Kat Hizmetlerinde Temizlik İşlemleri ve Kullanılan Malzemeler

0
Advertisement

Kat hizmetlerinde en çok kullanılan temizlik gereçleri, malzemeleri, kullanım şekilleri, kat hizmetlerinde temizlik işlemleri.

Kat Hizmetlerinde Temizlik İşlemleri

En çok kullanılan temizlik gereçleri :

1. Sıvı Temizlik Maddesi :

Lavabo, fayans, cam, kapı, pencere, marley v.b. gibi tüm genel yüzey ve alanların temizliğinde kullanılır. Sıvı olduklarından yüzeyleri çizmez matlaştırmaz, fakat parlaklık kazandırır. Temizlenen yere içine konan kokulu madde sebebiyle, hoş bir koku yayılır.

Kullanım Şekli : Bir ölçü kabı kullanılmalı, ölçüsüz kullanma hiçbir zaman ekonomik olmaz.

Dikkat edilecek kurallar : Temizlik maddelerini kullanırken, elleri kimyevi maddelerden korumak gerekir. Fırça eldiven gibi koruyucu araçlardan yararlanmak gerekir. Kullanım miktarı, yüzeyin kirlilik derecesine göre ayarlanır.

2. Klorlu Ovma Maddesi :

Ovularak temizlenecek banyo, lâvabo, küvet, fayans vb. yüzeylerde kullanılır. Bileşiminde aktif klor bulunması sebebiyle yüzeyi ağarttığı gibi dezenfekte ve kokuları gidermekte kullanılır. Ancak, bütün ovma maddeleri gibi yüzeyleri biraz çizeceğinden hassas yüzeylerde kullanılmamalı. Çok kirli olmayan yüzeylerde sıvı temizlik maddesiyle, istenilen beyazlık ve temizlik elde edilemezse, klorlu bileşiğe başvurulmalıdır.

Advertisement

3. Kireç ve Pas Çözücü;

Genel temizlikte, inşaat sonrası fayans üzerindeki kireçleri yok etmekte, banyo, lâvabo, küvet, fayans batarya gibi sürekli su ile teması olan yerlerin çeşitli bölümlerinde biriken kireçleri temizlemek için güvenle kullanılır. Son derece etkilidir ve kireci derhal çözer. Suyu çok kireçli olan yerlerde, ayda bir veya iki defa kullanılabilir. Aynı zamanda grileşmiş havlu çarşaf gibi eşyaların üzerindeki kireci yıkama esnasında çözerek beyazlamasını sağlar.

Kireç ve pas çözücüyü kullanırken, eller korunmalı, cilde değmişse bol su ile yıkanmalı, kullanılan yerler, derhal durulanmalıdır.

4. Minarelli Sıvı temizlik Maddeleri :

Birleşiminde amonyak olması, bütün yüzeylerdeki kir ve yağların mineraller sayesinde kolayca çözülüp yüzeyleri çizmeden temizler ve parlatır. Kullanıldığı yerler, mekanik ovma tozlarının kullanılması halinde bozulacak, hassas yüzeylerde, cam eşyalarda mermer, banyo ve mutfakta bulunan tüm yüzeylerde eviye, fırın ve muslukta, porselen eşyalarda, paslanmaz çelik, formika ve emaye yüzeylerde kullanılır.

Kullanım Şekli : Mineralli sıvı temizlik maddesini, sulandırmaya gerek yoktur. Doğrudan doğruya nemli bez veya fırçaya dökülerek kullanılır. Ovulan yüzey, daha sonra su ile durulanıp parlaması için kurulanmalıdır. Minarelli sıvı temizlik maddesini, daha önce kullanmamış ilk defa kullanıyorsa, küçük bir yerde denedikten sonra, diğer yerlerde kullanılmalıdır.

Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar : Kısa sürekli kullanıldığında cilde zarar vermez. Uzun süreli kullanılacaksa ellere koruyucu eldiven giyilmelidir. Eldiven kullanılmadığı zaman, eller bol sabunlu su ile yıkanmalıdır. Çocukların erişemeyeceği yerlerde saklanmalı, temizleme etkisinin kaybolmaması için kapağı kapalı tutulmalıdır.

temizlik yapmak

Advertisement

5. Metal Parlatıcı :

Yüzeydeki yağ ve kirleri çizmeden temizler. Su lekelerini giderir. Eşya üzerinde oluşturduğu film tabakasıyla metal yüzeylerde devamlı parlaklık sağlar ve kirlenmeyi önler.

Kullanıldığı Yerler : Paslanmaz çelik, krom ve nikelden yapılmış çizilmeye karşı hassas eşyalarda kullanılır. Cilde zarar vermemekle beraber, cildi koruyucu tedbir alınmalıdır.

Kullanım Şekli : Bez veya süngere dökülerek kullanılır.

6. Çok Amaçlı Temizleyici :

Ovma maddelerinin sakıncalı olduğu çok çeşitli yüzeylerde kullanılır. Ekonomik olması, kolay durulanması önemli bir özelliktir.

Kullanıldığı Yerler : Her çeşit yüzeyde marley, mermer, fayans, duvar kâğıdı, yünlü tekstil yıkamada, bulaşıkta ahşap yüzeylerde her litre suya 3-5 gram konarak kullanılır. İnatçı lekeleri çıkarmak için bu miktar artırılabilir.

Temizlik Maddeleri

7. Dezenfeksiyon ve Temizlik Maddesi :

Yüzeyleri temizler. Dezenfekte eder. Geniş etkilidir. Tifo (Salmonella) mikrobu, Koli, Stafilakok gibi bakterileri, mantarları ve diğer patojenik etkenleri yok edip, mikropların yeniden üremelerini önler. Formaldehit, klor ve fenol içermediğinden toksit etkisi yoktur. Özellikle mutfaklarda güvenle kullanılır.

8. WC Temizleme ve Dezenfekte Maddesi:

Tuvalet temizliğinde en büyük problem, kirecin dip kenar ve iç yüzeylerde birikerek zamanla sararıp karararak çirkin görünüm meydana getirmesidir.

Özelliği : Kireç birikintisini, kimyasal etkisi ile çözer. Mikropları öldürerek dezenfekte eder. Tuvaletlerin yüzeyini ağartır. Lekeleri yok eder. Bu temizlik maddesi, sadece tuvaletlerin temizliğinde kullanılır.

Kullanım Şekli ve Miktarı: Tuvaletler, temizlik maddelerinden biri ile temizlendikten sora, en son olarak kullanılır. Klozete yarım fincan kadar dökülüp sifon çekilmez. Klozet içindeki renkli görüntü müşteriye güven verir. Temizlendikten sonra kullanılmadığı mesajını iletir.

Sert Yüzey Temizlik İlaçları:

Kir ve cilâ sökücü : Cilâ gerektiren yüzeylerin, iyi bakım ve temizliği yapılmadığı takdirde, trafiği yoğun olan bölümlerde, cilâ yıpranarak görüntüyü bozar. Böyle durumlarda zeminde birikmiş, gözeneklerin içine yerleşmiş kirlerin temizlenmesi gerekir.

Advertisement

Kullanılması : Yüzeydeki kaba kirler temizlendikten sonra kovanın 3/4 dü su, 1/4 dü kir ve cilâ sökücü konarak bileşim paspasla yüzeye yayılır. Birkaç dakika sonra yüzey üzerindeki kiri ve aşınmış cilâyı kabatarak yapışmış oldukları yüzeyden ayırır. Yüzeyin ıslak kalmasına dikkat edilerek, cilâ makinası ile fırçalanıp, paspas yapılarak temizlenir. Yüzey, böylece yeni cilâya hazırlanmış olur. dikkat edilecek kurallar; Kir ve cilâ sökücü, daima cilâ makinası ile temizlenmeli, kurumadan fırçalanmalı, kuruyarak eski cilânın yüzeye tekrar yapışması önlenmelidir.

CİLÂLAR

Yer temizliği sistemlerinde özellikleri birbirinden farklı pek çok cilâ vardır. Kullanım alanına en uygun cilâyı seçmek, başlamadan başarmak demektir. Cilânın kullanılacağı alandaki trafik yoğunluğu, cilâ seçiminde önemli bir faktördür.

Yumuşak yer cilâsı;

Yıpranan yerlerin cilâ makinesi ile kolayca onarılarak düzeltilebilmesi ve tekrar tekrar parlatılabilir özelliktedir. Bu özelliğinden dolayı, trafiğin yoğun olduğu giriş katlarında kullanılmalıdır. Çünkü, bozulan yerlerin tashih edilmesi kolaydır.

Haftada iki üç defa, yıpranan bölümlerin cilâ makinesi ile düzeltilmesi ve parlatılması, sürenin bir iki ay uzamasına yardımcı olur.

Uygulama : Bu cilânın uygulamasında sprey şişesi içine yarı yarıya yumuşak cilâ ile doldurulur. Cilâlı yere bir miktar püskürtülür. Cilâ makinesi ile parlatılır. Bu işlemler, günlük olarak da uygulanabilir.

Sert Yer Cilâsı :

Son derece dayanıklıdır. Uzun süre parlaklığını muhafaza eder. Yıpranma süresi uzundur. Ancak, sert olması çizilen yüzeylerin düşük devirli makine ile onarılıp düzeltilmesi çok zordur. Trafiğin fazla olmadığı yerlerde kullanılması daha uygundur.

Uygulama :

  • Kovanın 3/4 ü su ile doldurulur. Çok az miktarda, 100 gram kadar cilâ sökücü konur.
  • Yüzey bu karışımla bir kere silinir. Islak paspas ile iyice durulanır.
  • Yıpranan yere, bir kat sert cilâ sürülür.
  • Bir kat, parlaklık vermedi ise bu işlem, bir kaç defa tekrarlanır. Ancak, 5-6 defadan fazla kat cilâ sürülürse, temel temizlikte, biriken cilayı çözmek ve temizlemek güçleşebilir

Mermer Cilâsı :

  • Mermer yüzeyler için geliştirilmiş özel bir cilâdır.
  • Mermer yüzeye az miktarda cilâ püskürtülür.
  • Cilâ makinesi ile parlatılır.
  • İlk uyglamada parlaklık ede etmek mümkün olmayabilir. Bunun için her işlemden sonra, cilâ sürülüp parlatılarak mermere istenilen parlaklık kazandırılır.
  • Biraz zaman alıcı bu cilânın dayanma süresi son derece uzundur. Aynı zamanda mermere güzel bir görünüm sağlarken, kaygan olmayan bir yüzey de oluşturur.

Cilalarda aranacak ortak özellik, sürüldüğü zemine parlaklık kazandırmalı ama kaygan olmamalıdır. Kaygan zeminler, bir çok kazalara sebep olabilir.

Cilâlı Yer Temizleme Maddesi :

Cilâ yapmak ve uzun süre korumak pek kolay değildir. Cilâlı yüzeyleri silerken, yapılacak küçük bir işlem, cilânın uzun ömürlü olmasını sağlar. Cilâlı yerlerin günlük temizliğinde kullanılır. Bu tür yüzeylerin temel temizlik maddesidir. Bileşiminde, cilâyı andıran bir madde vardır. Cilâlı yüzeyler üzerinden kirleri temizlerken, yüzeyde ince bir film tabakası meydana getirerek parlaklığını muhafaza eder.

Günlük temizlikte kullanıldığında, 3-4 ay sonra üst üste gelen film tabakası, kullanıldığı yere parlaklık kazandırır. Bu özelliğinden dolayı çok pratiktir. Cilâ makinesi kullanmaya gerek yoktur. Makine kullanmanın kolay olmadığı alanlarda odalarda, dar ve küçük koridor vb. yerlerde son derece pratiktir.

Uygulama

Advertisement
  • Kirli yüzey, ilk önce az miktarda kir ve cilâ sökücü karıştırılmış su ile silinir. Yüzey, paspas yapılarak iyice temizlenip durulanır.
  • İlk uygulamada su karıştırılmadan yüzeye iki kat sürülür.
  • Günlük temizliğinde, bir kova suya 200-300 gram (bir su bardağı) cilâ temizlik maddesi konarak silinir. Bu şekilde bir kaç ay sonra zemin parlaklık kazanır. Cilâlı yer bakım maddesi uygulanan yüzeye, hiç bir temizlik maddesi kullanılmamalıdır. Aksi hâlde, yüzeye parlaklık veren film tabakası bozulur.


Leave A Reply