hayvanları yiyerek beslendiği için faydalı bir kuştur.

Leylek uzunbacaklılardandır. Gövdesi oldukça iri, bacakları çok uzun, kanatları kuvvetlidir. Boynu öne uzanmış olarak uçar. Çoğunun sesi yoktur. Ancak, gagalarını birbirlerine çarparak ses çıkarırlar.

Leyleğin en çok görülen cinsi «beyaz leylek» tir. Bundan başka bir de «siyah leylek» vardır ki yalnız karnı beyazdır; insanlardan kaçar, ormanlarda yaşar. Beyaz leyleklere, genel olarak, Kuzeybatı Afrika’da Avrupa ülkelerinde, Anadolu’da Batı İran’da, Doğu’da Kore Yarımadasına kadar olan yerlerde rastlanır. Bunların erkekleri 3-4, dişileri ise 2,5-4 kilo ağırlıkta olur.

Leylekler en çok bataklık yerleri severler. Bunlar Almanya, Danimarka gibi bazı ülkelerde kutsal hayvanlar olarak kabul edilir, bir evin damına yuva yapmaları o ev halkı için uğur sayılırdı.

Advertisement

KARA LEYLEK HAKKINDA BİLGİ

Kara leyleklerin vücutları büyük oranda siyah renkli tüylerle kaplıdır. Bu tüyler yanardönerdir yani hareket ettikçe çeşitli renklerde parlar. Kara leyleklerin karın bölgeleri beyazdır. Gagaları ve bacakları kırmızıdır. Gözlerinin etrafında da kırmızı bir halka bulunur.

Kara leyleklerin geniş ve uzun kanatları vardır. Kanatlarının bu özelliği hava akımlarından yararlanarak kanat çırpmadan yükseğe çıkmalarını ve uzun mesafeleri daha az enerji harcayarak kat etmelerini sağlar.

Kara leylekler yuva yapmak için genellikle doğal alanları tercih eder. Kimi kara leylekler yaşlı ormanlardaki ağaçlara, kimileri de kayalık yamaçlardaki oyuklara yuva yapar. Yuvaları kolay fark edilmeyecek yerlerde olur. Kara leylekler her üreme döneminde üç ile beş arasında yumurta bırakır. Yavruların yumurtadan çıkması için en az otuz beş gün geçmesi gerekir. Yumurtadan çıkan yavruların uçabilecek hale gelmeleri de en az iki ay sürer.

Kara leylekler yuvalarını genellikle sulak alanların yakınına yapar. Çünkü sulak alanlarda beslenirler. Genellikle balık, kurbağa ve böcek yerler. Bunların dışında nadir de olsa yılan, kertenkele ve küçük memeli hayvanlar yedikleri de olur.

Kara leylekler göçmen kuşlardır. Kış mevsimini Afrika kıtasında geçirir ve nisan ayında ülkemize gelmeye başlarlar. Ülkemizdeki sulak alanlarda ve açık arazilerde görülebilirler.

Advertisement


Leave A Reply