Kayak Sporu Nasıl Yapılır? Teknikleri Nelerdir? İlk Nasıl Başlamıştır?

0
Advertisement

Kayak sporu hakkında bilgiler. Kayak sporu nasıl bir spordur? Kayak aleti ilk nasıl kullanılmıştır? Kayak sporu nasıl yapılır ve teknikleri nelerdir?

Kayak Sporu

Kayak sporu hakkında bilgi

Kayak sporları, bu sporla uğraşan insanların kar üzerinde ilerlerken batmamaları adına oluşturulmuş bir aracı kullanarak yapmış oldukları spor birimidir.
Kayak sporu tarihçesine bakıldığında, ilk olarak 5000 yıl öncesine ait kayak aletine benzeyen kayakların bulunmasından yola çıkılarak bu sporun tarihçesi o dönemlere dayandırılmaktadır. Mantık olarak kayağın ilk ortaya çıkış sürecinde ise; o dönemlerde yaşayan insanların kar birikintilerine batmamak adına bir takım ağaçların dallarından ya da gövdelerinden yontma işlemiyle birlikte bir takım şekillerde parçalar meydana getirmesi mantığının kullanıldığına inanılmaktadır.
Kayağın ilk ortaya çıkartıldığı bölgeler ise Moğolistan, Altaylar ve Sibirya’dır. Bu bölgelerden daha sonra çıkıp dünya geneline yayılması ise Balkanlar’da, Kuzey Amerika’da, Anadolu’da, İzlanda’da ve İskandinavya’da etkili olmuştur. İlk kez 1921 yılında İsveç şehrinde yapılan bir kazıda bulunan ilkel yapıdaki kayağın; 4500 yıllık olduğu ve çam ağacı malzemesinden yapıldığı tespit edilmiştir. İsmine de “Hoting Ski” denilmiştir.
Kayak Sporu

Kayak aleti ilk nasıl kullanılmıştır?

Kayak sporu hakkında bilgi verilmeden önce, kayağın bir spor dalı olarak anılmasından önceki süreçlerde bir ulaşım aracı olarak kullanılmaya başlandığı süreçlerden söz etmek gereklidir. Kayak aleti, ilk defa bir ulaşım aracı olarak kullanıldığında süreçler 15. yüzyıldan öncesini göstermekteydi. İlk olarak Finlandiya’da, İsveç’te ve bir kaç Doğu Avrupa ülkesinde ulaşım aracı olarak kullanılmakta olan kayak; 15. yüzyıldan sonrasında dünya ülkelerine yayılmaya başlayarak Norveç’te, Polonya’da, Rusya’da da aynı şekilde ulaşım aracı olarak kullanılmaya başlanmış ve hatta bu ülkelerde askeri amaçla kullanılan ürünlerden biri de kayak haline gelmiştir.
Bundan sonrasında asıl olarak kayak bir spor dalı olarak eğilim gösteremeye başlamış ve o yönde gelişmeye başlamıştır. 1866’da ilk kez Cristina’da kayak sporu yarışmaları düzenlemiştir. Yapılan bu yarışlara halk tarafından çok büyük ilgi ve talep olunca da 1879 yılında Oslo şehrinde çok daha büyük bir organizasyon yapılarak kayak sporunun kuralları dahilinde kayakla atlama yarışları düzenlenmiştir.
Bozdağ Kayak Tesisleri

Bozdağ Kayak Tesisleri

Kayak sporu nasıl yapılır?

Kayak sporuna başlanmadan önce, bir yarışa ya da bir antrenmana katılmadan vücudun bu şartlara çabucak uyum sağlaması için çok iyi bir antrenman sürecinin geçirilmesi gerekmektedir. Kaslar hareketler öncesi ısıtılmalı ve böylelikle olası sakatlanmaların önüne geçilmelidir.

Kayak sporu yapılacak döneme yakın süreçlerde hem yağlı besinlerin tüketimine hem de et ürünlerinin tüketimine son verilmelidir. Bunun yerine hem sağlıklı hem doyurucu olması açısından meyve ve sebzeler tüketilmelidir.

Yiyecek tüketiminin dışında en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de su tüketimidir. Kayak sporu esnasında vücudunuzun çok fazla su kaybetmemesi adına ve daha rahat nefes alınması adına (hızlı gidildiğinden rüzgar ağzı kurutarak zor nefes almanıza neden olmaktadır) burundan nefes alınmalıdır.

Kayak sporu esnasında kardan yansıyan ışık gözlerinizi rahatsız edeceğinden mümkün olduğunca ultraviyole ışıkları engelleyici kar gözlükleri takılmalı ve bu gözlüklerin camları mümkün olduğunca koyu renklerden seçilmelidir.

Advertisement

Kayak ekipmanlarınızı asla estetik kaygılara göre değil, aksine sizin vücut tipinize ve sporu yaparken hareket kabiliyetinizi maksimize edecek şekilde olan ekipmanlardan seçmelisiniz. Unutmayın ki kayak sporu yapılırken en önemli noktalardan biri de vücut ağırlığıdır. Bu yüzden mutlaka vücut ağırlığınızı ve ağırlığınıza göre hareket kabiliyetinizi kaybetmeyeceğiniz ekipmanlardan seçmeye özen göstermelisiniz.

Yarış esnasında pistin el verdiği hareketler ve eğer yarıştaysanız yarışın getirdiği sürat dışında asla ne kendinizi ne de diğer kayakçıları tehlikeye atıcak farklı hareketler denememelisiniz. Bu tip davranışların denenmesi hem sizi hayati olarak tehlikeye sokmakta hem de etrafınızdakiler için hayati risk yaratmaktadır.

Kayış süresince herhangi bir düşme ve yaralanma olması ihtimaline karşı mümkün olduğunca kayak ekipmanlarını (bileklik vb.) kullanmayı ihmal etmeyin.

Kayış pistlerinde yer alan uyarı levhalarını mutlaka ve mutlaka dikkatli takip edin.

Kayak pistleri genellikle deniz seviyesinden çok daha yüksek ve basınçlı bölgeler oldukları için, kayak sporu yapılmaya başlandığında aşağıya doğru indikçe 2000 metre yükseklikten itibaren baş dönmesi, mide bulantısı ya da nefes darlığı gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bu tip durumlarda paniğe kapılmadan daha aşağılara deniz seviyesine daha yakın olacağınız bölgelere inmeyi denemeniz gerekmektedir.

Kayak sporu teknikleri nelerdir?

Monoski : Standart kayakların boyutlarından daha geniş olan tek bir kayağın üzerinde iki ayak sabitlenerek kayılır. Bu teknik genel olarak engebeli pistlerde ve sert pislerde tercih edilmektedir.

Advertisement

Carvink : Bir diğer adı “parabolik ski” olan carvink; hem geniş hem de yuvarlak kenarları olan geniş topuklara sahip kayaklarla denenen bir tekniktir. Bu tip kayaklar virajların daha keskin ve rahat alınmasını sağladığından sert yapıdaki karlı pistlerde tercih edilen bir tür olmaktadır.

Telemark : Bu teknik, her türlü zeminde kaymaya müsait olduğundan en fazla denen tekniklerden bir tanesidir. Bu teknik denenirken ayağa bağlanan kayak topuk kısmından serbest bırakılmaktadır.

Boardercross : Bu teknik genel anlamda bir yarışmada bütün kayakçıların toplanıp birlikte denedikleri bir tekniktir. Kayakçılar yarışmaya başladıklarında çukurlardan, tepelerden ve sert yapıdaki virajlardan birlikte geçmektedirler.

Snowboard : Genellikle bu teknik Amerika’da yazın uygulanmaktadır. Snowboard keyfi kış kayağı sporlarından etkilenerek ortaya çıkartılmıştır.


Leave A Reply