Katıra “Baban Kim?” Demişler “Dayım At” Demiş Atasözünün Anlamı

0
Advertisement

Katıra “Baban Kim?” Demişler “Dayım At” Demiş atasözü ne anlama gelir, ne demektir, atasözü ile ne anlatılmak isteniyordur, hakkında yazı.

Katıra "Baban Kim?" Demişler "Dayım At" Demiş

KATIRA “BABAN KİM?” DEMİŞLER, “DAYIM AT” DEMİŞ.

Atasözünün Kısaca Anlamı: aşağılık duygusu içinde bulunan kişi, kendisini olduğu gibi göstermeye utanır da kötü yönünü gizler, sadece iyi yönüyle övünür.

Açıklaması

İnsan, duygularının etkisi altındadır. Kendisini “aşağılık duygusu’yla kaptırmış kişiler, özellikle üstün görünmek isterler. Utanırlar. Bazı özelliklerinden sıyrılmaya çalışırlar. Bu atasözünde de katır babası olan eşekten utanmakta, ondan bahsetmeyip dikkatleri at olan dayısına çekmeye çalışmaktadır.

Adam, bir çöpçünün oğludur. Okumuş, yüksek yerlere çıkmış. Toplum içinde saygınlık kazanmıştır. Aslında bir çöpçünün oğlu olmak utanılacak bir durum değildir ya, bu saygınlığına karşın, kendi kendini hep küçük görür; çöpçü çocuğu olmaktan utanç duyar. Ailesinden söz açıldığı zaman, babasının kim olduğunu, işini gizlemeye çalışır. Soyunda ünlü kişiler varsa, onlardan söz eder. Örneğin halasının doktor oğluyla övünür. Bu durum aslında çok gereksiz bir kompleksdir. İnsanlar eksikliklerinin farkında olmalı, onlardan utanacağına, gidermeye, daha iyi bir hale getirmeye çalışmalıdırlar.

En iyisi, insanın olduğu gibi görünmesidir. Böylesi aşağılık duygularından kurtulmaktır. Mevlana’nın da dediği gibi; ” Ya göründüğün gibi ol, Ya olduğu gibi görün”.

Advertisement

ESKİ DOSTUMUZ AT

At, hayvanlar içinde, insanların en eski dostudur. Yeryüzünün hemen her yerinde yaşar. Genel olarak ikiye ayrılırlar:
1) Sıcakkanlı atlar (Doğu atları);
2) Soğukkanlı atlar (Batı atları).

Arap atları, İngiliz atları sıcakkanlı atlardandır. Atın erkeğine aygır, dişisine kısrak, yeni doğmuş yavrusuna kulun, büyümüş yavrusuna da tay denir. Ata rengini veren tüylere atın donu denir. Yağız, al, doru, kula, kır, boz gibi türlü at donları vardır.

At özenli bakım isteyen bir hayvandır. Genellikle, üçüncü yaşının sonunda ergin hale gelir. Kimi sıcakkanlı atlarda, erginlik daha erken olur. Kısraklar genellikle 3 yaşında aygıra gösterilirler. Erkek atlar da üç yaşından 20-25 yaşına kadar aygırlık yapabilirler. Damızlıklarda bu süre daha kısadır. Atın ortalama ömrü 20-25 yıldır. Ancak, 50 yaşına kadar yaşayabilen atlara da rastlanmıştır.

Kısraklarda gebelik 11 ay kadar sürer. İlk aylarda kısrak her zamanki kadar çalışabilirse de, gebeliğin sonuna doğru işi azaltmak gerekir. Kısrağın doğurması 10-15 dakika kadar sürer. Çoğu kez yalnız bir yavru dünyaya getirir. Doğan yavru ananın yalamasına bırakılır. Biriki saat sonra, yavru ayağa kalkar, anasından süt emmeye başlar. Yavru altı ay kadar anasının yanında bırakılır. Bu sürenin sonunda tay sütten kesilir, anasının yanından alınır. Yalnız, bunu alıştıra alıştıra yapmalı, hayvanı başka tayların yanma koymalıdır. Bundan sonra, tay göreceği işe göre yetiştirilir; başlık geçirmeye, eyer vurmaya, nal çakmaya alıştırılır. Tırnak bakımı, birinci, ya da ikinci ayın sonlarında başlamalıdır.

Genellikle at ancak üçüncü yaşından sonra arabaya koşulmalı, üzerine binilmelidir. İlk yıllarda ata ağır iş yüklememeye dikkat etmelidir. Çünkü, bu, attan ileride alınacak verimi etkileyebilir.

Advertisement


Leave A Reply