Keçinin Palamuda Ettiğini Palamut da Keçiye Eder Ne Demek? Hikayesi

0
Advertisement

Keçinin Palamuda Ettiğini Palamut da Keçiye Eder ne demek? Keçinin Palamuda Ettiğini Palamut da Keçiye Eder deyiminin hikayesi, anlamı, açıklaması.

Keçinin Palamuda Ettiğini Palamut da Keçiye Eder

Keçinin Palamuda Ettiğini Palamut da Keçiye Eder

“Keçinin Palamuda Ettiğini Palamut da Keçiye Eder Anlamı”

Kimsenin yaptığı kötülük yanına kalmaz

Keçinin Palamuda Ettiğini Palamut da Keçiye Eder Hikayesi

Eskiden, Ege Bölgesi’nde bolca bulunan palamut ormanlarında keçi sürüleri otlarmış. Bu sürülerin birinde inatçı mı inatçı bir keçi varmış. Orman içindeki bir palamut ağacına musallat olmuş bu inatçı keçi. O kadar yiyecek şey varken illa da gidip palamut ağacının yapraklarını yiyor; dallarını kemiriyormuş.

Palamut ağacı sonunda kurumaya yüz tutmuş. Ormana gelen oduncular palamudu kuru görünce kesmişler. Dibinden yeşeren genç filizleri de kesmişler.

İnatçı keçi, ormanda otlarken palamut ağacını göremeyince hayal kırıklığına uğramış. Başka ağaçlar bulmak üzere geri dönmüş. Hoplayıp zıplayayım derken palamut ağacının dibindeki kuru dallardan biri, keçinin karnına saplanmış. Keçi ne yaptıysa, ne ettiyse bir türlü kendini kurtaramamış. Sonunda kuruttuğu palamut ağacının yanı başında ölmüş.

Advertisement

Keçiyi o halde bulan çoban:

– Ne diyebilirim ki. Dünya böyle işte bugün başkasına eden, yarın ettiğini buluyor. Keçinin palamuda ettiğini, palamut da keçiye ediyor, demiş.

“Kimsenin yaptığı kötülük yanına kalmaz; herkes yaptığı kötülüğün cezasını er ya da geç mutlaka bulur.” anlamında kullanılan bir deyimdir.


Bu deyim “Eden bulur” atasözünün bir başka şekilde ifadesidir denilebilir.

Uşak yöresindeki palamut ormanlarında keçi sürüleri otlatılırmış. Sürünün içinde inatçı ve huysuz bir keçi varmış. Küçük genç bir palamut ağacına musallat olmuş, yapraklarını, filizlerini devamlı kemirmiş. Bu ağaç, günün birinde kurumaya başlamış. Sonbaharda da oduncular gelmişler. Kuruyan genç ağacı kesmişler. Kökünün çevresinde birkaç tane bilek kalınlığında genç sürgünler varmış. Bunları da eğik olarak budamışlar.

Keçi tekrar palamut ağacına gelmiş, ancak palamudu o halde görünce tüm hevesi kaçmış. Başka bir palamut bulmak için oradan oraya sıçrarken yeni kesilen sürgünlerden biri, karnına saplanmış. Ne ettiyse kendini kurtaramamış, palamudun dibine düşüp ölmüş.

Advertisement

Keçiyi aramaya çıkan çoban, keçisini o halde görünce kendi kendine söylenmiş;

– Dünyanın kanunu bu, keçinin palamuda ettiğini palamut da keçiye etmiş, ödeşmişler.

Bu deyim hiç bir kötülüğün karşılıksız kalmayacağını anlatmak için kullanılır.


Leave A Reply