Kastamonu’da Gezilecek Yerler (Milli Parklar Arkeolojik Yerler Doğal Güzellikler)

0
Advertisement

Kastamonu ilinde bulunan gezilecek yerler nelerdir? Kastamonu ilinin milli parkları, arkeolojik ören yerleri ve doğal güzellikleri hakkında bilgi.

Kastamonu’da Gezilecek Yerler

Ilgaz Dağı Milli Parkı

Ilgaz Dağı Milli Parkı

Ilgaz Dağı ve yakın çevresinin 1088 hektarlık bölümü 1976 yılında milli park yapıldı. Milli park alanının tamamı 1997 yılında ilan edilen Kastamonu-Çankırı Ilgaz Kış Sporları Turizm Merkezi içerisinde kalıyor. Ilgaz, Karadeniz ile İç Anadolu bölgeleri arasındaki geçiş kuşağında. Alanda 37 endemik bitki türü bulunuyor, bunlardan Festuca ilgazensis gibi 3 bitki türünün bilinen dünya dağılımı Ilgaz Dağları ile sınırlı. Ilgaz Dağı Milli Parkının kuzeye bakan yamaçlarının alçak kesimleri genel olarak nemcil meşe (Quercus sp.) ve karaçam (Pinus nigra) ormanlarıyla kaplı. Yükseklerde, 1000-1300 metreler arasında gürgen (Carpinus sp.) ve kayın (Fagus sp.) egemen durumda. Bunlara diğer odunsu bitkiler ve yaprağını döken çalı toplulukları da katılıyor. Daha yukarıda, 1500 metre üzerinde ise
Uludağ köknarı (Abies bornmulleria) ve sarıçam (Pinus silvestris) saf ya da karışık ormanlar kuruyor. Bu kesim, Türkiye’nin kuzeyine özgü nadir türler bakımından zengin. Alpin kuşak 2 bin-2 bin 200 metreden sonra başlıyor ve birçok endemik tür barındırıyor.

Ilgaz Dağı Milli Parkının ormanları geyik (Cervus elephus), karaca (Capreolus capreolus) gibi otobur büyük memeliler için ideal. Bunlarla birlikte Ilgaz çevresinde yabandomuzu (Sus scrofa), boz ayı (Ursus arctos), kurt (Canis lupus), tilki (Vulpes vulpes), porsuk (Meles meles), ağaçsansarı (Martes martes) ve kayasansarı (Martes foina) gibi memeli türleri var. Dağın kayalık yüksek kesimleri çok sayıda yırtıcı kuş da barındırıyor. Bunlar arasında kızıl akbaba (Gyps fulvus), sakallı akbaba (Gypaetus barbatus), küçük kartal (Hieraetus pennatus) ve kara çaylak (Milvus migrans) sayılabilir. Yörede ayrıca angıt (Tadomaferruginea), kara ağaçkakan (Dryocopus martius) ve Anadolu sıvacısı (Sitta krueperi) gibi çok sayıda kuş türünün de yaşadığı biliniyor. Ilgaz Dağı Milli Parkında 1990’lı yıllardan bu yana kış turizmi etkinlikleri yapılıyor. Milli park içinde ya da yakınında bulunan tesisler kayak için gelen ziyaretçilere hizmet veriyor.

Küre Dağları Milli Parkı

Küre Dağları Milli Parkı

Küre Dağları nemli karstik ormanları, bitki türleri ve yaban hayat zenginliğiyle önemi uluslararası düzeyde kabul edilmiş ormanlar arasında. Küre Dağlarının batısında 37 bin hektarlık alan 2000 yılında milli park ilan edildi. Avrupa’da acilen korunması gereken “100 Sıcak Nokta”dan biri Küre Dağları. Kayın (Fagus sp.), gürgen (Carpinus sp.), kestane (Castanea sativa), akçaağaç (Acer sp.), dişbudak (Fraxinus sp.), Uludağ göknarı (Abies nordmanniana ssp., Bornmuelleriana), karaçam (Pinus nigra), sarıçam (Pinus silvestris) ormanlardaki ağaç türleri arasında. Önemli bitki alanı (OBA) ve önemli doğa alanı (ODA) da kabul edilen parkta 675 bitki türü tespit edildi. “Doğal arboretum” olarak tanımlanan bölgede dev kayın ağaçları, doğal anıt olarak koruma altında. Türkiye’de varlığı bilinen 132 memeli türünden 40’ma burada rastlanıyor. Vaşak (Lynx lynx), susamuru (Lutra lutra), karaca (Capreolus capreolus) ve geyik (Cervus elephus) gibi nesli tehlike altında olan türler de burada yaşıyor. Yörede 38 kuş familyasından 129 kuş türü görülüyor. Milli park yırtıcı kuşlardan sakallı akbaba (Gypaetus barbatus) ve kaya kartalına (Aquila chrysaetos) ve Türkiye’deki en büyük baykuş türü olan puhuya (Bubo bubo) ev sahipliği yapıyor. Pınarbaşı’na bağlı Muratbaşı köyündeki Valla Kanyonu, etekleri köknarlarla kaplı Yaralıgöz Dağı, Kokurdan Yaylası, Ilgarini Mağarası, Ilıca Şelalesi, Horma Kanyonu dağların hazineleri arasında.

Advertisement

Leave A Reply