Kayseri’de Gezilecek Yerler (Milli Parklar Arkeolojik Yerler Doğal Güzellikler)

0
Advertisement

Kayseri ilinde bulunan gezilecek yerler nelerdir? Kayseri ilinin milli parkları, arkeolojik ören yerleri ve doğal güzellikleri hakkında bilgi.

Kayseri’de Gezilecek Yerler

Aladağlar Milli Parkı

Aladağlar Milli Parkı

Kayseri, Niğde ve Adana il sınırları içinde kalan Aladağlar ve yakın çevresinin 54 bin 524 hektarlık bölümü, 1995 yılında milli park ilan edildi. Yüzey şekillerinin çeşitliliği, zengin bitki ve hayvan topluluğu, kayalardan fışkıran şelaleleriyle ilgi çekici ve doğaseverler için cazip merkezlerden biri.

Aladağlar Milli Parkı, 730 metreden 3 bin 756 metreye yaklaşık 3 bin metrelik yükselti farkına sahip. Bu özellik değişik yaşam ortamlarına yol açtığından alanda çok çeşitli bitki ve hayvan türü yaşıyor. Endemizm açısından önemli olan alanda 57 endemik bitki takso-nu bulunuyor. Beşparmakotu (Potentilla aladaghen-sis) gibi 9 bitki türü tüm dünyada sadece Aladağlar’da görülüyor.

Aladağlar kuşlar açısından da büyük öneme sahip. Alanda kaya kartalı (Aquila chrysaetos), gökdoğan (.Falco pregrinus), sakallı akbaba (Gypaetus barbatus), kızıl akbaba (Gyps fulvus), küçük kartal (Hieraatus pennatus) gibi yırtıcı kuş türleri bulunuyor. Ayrıca nesli küresel ölçekte tehlike altında olan küçük akbaba (Neophron percnopterus) alanda ürüyor.

Akdeniz biyomuna endemik Eirenis barani sürüngen türü alanın sakinlerinden. Nesli küresel ölçekte tehlike altında olan Barbatula seyhanensis isimli içsu balığı alanın önemli türleri arasında.

Advertisement

Aladağlar çok sayıda kelebek türüne de ev sahipliği yapıyor. Bu türler arasında nesli küresel ölçekte tehlike altında olan apollo (Pamassius apollo) ile ülkemize endemik Aladağ zıpzıpı (Pyrgus aladaghensis) da bulunuyor.

Hacer Boğazı, Karagöl Deresi Vadisi (Kemikli Boğaz), Susuz Deresi Vadisi, Aksu Deresi Vadisi, Emli Boğazı Aladağlar’ın önemli vadi sistemleri. Demirkazık, Emler, Kızılkaya, Direktaş, Alaca, Kaldı, Gürtepe, Güzeller ve Lahitkaya da Aladağlar’ın önemli zirveleri arasında.

Aladağlar Milli Parkında Demirkazık ve çevresi, Emli Boğazı,Yedigöller, Kartalkaya yöresi, Kapuzbaşı Şelaleleri, Hacer Ormanları dağcıların tırmanma ve yürüyüş etkinlikleri gerçekleştirdiği alanlar. Toplam yedi şelaleden oluşan Kapuzbaşı Şelaleleri de görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Sultansazlığı Milli Parkı

Sultansazlığı Milli Parkı

Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli sulak alanlarından biri olan Sultansazlığı, Kayseri’de Develi Kapalı Havzasında yer alıyor. Dört tarafı yüksek dağlarla çevrili alanın kuzeydoğusunda bozkırın İçinden Erciyes Dağı, güneyinde ise kademe kademe Aladağlar yükseliyor.

Sultansazlığı’nın bir sulak alan olarak önemi erken anlaşıldı; 1971 yılında İsmet Özer, Orman Bakanlığı Milli Parklar Teşkilatından Nihat Turan, Doğal Hayatı Koruma Derneği kurucusu Tansu Gürpınar’ın girişimleri sonucunda Sultansazlığı Yaban Hayatı Koruma Sahası, İsmet Özer Sukuşları Koruma Sahası ilan edildi. Bu başlangıçtan sonra peş peşe tabiatı koruma sahası, Ramsar alanı ve doğal sit ilan edildi. Nihayet 2006 yılında 24 bin 523 hektarlık bölümü milli park statüsüne kavuştu. Ancak alan koruma derecesinin artışıyla doğru orantılı olarak kurumasını sürdürdü. Doğa Derneğinin hazırladığı Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları kitabında Sultansazlığı’nın tamamen kuruduğu ilan edilmişti. Bugün yöredeki sekiz belediyenin kurduğu Sultansazlı-ğı Milli Parkı Çevre Belediyeleri Birliği, su kaynaklarını koruyarak alana kuşları geri getiriyor.

Advertisement

Sultansazlığı nesli tehlike altında ve endemik olan (Puccinellia bulbosa ssp. caesarea) gibi 11 bitki tak-sonu barındırıyor. Alan çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapmasına rağmen kuruma tehlikesiyle karşılaştı. Alandaki dereler endemik Aphanius danfordii gibi içsu balıklarına ev sahipliği yapıyor. Milli parkta kirpi, tilki (Vulpes vulpes), gelincik (Mustela nivalis) gibi memeli hayvanlar da bulunuyor.

Kapuzbaşı Şelaleleri

Kapuzbaşı Şelaleleri

Seyhan’ın ana kolu Zamantı Nehri’nin Yahyalı ile Kapuzbaşı arasındaki bölümü, derin ve sarp kanyonlarla, yerköprülerle dolu. Bu kanyonlar Çamlıca köyünden hareketle ziyaret edilebilir. Yerköprülerin en etkileyicileri Yeşilköy’de bulunuyor. Buradaki yerköprünün girişinde vadinin her iki tarafından çıkan pınar suları, şelaleler yaparak nehre dökülüyor. Kapızbaşı Şelalelerinden dört mevsim pınar suyu akıyor. Adını Kapuzbaşı köyünden alan şelaleler Zamantı Nehri’nin de önemli kaynaklarından. Şelalelere Kayserinin Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerinden de ulaşılabilir.


Leave A Reply