Karabük İli Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Karabük ili nerededir? Karabük ilinin ilçeleri, iklimi, bitki örtüsü, yüzey şekilleri, özellikleri ile ilgili bilgi.

karabuk-haritaKARABÜK;

Yüzölçümü: 4.164 km2.
İlçeleri: Merkez, Eflani, Eskipazar, Ovacık, Safranbolu, Yenice.

Büyük bölümü Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümü’nde, güneyi İç Anadolu Bölgesi’nin kuzeyinde yer alan il ve bu ilin merkezi kenttir. Kuzeyden Kastamonu ve Bartın, doğudan Kastamonu, güneyden Çankırı, Bolu, batıdan Zonguldak illeriyle çevrilidir.

Yüzey Şekilleri; İl merkezinin yüzey şekillerini Köroğlu Dağları’nın uzantıları belirler. Demiroluk Dağları’ndaki Keltepe (1.999 m) ilin en yüksek noktasıdır. Irmakların oluşturduğu vadi tabanlarında ve ırmak kıyılarında yer yer düzlükler görülür. İlin güneydoğusunda yükselti 1.000-1.800 m arasında değişir. Başlıca doruklar arasında Kaklıcaıktepe (1.462 m), Kocasivritepe (1.761 m), Keçikırantepe (1.656 m), Soğukoluktepe (1.268 m) sayılabilir. Safranbolu İlçe merkezinin kuzeyinde yer alan Sarıçiçektepe (1.726 m), Bacaklıyayla Tepesi (1.637 m) ve Karatepe (1.517 m) ile Eflani İlçesi’ndeki Göktepe (1.416 m) ilin öteki doruklarıdır. Güneydoğu-kuzeybatı doğrultusunda akan ve Araç Çayı ile birleşerek Karadeniz’e akan Filyos (Yeniceırmak) Çayı ilin başlıca akar-suyudur. Ovacık İlçesi’nden doğan Soğanlı Çayı da Filyos’a katılır.

İklim ve Bitki Örtüsü; Karadeniz iklimi egemen olmakla birlikte, denize kıyısı olmadığı için karasal iklim özellikleri daha belirgindir. Kışlar daha soğuk, yağış daha azdır. Yazlar sıcak ve az yağışlıdır. Yıllık ortalama sıcaklık 14°C, yağış tutarı 650-700 mm’ dir.

Advertisement

Aşırı ve düzensiz yararlanma sonucu alam daralmış ve doğal dengesi bozulmuş olmakla birlikte, tür çeşitliliği açısından ülke geneline göre zengin sayılabilecek ormanlık alanlar vardır (sarıçam, kayın, göknar, karaçam, meşe, çam). Büyükdüz Ormanı tür zenginliği açısından örnek orman olup koruma altındadır. Keltepe çevresi sarıçam ve karaçam ormanlarıyla kaplıdır.

Ekonomisi; Merkez İlçe’nin dışında en fazla gelişme gösteren ilçe Safranbolu’dur. İl ekonomisinin temelini endüstri oluşturur. Kırsal alanda tarım (buğday, mısır, arpa, patates, kurusoğan, elma, armut) ve havyancılığın yanı sıra ormanlık alanlarda orman ürünleri önem taşır. 1940’ta üretime geçen Karabük Demir-Çelik İşletmeleri, ülkemizin de en önemli ağır sanayi kuruluşları arasındadır. Türkiye’de kurulan ilk demir-çelik fabrikasıdır. Fabrika son yıllarda gerilemesine karşın zarardan kâra geçerek ülke ekonomisindeki yerini korudu. İl merkezindeki sanayi çarşısında çeşitli küçük kuruluşlar etkinlik gösterir. Merkezden sonraki en büyük ilçesi olan Safranbolu, tarihsel Türk evleriyle turist çeken önemli bir merkezdir.

Tarihi;19. yüzyıl sonlarında Safranbolu’ya bağlı küçük bir köyken 1930′ larda Türkiye’nin ağır endüstri merkezi olarak seçilmeyi ve demir-çelik fabrikasını burada kurulmasıyla birlikte yöre gelişmeye ve nüfusu artmaya başladı. Bunu üzerine 1941’de Safranbolu İlçesi’ne bağlı bucak konumunu kazandı, nüfusu da 10 bini aştı. Küçük ve yan sanayinin de önem kazanmasıyla hızla göç olmaya başladı. 1953’te ilçe merkezi yapıldı.

Tarihsel Eserler; Demir-Çelik Fabrikası’nm kurulduğu 1940’lardan bu yana geçmişi olan il merkezinde tarihsel nitelikli eser yoktur. Buna karşın ilçelerinden Safranbolu barındırdığı eski Türk evleriyle gözde bir turizm merkebidir.


Leave A Reply