Katar Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi, Tarihi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Katar – Katar ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, tarihi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

katar bayrağı

Kaynak: pixabay.com

Katar

  • Yüzölçümü: 11.437 km2.
  • Başkenti: Doha.
  • Dil: Arapça, Farsça, İngilizce.
  • Din: Müslüman (%92 Sünni).
  • Para birimi: 1 Katar riyali =100 dirhem.
  • Başlıca kentleri: Al-Rayyan, Al-Vakrah, Umm Said

Güney Asya’da bir devlettir. Basra Körfezi’nin güneybatısında, bir yarımada üzerinde yer alan ülkenin, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile kısa bir kara sınırı vardır. Yine bir körfez ülkesi olan Bahreyn ise Katar’ın 32 km kuzeybatısındadır.

YÜZEY ŞEKİLLERİ:

Yarımadanın büyük bir bölümünü alçak düzlükler kaplar. Yalnız batıda yaklaşık 60 km uzunluğunda, 5-8 km genişliğinde, deniz düzeyinden hemen hemen 90 m yükseklikte bir kireçtaşı yaylası olan Cebel Duhan uzanır. Ülkenin petrol kuyuları bu bölgededir. Yarımadanın hemen hemen tüm yüzeyi kuru ovalar, kumlu çöller ve tuz yataklarıyla, kayalık ve çıplak bir görünümündedir. Yarımadanın güney kesimi hiçbir su kaynağı olmayan bir çöldür. Su gereksinimi tüm ülkede büyük bölümü tuzlu deniz suyu arıtılarak elde edilir. Katar kıyılarında doğal liman yoktur.

Katar

Kaynak: pixabay.com

İKLİM:

Kışlar ılıman geçer. 16 °C ortalamayla, gündüzler sıcaktır. Yaz ayları, özellikle temmuz ve ağustos son derece sıcak ve rutubetlidir. Isı 46 °C kadar yükselebilir. Kış ve ilkbahar dışında yağmur yağmaz ve toplam yağış tutarı da yılda 70 mm’den çok değildir. Ülke sıcak bir kuzeydoğu fırtınası olan “şamal” ile sık sık güçlü rüzgarların etkisi altında kalır.

BİTKİ ÖRTÜSÜ VE HAYVANLAR:

Seyrek çöl bitki örtüsü, özellikle kuzeyde, çöl sümbülü gibi yağmur mevsiminin sonunda çiçek fundaları içerir. Son yıllardaki yoğun sulama çalışmaları yerleşim merkezlerinde özellikle Doha çevresinde bahçeciliğe olanak sağlamıştır. Başlıca doğal hayvanlar; arap tavşanı, kirpi, kertenkele ve çöl varanıdır.

DİN: Yerli nüfusun tümü Müslümandır. %98’lik Sünni topluluk dışında Vahabi ve Şii topluluklar, İran ve Suudi Arabistan kökenlidir.

Advertisement

DİL: Resmi dil olan Arapçanın yanı sıra, İngilizce ve Farsça ticaret ve eğitim dilleri olarak kullanılır.

Tarihi

Katar Eski Fotoğraf (Doha)

17. ve 18. yüzyıllarda buradaki balıkçılık, inci işleme sanatlarından ve su bulunmasından etkilenen çöl boyları yarımadaya akın ettiler. Kuzeybatı kıyısındaki Zubara, büyük bir kent olarak gelişti. Bahreyn’den gelen İranlılar kenti ele geçirmeye kalkıştılarsa da başaramadılar. Daha sonra Zubara’dan El Halife ailesi Bahreyn’i ele geçirdi. Bu aile hala ülkenin en egemen hanedanıdır. 1878’de İngilizler bir Eltani şeyhini emir ilan ettiler. 1930’larda Japonların yapay inci yapımı yüzünden inci endüstrisinin yok olmaya başladığı bir sırada petrol bulundu. Ancak İkinci Dünya Savaşı nedeniyle, ticari amaçlı petrol üretimi 1949’da başladı.

Ancak yaşı küçük olduğu için ailece alınan bir kararla Halife’nin amcası Şeyh Ali Emir Halife de veliaht oldu. 1960’ta Şeyh Ali kendi oğlu Ahmet adına tahttan çekildi. Ancak Halife başbakan olduğundan ülkede etkin bir biçimde egemendi. 1970’te BM’ye üye olundu. Bunu izleyen yıl içinde Şeyh Halife amca oğlunu devirerek, emir olarak tahta geçti. Eltani ailesinin ayrıcalıklarını azalttı ve akılcı bir çağdaşlaştırma programını başlattı. Yönetimi sırasında Katar, öteki bazı körfez ülkelerine oranla önemli ekonomik ilerlemeler kaydetti. 1977’de ülkede etkinlik gösteren bütün petrol işletmeleri devletleştirildi. Emir Halife bin Ahmet, Mayıs 1977’de büyük oğlunu tahtın ardılı olarak açıkladı ve savunma bakanlığına atadı. Mısır’ın İsrail ile Camp David Antlaşması’nı imzalaması üzerine bu ülkeyle diplomatik ilişkilerine son verdi. İsrail’e karşı sürdürülen mücadelede Arap dünyasına parasal destek sürdürüldü. Körfez İşbirliği Konseyi kuruluşuna (Mart 1981) katılınmanın yanı sıra, Suudi Arabistan ile güvenlik antlaşması imzalandı (Şubat 1982).

Mart 1985’te Türkiye’yi ziyaret eden Emir Halife bin Ahmet Türkiye üzerinden Güney Avrupa’ya ulaşacak doğal gaz boru hattı projesini gündeme getirdi. Bahreyn ile baş gösteren sınır anlaşmazlığı Suudi Arabistan’ın arabuluculuğuyla giderildi (Haziran 1986).

Advertisement


Leave A Reply