Kasrı Şirin Antlaşması Özeti, Ne Zaman ve Kimler Arasında İmzalandı

0
Advertisement

Kasr-ı Şirin Antlaşması ne zaman ve kimler arasında imzalanmıştır? Kasr-ı Şirin Antlaşması’nın önemi ve sonuçları hakkında bilgi.

Kasrı Şirin Antlaşması HArita

Kasr-ı Şirin Antlaşması Özeti

Kasr-ı Şirin Antlaşması; IV. Murat‘ın Revan ve Bağdat seferlerinden sonra Osmanlılarla Safeviler arasında imzalanan antlaşmadır (1639).

Bekir Subaşı’nın 1624’te ayaklanma ve Osmanlı Devleti’nin üzerine ordu göndermesiyle başlayan Osmanlı-İran savaşları, IV. Murat’ın 1638’de Bağdat’ı geri almasıyla sonuçlandı. IV. Murat, önce 1635’te Revan’ı, üç yıl sonra da Bağdat’ı alıp, İran içlerine ilerlemeye başlayınca, İran şahı barışı kabul etmek zorunda kaldı. 14 Mayıs 1639’da İran barış heyetiyle Sadrazam Kara Mustafa Paşa, Kasrışirin’de bir araya geldiler.

17 Mayıs günü, sadrazamın çadırında antlaşma imzalandı. Bu antlaşmanın en önemli özelliği, Türkiye-İran sınırının bugünkü biçimini daha o zamandan almış olmasıdır. Antlaşmaya göre, Osmanlıların o anda ellerine geçirdikleri topraklar Osmanlılarda kalıyor, yani statüko korunuyor, Safeviler de kendi ellerindeki toprakların sahibi sayılıyorlardı. Böylece Safeviler, Irak-ı Arab’ı boşaltıyorlardı. Revan ise kendilerinde kalıyordu.

Advertisement

Leave A Reply