Karpuzun Özellikleri Çeşitleri Besin Değeri Tarihçesi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Karpuz nasıl bir meyvedir? Karpuz meyvesinin içeriği, besin değeri, üretilmesi, özellikleri, tarihçesi nedir? Karpuz Hakkında Bilgi

Karpuz Hakkında Bilgi

Karpuzun Özellikleri

Karpuz (Citrullus vulgaris), kabak ve salatalığın da dahil olduğu Cucurbitaceae familyasına aittir. Karpuz az çok küresel bir şekle sahip büyük bir meyvedir. Genellikle tatlı olarak çiğ yenir. Tatlı bir kırmızımsı veya sarımsı ete sahiptir. Çok az kalori sağlayan, çok ferahlatıcı bir besindir. Aynı zamanda bazı vitamin ve mineraller sağlar.

karpuz

Kaynak: pixabay.com

Karpuz Bitkisi

Karpuz uzun saplara ve loblara bölünmüş yapraklara sahip olan bir tırmanma bitkisidir. Meyvesi sert yeşil kabuklu ve kırmızımsı renkli tatlı iç kısmı olan yaklaşık 15 kg ağırlığa sahip olabilen bir meyvedir.

Karpuz, Cucurbitaceous ailesine ait yıllık bir bitkidir. Bilimsel adı Citrullus vulgaris’dir. 5 m uzunluğa ulaşabilen bazı otsu gövdelere sahiptir. Boyuna ve tüylü oluklarla silindiriktirler.

Yaprakların üst kısmı çok pürüzsüzdür, oysa ki, kuvvetli bir şekilde işaretlenmiş siniri olan alt kısmı çok kabadır. Yapraklar, her biri 3 ila 5 lob içeren yuvarlak bölümlere ayrılmıştır.

Çiçekler yapraklar ile saplar arasındaki köşe bölgede oluşurlar. Çiçeklerin rengi sarıdır. Böcekler tarafından tozlanırlar. Dişil çiçekler, 2 ila 15 kg arasında değişen, az çok küresel şekil ve değişken büyüklükte harika meyveler olan karpuzlara dönüşür. İç bölge kırmızıdır ve değişken renkte çok sayıda tohumlar içerir (renkleri kahverengi, siyah, beyaz, vb. olabilir). Kabuğu pürüzsüz ya da daha belirgin çizgilerle ve rengi koyu yeşilden soluk yeşile kadar değişir.

Advertisement

Bazı hastalıklara ve mantar Fusarium oxysporum’un saldırısına karşı dirençli olması için karpuzlara aşılanma yapıldığı da olur. Bu amaçla, hepsi Cucurbitaceous ailesine ait olan Cucurbita ficifolia, Benincasa cerifera veya Cucurbita moschata gibi karpuz benzeri türler oluşur.

karpuz

Kaynak: pixabay.com

Besin İçeriği

Karpuz meyvesi % 91 su, % 6 şeker içerir ve yağ oranı düşüktür. 100 gram porsiyonda, karpuz meyvesi 30 kalori ve düşük miktarda temel besin sağlar. Günlük Değerin % 10’unda kayda değer içerikte yalnızca C vitamini bulunur. Karpuz, likopen de dahil olmak üzere karotenoidleri içerir. Amino asit sitrülin karpuz kabuğunda üretilir.

Karpuzun Kökeni

Karpuz, vahşi doğada da yetişebildiği Batı Afrika kökenli bir çiçekli bitkidir. Citrullus colocynthis bazen karpuzun vahşi bir atası olarak kabul edilir; doğal aralığı kuzey ve batı Afrika’dan batı Hindistan’a kadar uzanır.

Nil Vadisi’nde hem C. lanatus hem de C. colocynthis’in yetiştiriciliğine dair kanıtlar, MÖ 2. bin yıldan itibaren bulunmuş ve her iki türün de tohumları Onikinci Hanedanı bölgelerinde ve Firavun Tutankhamun mezarında bulunmuştur.

karpuz

Kaynak: pixabay.com

7. yüzyılda Hindistan’da karpuz ekiliyordu ve 10. yüzyılda bugün dünyanın en büyük karpuz üreticisi olan Çin’e ulaştı. 1158’de Seville’de yetiştirildiğine dair kanıtlar vardır. Güney Avrupa’ya ve kuzeye doğru yayıldı, belki de yaz sıcaklıkları iyi verim için yetersiz olduğundan ilerlemesi sınırlı kaldı. Meyve 1600 yılına kadar Avrupa bitkilerinde ortaya çıkmaya başlamıştı ve 17. yüzyılda Avrupa’da küçük bir bahçe ürünü olarak yaygın biçimde ekilmişti.

Avrupalı ​​sömürgeciler ve Afrika’dan gelen köleler, karpuzu Yeni Dünya’ya sundu. İspanyol yerleşimciler 1576’da Florida’da büyütüyorlardı ve 1629’da Massachusetts’te yetiştiriliyordu ve 1650’de Peru, Brezilya ve Panama’da ve birçok İngiliz ve Hollanda kolonisinde yetiştiriliyordu. Aynı zamanda, Yerli Amerikalılar ekinleri Mississippi vadisinde ve Florida’da yetiştiriyorlardı. Karpuz, Hawaii ve diğer Pasifik adalarında, Kaptan James Cook gibi kaşifler tarafından tanıtıldığında hızla kabul edildi.

Advertisement

Çekirdeksiz karpuzlar, ilk olarak, 1939’da, yeterli hastalık direncine sahip olmadıkları için, çekirdeksiz triploid hibritler yaratabilen Japon bilim adamları tarafından geliştirilmiştir. Çekirdeksiz karpuzlar 21. yüzyılda daha popüler hale geldi.


Leave A Reply