Kars İli Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Kars ili nerededir? Kars ilinin ilçeleri, iklimi, bitki örtüsü, yüzey şekilleri, özellikleri ile ilgili bilgi.

karsKARS;

Yüzölçümü: 9.442 km2.
İlçeleri: Merkez, Akyaka, Arpaçay, Digor, Kağızman, Sarıkamış, Selim, Susuz.

Doğu Anadolu Bölgesi’nin Kars-Erzurum Bölümü’nde il ve bu ilin merkezi kent. 42°10′-44°49′ doğu boylamlarıyla, 39°22′-41037′ kuzey enlemleri arasında kalan il toprakları; doğudan Ermenistan, güneyden Ağrı ve Iğdır, batıdan Erzurum, kuzeyden Ardahan illeriyle çevrilidir.

Yüzey Şekilleri; Kars İli topraklarının % 40’ı dağlar, % 50’si yaylalar ve yüksek düzlükler, % 10’u ovalarla kaplıdır. Yüzey şekillerinin oluşumuna, kuzeydeki Yalnızçam, orta kesimdeki Allahuekber Dağlan, Aladağ, Büyük Yaylıca Dağları, güneyde Aras Dağları’nın kuzey eteklerindeki yükseltiler egemendir. Kuzey ve Doğu Anadolu’dan gelen dağ sıralarının uzantısı olan dağlar, genelde doğu-batı doğrultusunda uzanır. Erzurum sınırındaki Allahuekber Dağı (3.120 m); il merkezinin güneyinde Hacıhalil Dağı (2.366 m); Kağızman İlçe merkezinin kuzeydoğusunda, Aras Vadisi’nin kuzeyinde Büyük Yağlıca Dağı (2.961 m); Aras Vadisi’nde sıralanan Sarıkamış’ın güneyindeki Aladağ (3.138 m); Aras Irmağı’nın güneyinde ve Ağrı il sınırında Aşıkdede Tepe (3.274 m); Aras Dağları’nın güneyinde Ağrı sınırında Ziyaret Dağı (2.887 m); Aras Irmağı’nın güneyinde Zor Dağı üzerindeki Akpınar Tepe (3.196 m); ilin başlıca yükesltileridir. Düzlükler, ırmak vadileri boyunca uzanır. Ortalama yükseltisi 1.000-1.500 m olan başlıca düzlükler Kars yaylasıdır. Irmak boylarında alüvyonlu topraklar uzanır. Göle Dağları’ndan doğan, Ardahan Ovası’nı suladıktan sonra Ermenistan topraklarına geçen Kura Irmağı (Kuruçay); Bingöl Dağları’ndan doğarak, Erzurum İli’ni geçen ye ilin güneybatısından girerek Aras Dağları kuzeyinden akan, bir süre Ermenistan sınırını izledikten sonra İran topraklarında Hazar Denizi’ne dökülen Aras Irmağı; Allahuekber Dağları güneyinde doğarak önce kuzeydoğu, daha sonra güneydoğuya dönen bir süre sınırı izledikten sonra Aras Irmağı ile birleşen Kuruçay, ilin başlıca ırmaklarıdır. Daha küçük akışlı Kars Çayı, Sarıkamış Dağları’ ndan doğar, Kars Ovası’nı geçer. Çıldır Gölü’ne sularını boşaltan Telek Suyu’ nu aldıktan sonra güney doğuya kıvrılarak Arpaçay’a katılır. Susuz İlçesi’ nin batısında Aygır Gölü, Aladağ üzerinde Kağızman İlçesi’ne bakan yamaçtaki Deniz (Çengili) Gölü, kuzeyde bir bölümü Ermenistan topraklarında kalan Aktaş (Kenarbel) ve Kağızman’da Turna Gölü öteki gölleridir.

İklim ve Bitki Örtüsü; Ülkemizin en sert iklimli yörelerinden olan Kars’ta yıllık ortalama sıcaklık 42°C, en soğuk ay ocak, en sıcak ay temmuz ve ağustostur. Yıllık ortalama yağış tutarı 527.7 mm olup ilkbahar aylarında kısa süren çok şiddetli sağnak yağışlar görülür. Ortalama kar yağışlı gün sayısı 44-45, egemen rüzgâr yönü güneybatıdır.

Advertisement

İl orman yönünden zengin değildir. Ormanın üst sınır 2.800 m’ye kadar çıkar. Ormanlar büyük oranda insan etkisi ve düzensiz yararlanması sonucu gerilemiştir. Çok az yerde sarıçam ormanlarının kalıntılarına rastlanır. Ormanın gerilediği yerlerde çayır ve otlak bitkileri yaygınlaşmıştır. Çam ormanlarının en zengin olduğu yerlerde, yapraklı türleri sarıçamla karışır. Irmak boylarında karakavak ağaçlamaları, küçük alanlarda doğal huş ve meşe toplulukları görülür. Orman dışı alanlarda karların ilkbaharda erimesiyle ortaya çıkan bozkırlar hayvancılık açısından elverişli bir ortam yaratır.

Ekonomi; Ekonomi; tarım ve hayvancılığa dayanır. Tarımın önemine karşın, ekili-dikili toprakların toplam yüzölçümü içerisindeki payı ancak % 18’dir. İl topraklarında sebze üretim alanı sınırlıdır. Hayvancılığın en gelişmiş olduğu illerimizden biri olan Kars’ta, çayır ve otlaklar toplam yüzölçümünün % 60’mı kaplar. Kümes hayvancılığı ve arıcılık da yapılır. Ormanlardan sağlanan ürünler de ekonomide önemli bir paya sahiptir. Asbest, arsenik, alçıtaşı, manyezit, perlit, tuz, başlıca yeraltı zenginlikleridir.


Yorum yapılmamış

Leave A Reply