Kedi Tırmığı Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi ve Önleme Yolları

0

Kedi Tırmığı Hastalığı nedir, neden meydana gelir? Kedi Tırmığı Hastalığı (ateşi) belirtileri, teşhis ve tedavi yöntemleri, önleme yolları nelerdir?

beyaz kedi

Kaynak : pixabay.com

Kedi Tırmığı Hastalığı nedir?

Kedi Tırmığı Hastalığı olarak da adlandırılan kedi tırmığı ateşi, bakteriyel bir enfeksiyondur. Hastalık adını, insanların onu Bartonella henselae bakterisi ile enfekte olan kedilerden almasından dolayı almıştır. Vakalar, muhtemelen yavru kedilerin artan sahiplenilmesi nedeniyle Ocak ayında ve Ağustos ile Kasım arasındaki dönemde artış gösteriyor.

Kedi Tırmığı Hastalığına ne sebep olur?

Kedi tırmığı ateşine bir kedi ısırığından veya enfekte bir kedinin tırmalamasından yakalanabilirsiniz. Enfekte bir kedinin tükürüğü açık bir yaraya girerse veya gözünüzün beyazına dokunursa da hastalık kapabilirsiniz. Bazen bir pire veya bakteriyi taşıyan bir kene hastalığı kapabilirsiniz. Başka bir insandan kedi tırmığı hastalığını kapamazsınız.

Kedi tırmığı ateşi için kimler risk altındadır?

Bir kediye sahip olan veya kediyle etkileşime giren herkes, kedi tırmığı ateşine yakalanma riski altındadır. En çok 5 ile 9 yaş arasındaki çocuklar arasında yaygın olduğunu bilinmektedir. Teşhis konan kişilerin çoğunluğu kadın olmasına rağmen, hastaneye kaldırılanların erkek olma olasılığı ayakta tedavi görenlerden daha yüksektir.

Zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa, kedi tırmığı ateşinden ciddi şekilde hastalanma riskiniz artar. Bu kategoriye girebilecek kişiler arasında hamile olanlar veya aşağıdakileri yaşayanlar bulunur:

  • kanser
  • diyabet
  • HIV veya AIDS
  • nakledilen organlar

Kedilerde kedi tırmığı hastalığı belirtileri nelerdir?

Kediler B. henselae taşıyabilir, ancak genellikle bakterilerden hastalanmazlar. Bu nedenle, taşıyıcı olup olmadıklarını her zaman söyleyemezsiniz. Kediler muhtemelen bakterileri enfekte pirelerden kaparlar. Çok nadir durumlarda, insanlar bakterileri doğrudan pirelerden kapabilirler. Amerika Hastalık Önleme Merkezi’ne göre, kedilerin yaklaşık yüzde 40’ı, yaşamlarının bir döneminde, çoğunlukla yavru kedi olarak bakterileri taşır. Kediler için tedavi genellikle tavsiye edilmez.

İnsanlarda kedi tırmığı ateşinin belirtileri nelerdir?

Kedi tırmığı ateşinin yaygın belirtileri şunlardır:

  • ısırık veya tırmalama yerinde bir yumru veya kabarcık
  • ısırık veya çizik bölgesinin yakınında şişmiş lenf düğümleri
  • tükenmişlik
  • baş ağrısı
  • 37°C’nin (98.6°F) üzerinde, ancak 100,4°F’nin (37°C) altında düşük dereceli ateş
  • vücut ağrıları

Kedi tırmığı hastalığında daha az görülen belirtileri şunlardır:

  • iştah kaybı
  • kilo kaybı
  • boğaz ağrısı

Nadir görülen kedi tırmığı hastalığı semptomları, hastalığın daha şiddetli bir versiyonuyla bağlantılı olabilir. Bu semptomlar şunları içerir:

  • sırt ağrısı
  • titreme
  • karın ağrısı
  • eklem ağrısı
  • döküntü
  • uzun süreli ateş

Maruz kaldıktan 3 ila 10 gün sonra enfeksiyon bölgesinde ciltte bir yumru veya kabarcık gelişebilir. Şişmiş lenf düğümleri gibi diğer semptomlar birkaç gün veya hafta boyunca ortaya çıkmayabilir. Şişmiş lenf düğümleri tipik olarak bir ila üç hafta arasında ortaya çıkar.

Kedi tırmığı hastalığı ile karıştırılabilecek durumlar şunlardır:

  • lenfadenit, şişmiş lenf düğümleri ile sonuçlanan inflamatuar bir hastalık
  • Bruselloz, hayvanlardan insanlara bulaşan, grip benzeri semptomlar ve şişmiş lenf düğümleri ile seyreden bir enfeksiyon
  • enfeksiyon bölgesinde cilt lezyonu ile sonuçlanan cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon (CYBE) olan lenfogranüloma venereum; lezyon kabarık bir şişlik veya su toplaması haline gelebilir ve bunu şişmiş lenf düğümleri takip edebilir
  • Lyme hastalığı, grip benzeri semptomlar gelişmeden önce boğa gözü döküntüsünün ilk semptomu olan kene kaynaklı bir enfeksiyon

Kedi tırmığı ateşi nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz kedi tırmığı ateşiniz olabileceğine inanırsa, fizik muayene yapacaktır. Kedi tırmığı ateşini yalnızca semptomlardan teşhis etmek zordur. Bir doktor, vücudunuzda B. henselae bakterisinin bulunup bulunmadığını görmek için bir polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) kan testi yaparak doğru bir teşhis koyabilir.

Ankara Kedisi

Kaynak: pixabay.com

Kedi tırmığı ateşinin komplikasyonları nelerdir?

Kedi tırmığı ateşinin birkaç olası, ancak nadir komplikasyonu vardır.

Ensefalopati

Ensefalopati, bakteriler beyne yayıldığında ortaya çıkabilen bir beyin hastalığıdır. Bazı durumlarda, ensefalopati kalıcı beyin hasarı veya ölümle sonuçlanır.

Nöroretinit

Nöroretinit, optik sinir ve retinanın iltihaplanmasıdır. Bulanık görmeye neden olur. Enflamasyon, kedi tırmığı ateşinden sorumlu bakteri göze gittiğinde ortaya çıkabilir. Vizyon genellikle enfeksiyon geçtikten sonra düzelir.

Osteomiyelit

Osteomiyelit, kemiklerde kemik hasarına neden olabilen bakteriyel bir enfeksiyondur. Bazı durumlarda, kemik hasarı o kadar şiddetlidir ki ampütasyon gereklidir.

Parinaud oküloglandüler sendromu

Parinaud okuloglandüler sendromu, pembe göze benzer semptomları olan bir göz enfeksiyonudur. Kedi tırmığı hastalığı, bu sendromun en yaygın nedenlerinden biridir. B. henselae’nin doğrudan göze girmesinden veya kan dolaşımı yoluyla göze seyahat eden bakterilerden kaynaklanabilir. Sendrom genellikle antibiyotik tedavisine iyi yanıt verir. Nadir durumlarda, enfekte olmuş dokuyu gözden çıkarmak için ameliyat gerekir.

Kedi tırmığı hastalığı nasıl tedavi edilir?

Kedi tırmığı ateşi genellikle ciddi değildir ve genellikle tedavi gerektirmez. Antibiyotikler, ciddi kedi tırmığı ateşi veya zayıf bağışıklık sistemi vakaları olan insanları tedavi edebilir. Genellikle beş gün için reçete edilir. Bu antibiyotiklerin tedavi süreleri ve dozu her klinik vakaya göre değişmekle birlikte beş günden iki haftaya kadar sürebilir. Olası ilaç etkileşimleri hakkında doktorunuzla konuşun. Alkol tüketirseniz ilaç etkileşimleri de mümkündür.

Kabarcık veya yumru bir ila üç hafta sürebilir. Şişmiş lenf düğümlerinin kaybolması genellikle iki ila dört ay sürer, ancak altı aydan bir yıla kadar veya daha fazla sürebilir. Ayrıca başka komplikasyonlara da neden olabilirler.

Kedi tırmığı hastalığı nasıl önlenebilir?

Kedilerle temastan kaçınarak kedi tırmalama ateşini önleyebilirsiniz. Bir kediniz varsa, çizilmenize veya ısırılmanıza neden olabilecek sert oyunlardan kaçının. Çizikleri azaltmak için tırnaklarını da kesilmiş tutabilirsiniz. Kedinizle oynadıktan sonra ellerinizi yıkamak da hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir. Kedinizin gözlerinizi, ağzınızı veya açık yaralarınızı yalamasına veya kaşımasına izin vermeyin. Siz ve evcil hayvanlarınız da vahşi kedilerden kaçınmalısınız.

Kedinizi içeride tutun ve kedinizin B. henselae kapma riskini azaltmak için pire önleyici ilaç verin. Kedinizi pire tarağı ile kontrol edin ve evinizdeki pireleri sık sık süpürerek kontrol edin. Gerekirse, bir haşere kontrol ajansı evinizdeki pireleri ortadan kaldırabilir.

Genç kediler ve yavru kedilerin hastalığı taşıma olasılığı daha yüksek olduğundan, bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler yavru kedi yerine daha yaşlı bir kediyi sahiplenerek hastalığa yakalanma risklerini azaltabilirler.

Ne zaman doktor çağırmalıyım?

Birçok kedi tırmığı ateşi vakası kendi kendine düzelir, ancak bazı vakalarda hala bir doktor gerekir. Siz veya çocuğunuz bir kedi tarafından çizildiyse veya ısırıldıysa ve şu semptomları yaşıyorsanız bir doktor çağırın:

  • şişmiş veya ağrılı lenf düğümleri
  • yaralanma birkaç gün sonra iyileşmiyor gibi görünüyor
  • yaranın etrafındaki kızarıklık genişliyor
  • ısırmadan birkaç gün sonra ateş gelişir

Halihazırda kedi tırmığı ateşi teşhisi konduysa, aşağıdaki durumlarda doktorunuzu en kısa sürede aramalısınız:

  • lenf düğümlerinde artan ağrı
  • yüksek ateş
  • halsizlik hissi
  • yeni semptomlar

Uzun vadede ne bekleyebilirim?

Çoğu insan tedavi olmadan iyileşir ve tedaviye ihtiyacı olanlar genellikle antibiyotiklerle iyileşir. Bazı durumlarda, insanlar bakterilerden ciddi komplikasyonlar geliştirir. Bu komplikasyonların bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ortaya çıkması daha olasıdır.


Leave A Reply