Kasımpatı Nasıl Bir Çiçektir? Bakımı, Çoğaltılması, Yetiştirmenin Püf Noktaları

0
Advertisement

Kasımpatı çiçeği nasıl daha güzel yetiştirilebilir, Kasımpatı çiçeği bakımı, çoğaltılması, yetiştirmenin sırları ve püf noktaları nelerdir?

kasımpatı

Kaynak : pixabay.com

Kasımpatı

Çin ve Japonya’dan gelme bir çiçek olan kasımpatı ömürlü çiçeklerdendir. Kökleri soğuktan donmadığından bunları kışın oldukları yerde bırakmak uygun düşmektedir.

Sürgün ve tohumla üretilir. Çiçek verme mevsimi eylülle aralık ayı arasındadır. Tohumları ilkbaharda, çelikleri bahar sonunda toprağa dikilir. Rutubeti fazla sevdiğinden bol su vermek lâzımdır. Kasımpatı ülkemizin birçok yerlerinde kasımda açtığından bu çiçeğe «kasımpatı» denilmiştir. «Krizantem» de denilir.

Bileşikgillerden olan kasımpatı çelikten yetiştirilebilir. Bunun için nisanda alınacak çelikler önce saksıya dikilir, kök salmaya başladıktan sonra iyi gübrelenmiş, kumlu bir toprağa aktarılır. Kasımpatı sık sık su ister. Bitki büyüdükçe yeni sürgünlerin ucunu koparmalıdır. Bu, bitkinin daha gür dal budak salmasını sağlar.

kasımpatı

Kaynak : pixabay.com

Kasımpatı Nasıl Yetiştirilir?

Ömürlü çiçeklerdendir. Kökleri soğuktan donmadığı için, kışın olduğu yerde bırakılabilir. Sürgünleriyle de, tohumla da üretilir. Çiçek açma mevsimi, eylülle aralık ayları arasındadır. Tohumları ilkbaharda, sürgünleri bahar sonunda toprağa dikilir. Nemi çok sevdiği için, bol bol sulamalıdır. Kasımpatı, yurdumuzun birçok bölgelerinde kasım ayında açtığı için, bu adı almıştır.

Çelikle Çoğaltma

Çelik almak için, bitkisi kuvvetli ve en güzel açan çiçekler seçilir. Bunların çiçeği geçtikten sonra, dalları topraktan 20 cm. yukarıdan kesilip saksılanarak serin cama yakın bir tarafına konur ve lüzumuna göre sulanır. Çelikler anaç bitkinin genç sürgünlerinden alınır. Gerekirse dallardan da genç sürgünler alınabilir.

Advertisement

Kasımpatlarından büyük çiçek almak için aralıktan şubata kadar çelik yapılır. Marttan mayısa kadar yapılan çelikler fazla büyük çiçek vermez.

Çeliklerin seçilmesi kasımpatı kültürünün temelini sağlar. Çelikler en kuvvetli ve en kalın dallardan seçilmelidir, bunlar ne yumuşak, ne de odunlaşmış olmalıdır.

Çelikler yeter derecede hafif ve zengin harç isterler. Toprağının yarısı çayır, çimen çürüntüsü, yarısı kum olmalıdır. Çayır toprağı bulunmadığı takdirde üçte bir buğday toprağı, üçte bir yastık veya yaprak gübresi, üçte bir de kum olabilir.

Kasımpatları için en iyi harç, çok çürümüş olmak üzere üçte iki çayır toprağı, üçte bir yaprak çürüntüsünden yapılan kompostodur.

kasımpatı

Kaynak : pixabay.com

Bitkiye verilen su iyi süzülürse kasımpatlarının sararması, düşmesi önlenmiş olur. Bunun için de saksıların dibi testi, ya da tuğla kırıklarıyla döşenmelidir.

İlkbahar gelince don korkusu kalmadığı zaman bitkiler serden dışarı çıkarılarak sıralanır ve saksıların neminin kurumaması için toprağa gömülürler. Bitkiyi son kırağılardan korumak ve güneşin şiddetli olduğu saatlerde gölgelemek için üzerlerine konacak hasırları çekecek sağlamlıkta ağaçtan bir çardak yapmak uygun olur.

Advertisement

Toprak: Nemli topraklarda mutlu olur, renklerine renk katar. Serin yerlerde yetişir, soğuğa dayanıklıdır. Duvar dipleri dikim için uygundur. Güneşli ve rüzgar almayan yerlerde daha uzun yaşar.

Bakım: Ara sürgünler kesildiği zaman daha çiçekli olur. Uzun boylu ve büyük çiçekler elde etmek istiyorsanız, mayıs ayında budamaya başlayın. Fazla yaprak ve tomurcuklan temizlemeniz gerekir. Yaz döneminde aynı işlemleri tekrarlamalısınız. Çiçeklenme dönemine kadar her hafta organik maddece zengin gübre verilmelidir, ilkbaharda saksılarını değiştirin.

Üretim: Nisan ayında alınan çeliklerden, kök sürgünlerinden ya da tohumdan yetiştirilir.

Çiçekler: Kasım ayında açmaya başlar. Kış ortasına hatta bazen sonuna kadar çiçekli kalır. Aydınlık sever. Çiçekleri çeşitli renklerde olur. Büyüklükleri ve görünüşleri cinslerine göre değişir.


Leave A Reply