Kasırga ve Tayfun Arasındaki Farklar Nelerdir? Kasırga, Tayfun ve Siklonların Özellikleri

0
Advertisement

Kasırga ve tayfun ve siklon arasındaki fark nedir? Kasırgaların, siklonların ve tayfunların özellikleri ve aralarındaki temel farklar nelerdir? Kasırga, silon ve ya tayfunlar nasıl oluşur?

Kasırga

Kasırgalar, tayfunlar ve siklonlar, muazzam yıkıcı kapasiteye sahip doğal fenomenlerdir. Her yıl ve farklı zamanlarda, tüm dünyada onları duyarsınız. Ancak son sezonlarda gücü ve sıklığı artıyor gibi görünüyor. Ancak, bir kasırga ve bir tayfun arasındaki farkı biliyor musunuz?

Kasırga ve tayfun arasındaki fark

Söylememiz gereken ilk şey, bir kasırga, bir tayfun ve bir siklonun tamamen aynı atmosferik fenomen olduğudur. Güney yarımkürede saat yönünde ve kuzey yarımkürede bunun yerine saat yönünün tersine dönen alçak basınç ve kuvvetli rüzgarların merkezi olan büyük kapalı sistemlerdir.

O zaman bu terimler eş anlamlı kelimeler mi? Gerçek şu ki, hiç de değiller. Araştırmacılar, kaynaklandıkları bölgeye bağlı olarak kasırga, tayfun veya siklon kelimelerini kullanırlar. Bu nedenle, bir kasırga ve bir tayfun arasındaki temel fark, gezegende gerçekleştiği yerdir.

Kasırga ve tayfunların özellikleri

Kasırgaların ve tayfunların ana özellikleri şunlardır :

Advertisement
  • Fırtına Kuzeydoğu Pasifik, Karayipler veya Kuzey Atlantik’i vurduğunda buna kasırga denir. Kasırga kelimesi, Hurricane (Maya hunracán’dan) olarak adlandırılan Karayip kötülük tanrısının adından gelir.
  • Fırtına Kuzeybatı Pasifik’e çarptığında buna tayfun denir.
  • Ayrıca bu fenomenlerin isimleri kapsamında fırtınanın böyle kabul edilebilmesi için saatte minimum 119 kilometre hıza ulaşan rüzgarlara sahip olması gerekir.
  • Rüzgar hızı saatte 179 kilometreyi aşan veya ona ulaşan bir kasırga şiddetli kasırga olarak sınıflandırılacaktır. Buna karşılık, bir tayfun saatte en az 241 kilometre rüzgar hızı kaydederse, buna süper tayfun denir.

Son olarak, biz de biraz siklonlardan bahsetmek istiyoruz. Güney Pasifik’te veya Hint Okyanusu’nda meydana gelirse, bunlara siklon veya tropikal siklon denir. Siklonlar her zaman kişisel isimlerle belirtilir. Listede Q, U, X, Y ve Z harfleri dışında her biri alfabenin bir harfi ile adlandırılır. Liste her 6 yılda bir değiştirilir, ancak özellikle yıkıcı siklon isimleri listenin bir parçası olmak için emekliye ayrılır.

altın oran kasırga

Altın Oran Kasırga

Kasırgalar ve tayfunlar nasıl oluşur? Süreç Nasıldır?

Kasırgalar ve tayfunlar şu şekilde oluşur :

  1. Kasırgalar, tayfunlar ve siklonlar, elektrik fırtınaları ılık okyanus suları üzerinde hareket edip biriktiğinde oluşur, bu nedenle tüm bu doğal fenomenlerin tropik alanlar üzerinde veya yakınında bir etkisi vardır.
  2. Deniz yüzeyinden gelen ılık hava, fırtına havası ile birleşerek yükselmeye başlar, irtifa kazanır ve girdaplar oluşturarak okyanus yüzeyindeki basıncın düşmesine neden olur.
  3. Bu da, bu düşük basıncı örtmeye çalışan yakındaki hava kütlelerini çeker. Hava kütlelerinin zıt yönlerde hareketi fırtınanın kendi üzerinde dönmeye başlamasına neden olurken, sıcak hava daha yüksek irtifalarda basıncı düşürür.
  4. Dünyanın dönüşünden kaynaklanan Coriolis etkisi sistemin dönüşünü arttırır ve okyanusun ılık suyu bütüne daha da fazla enerji katarak rüzgarların hızlarını artırmasına ve fırtınanın güçlenmesine neden olur.

Kasırgaların, tayfunların ve siklonların sonuçları

Bu fırtınalar , hem rüzgarlarının gücü hem de getirebilecekleri sağanak yağış nedeniyle çok büyük maddi ve kişisel hasara neden olabilecek muazzam miktarda enerji üretir.

Çarpıcı bir örnekle fikir edinmek gerekirse, ortalama bir kasırganın açığa çıkardığı enerji, her 20 dakikada bir 10 megatonluk nükleer bombanın patlamasına eşdeğerdir. Neden bu kadar tehlikeli olduklarını ve birçok girişimine rağmen insanların neden onları durdurmanın veya en azından tüm nihai yıkımdan kaçınmanın bir yolunu bulamadıklarını hayal etmek zor değil.

Ayrıca, son yıllarda bu fırtınaların gücü artıyor gibi görünüyor . Daha sıcak okyanusların bu sistemlere daha fazla enerji sağladığı bir gerçek olduğundan, öyle olduğuna inanılsa da, bunun nedeninin açıkça iklim değişikliği olup olmadığını ortaya koymak mümkün olmamıştır. Ancak bu fırtınaların oluşumu ve gelişimini etkileyen çok sayıda faktör nedeniyle bir şey söylemek zor.

Bu nedenle, küresel sıcaklık yükselmeye devam ederse, bu fırtınalardan daha fazla ve ayrıca daha yüksek kategoride görmemiz muhtemeldir.

Advertisement
Siklon

Siklon

Tornado Nedir?

Tornadolar , yerden bir kümülüs veya kümülonimbüs bulutunun tabanına doğru hareket eden ve yüksek hızda dönen dar hava sütunları oldukları için tanınması çok kolaydır .

Büyük olanlar çıplak gözle kolayca görülebilir ve karıştırılması kesinlikle zordur. Saatte 400 kilometreyi aşan rüzgar hızlarına ulaşabilirler ve çok şiddetli ve muhteşem olmalarına rağmen, boyutları 900 kilometreyi geçebilen kasırgalar, tayfunlar ve siklonlardan çok daha küçük bir etki ölçeğindedirler.


Leave A Reply