Kedilerin bakımı nasıl yapılır? Kedi bakımında bilinmesi gerekenler nelerdir? Kedilerin bakımı ve kedilerin özellikleri hakkında bilgiler.
Kedi Bakımı
Kedi besleyenler, evlerinde hayvan için özel bir sepet, yahut kutu bulundurmalıdır. Kedi böyle yerlerde yatmayı sever. Hayvanın yatacağı yer asla rutubetli olmamalıdır, yoksa romatizmaya yakalanır. Kedinin normal tuvaleti için de bir kum, yahut toprak kaba ihtiyaç vardır. Bu kaptaki toprak sık sık değiştirilirse hayvan başka hiçbir yeri kirletmez. Kediler kedi nanesinin kokusunu pek sever, bazan yapraklarını yerler. Sepetlerinin yanına bırakılırsa pek memnun olurlar.
Kediler tüy değiştirirken her gün taranmalıdır Bilhassa uzun tüylü kedilerde bunu ihmal etmemek gerekir. Çünkü hayvanın fazlaca tüy yutması hastalanmasına yol açar.
Beslenme konusunda kedi fazla müşkülpesent değildir.
Bir ev kedisi hemen hemen evde pişen her şeyi yer. Bazı kedilerin dondurma, leblebi, zeytin v.s. gibi değişik şeyler yeme özellikleri vardır. Kedilere daima aynı cins yiyecek vermekten kaçınmalı, hayvanın çeşitli besin almasına dikkat etmelidir. Yetişkin kedilere genel olarak günde iki yemek yeter. Yemek artıklarının hayvanın tabağında kalmamasına dikkat etmelidir. Kedilere verilen balıkların sert kılçık ve kemikleri ayrılmalı, tavuk kemikleri vermekten sakınmalıdır. Bunlar boğazına batabilir. Yemek kabının yanında daima temiz bir kapta su bulundurulmalıdır.
Kedinin gebelik müddeti iki ay kadardır. Hayvanın cinsine göre bu müddet birkaç gün az veya çok olabilir. Kediler bir defada ortalama dört, beş yavru yapar. Siyam kedilerinin 8 9 yavru yaptıkları olur. Habeş kedileri ise bir iki yavru doğurur.
Ana kedi doğuracağı zaman oldukça karanlık, gizli bir yer seçer. Bu, yavrularını güneş ışığından ve erkek kedilerden korumak içindir. Erkek kediler yavrulara olan düşmanlıklarıyla tanınmıştır. İyice açılıncaya kadar yavruların gözü çok hassastır, fazla ışıktan zarar görür. Kedi yavrularının gözü doğumdan 8-10 gün sonra açılır.
Yavrular iki ay kadar anne tarafından emzirilir. Bu müddet içinde hayvanlara ne kadar az dokunulursa o kadar iyi gelişirler. Bütün kedileri, bilhassa yavruları koltuk altlarından tutmamaya dikkat etmelidir. Bu onların çok narin olan iç organlarını zedeler, ölümlerine sebep olur. En iyisi hayvanı ense derisinden tutup kaldırmaktır. Ana kediler de yavrularını bu şekilde taşır.
Kediler türlü çeşit hastalıklara tutulabilirler. Neşesiz, bir kenara çekilip düşünen hayvanları veterinere göstermek, gereken ilâçları vermek lâzımdır.
Farelerin amansız düşmanı olan kedileri iyi fare tutsun diye aç bırakmak hatalıdır. Aslında iyi bakımlı, tok kediler daha iyi fare tutar.
Kedi Cinsleri
Kediler, evcil ve yabani birçok çeşidi olan büyük bir ailedir. Aslan, kaplan, vaşak, puma, pars, jagar gibi yırtıcı hayvanlar kedi ailesindendir.
Evcil kedilerin de birçok cinsi vardır. Başlıcaları Ankara (Van) kedisi, Habeş kedisi, Siyam kedisi, İran kedisi, mavi Rus kedisi, mavi Malta kedisidir. Bazı kediler renklerine göre samur, tekir gibi adlarla anılır. Tüyleri kaplanınki gibi çizgili olan tekir kediler bilinen evcil kedilerin en eskisidir. Menşei İngiltere kıyılarındaki Man Adası olan ve Manx diye adlandırılan bir çeşit kedi de kuyruksuzdur.