Dünya Okuma Yazma Günü (8 Eylül) Anlamı, Amacı ve Önemi Hakkında

0
Advertisement

Dünya Okuma Yazma Günü neden ne zaman ve ne amaçla kutlanır? Günün tarihçesi, yapılan kutlamalar nelerdir, hakkında bilgi.

Dünya Okuma Yazma Günü

Arka resim kaynak: pixabay.com

Dünya Okuma Yazma Günü

Dünya Okuma Yazma Günü veya Uluslararası Okuryazarlık Günü, UNESCO tarafından 26 Ekim 1966’da UNESCO Genel Konferansı’nın 14. oturumunda ilan edilen, her yıl 8 Eylül’de kutlanan uluslararası bir gündür. İlk kez 1967 yılında kutlanmıştır. Amacı okuryazarlığın bireyler, topluluklar ve toplumlar için önemini vurgulamaktır. Birçok ülkede kutlanmaktadır.

İlk Dünya Okuma Yazma Günü’nden bu yana geçen elli yıldan fazla bir süre içinde okuryazarlık oranlarını iyileştirmede çok ilerleme kaydedilmiş olsa da, okuma yazma bilmeme küresel bir sorun olmaya devam etmektedir. Dünya üzerinde her beş yetişkinden biri hala okuryazar değil ve bunların üçte ikisi kadın. 60,7 milyon çocuk okula gitmiyor ve çok daha fazlası düzensiz olarak devam ediyor veya okulu bırakıyor. UNESCO’nun “Herkes için Eğitim Küresel İzleme Raporu (2006)”na göre Güney Asya, en düşük bölgesel yetişkin okuryazarlık oranına (%58,6) sahiptir ve onu Sahra altı Afrika (%59,7) izlemektedir. Dünyada okuryazarlık oranının en düşük olduğu ülkeler Burkina Faso (%12,8), Nijer (%14,4) ve Mali (%19). Rapor, okuma yazma bilmeme ile şiddetli yoksulluk içindeki ülkeler arasında ve okuma yazma bilmeme ile kadınlara karşı önyargı arasında açık bir bağlantı olduğunu gösteriyor.

Okuryazarlık genellikle hafife alınan bir nimettir. Günlük hayatımızda okumak çok önemlidir. Okuma yazma bilmeden dünyamızda yaşamak zorludur ve pek çok şeyi deneyimlemek imkansızdır.

Dünya Okuma Yazma Günü’nde, kuruluşlar ve bireyler, okuma yazma konusunda zorluklarla karşılaşanları teşvik etmek ve onlara yardımcı olmak için sorumluluk alır ve okuryazarlıklarını kullanır. Öğrenciler ve çalışanlar, topluluktaki çocuklara ders vermek için gönüllü olur, kitaplar kütüphanelere cömertçe bağışlanır ve bir öğrencinin yaşam boyu sürecek başarılarını başlatmak için öğrenim desteklenir.

Kurumlar, hükümet ve uluslararası kuruluşlar, okuryazarlığı arttırmak için en iyi politikaları belirleyerek uygulamak için düşünce kuruluşlarına ve tartışma forumlarına ev sahipliği yapmanın yanı sıra taban düzeyinde okuryazarlık için kampanya yürütür. Ayrıca bu amaç için bağışlar toplanır. Her yıl Dünya Okuma Yazma Günü için belirli konularda farkındalık yaratmanın bir yolu olarak kullanılan bir tema belirlenir.

Advertisement

Leave A Reply