Kellik Nedir? Kellik Türleri ve Nedenleri Nelerdir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Kellik nedir? Kellik neden meydana gelir, türleri nelerdir, tedavisi nasıl olur? Kellik, saç dökülmesi hakkında bilgi.

kellik

Kaynak: pixabay.com

Kellik

Alopesi olarak da bilinen kellik, bir kişinin kafa derisindeki saçların kısmen veya tamamen dökülmesi durumudur. Yaşlanmanın doğal bir parçası olabileceği gibi genetik, hormonal değişiklikler, tıbbi durumlar ve bazı ilaçlar da dahil olmak üzere çeşitli diğer faktörlerden de kaynaklanabilir.

Erkek tipi kellik, kadın tipi kellik ve alopesi areata dahil olmak üzere çeşitli kellik türleri vardır. Erkek tipi kellik, erkeklerde en sık görülen saç dökülmesi türüdür ve saç çizgisinde gerileme ve tepedeki saçlarda incelme ile karakterizedir. Kadın tipi kellik daha az yaygındır, ancak tepe ve şakaklarda saç incelmesine neden olabilir. Alopecia areata, saçların yamalar halinde dökülmesine neden olan otoimmün bir hastalıktır ve hem erkekleri hem de kadınları etkileyebilir.

Kellik için bir tedavi yoktur, ancak ilaçlar, saç ekimi ameliyatı ve kafa derisi mikropigmentasyonu dahil olmak üzere saç dökülmesini yavaşlatmaya veya azaltmaya yardımcı olabilecek tedaviler vardır. Ayrıca, sağlıklı bir diyet sürdürmek, stresi azaltmak ve sert saç tedavilerinden kaçınmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri de saç sağlığını geliştirmeye ve kelliği önlemeye yardımcı olabilir.

Önemli ölçüde saç dökülmesi yaşıyorsanız, altta yatan nedeni belirlemeye ve uygun tedavi seçeneklerini önermeye yardımcı olabilecekleri için bir doktora görünmeniz önemlidir.

Kaynak 2

Kellik; kafatasındaki saçların anormal biçimde azalması ya da dökülmesi. Kadınlarda da olmakla birlikte çoğunlukla erkeklerde görülen bir olgudur. Geçici ya da sürekli kısmi ya da tüm, yavaş ya da hızlı biçimde gelişebilir.

Advertisement

Türleri ve nedenleri:

En yaygın türü, 18-50 yaş arasındaki erkekleri etkiler. Yavaşça gelişerek önce alın üstü, sonra da tepe saçları dökülür. “Atnalı kelliği” olarak bilinen biçiminde hemen hemen tüm kafatası saçsız kalır. Bu tür kelliklere, erkeklik hormonlarıyla kalıtım öğelerinin neden olduğu sanılır. Kadın ya da erkekteki içsalgı dengesezliğinin saç dökülmesinde rol oynadığı söylenebilir. Örneğin, erkek saç dökülmesinde böbrek üstü bezlerinin aşırı erlik içsalgısı (androjen) salgıladığı, öte yandan bedende aşırı kıllanmaya yol açtığı biliniyor. Hipofiz ya da tiriod bezlerinin anormal çalışmaları da kelliğe neden olabilir. Kadında gebelik sonrası geçici hormonal dengesizlik, geçici saç dökülmesi yapabilir. Kadın yumurtalığı bozukluğu aşırı kıllığa ya da saçsızlığa yol açabilir.

Kadınlarda saç örgüleri, saç boyaları, çeşitli saç ilaçlan kullanımı da, saçlara zarar verir. Her iki cinste tifo, verem, frengi, sıtma gibi ciddi hastalıklar sonucu, heparin gibi toksik maddelerin kullanımından ve öteki bulaşıcı hastalıklardan dolayı saç kaybı olur. Parça parça kellik de vardır. Sınırlı bölgesel saçsızlık, genellikle hızla yayılır. Çocuk ve gençlerde ortaya çıkan bu tür kelliğin nedeni bilinmemekle birlikte sinirsel bir etkenin varlığından söz edebilir. Kortizon tedavisine cevap vermez. Kelliğin oluşumuna etken olanlar arasında, kafatası enfeksiyonları (folliculitis), aşırı yağlı maddelerin kullanımı, sinirlilik, gerginlik ve toplumsal aşırılıklar da sayılabilir.

Tedavisi:

Genellikle kalıtsal, yaşlanmadan ve normal erkek hormonu salgısından kaynaklanan erkek kelliğin etkin tedavisi yoktur. Eğer kellik ilk aşamada ise ya da patalojik koşullarla oluşmuşsa, tedavi yolları bulunabilir. İçsalgı dengesizliği varsa, gerekli hormonları dengeleyerek durum düzeltilebilir ya da dökülme azaltılabilir. Sık yıkama, kafatası masajları, yağlı besin maddeleri perhizi, saç ve kafatası sağlığını sağlar.


Leave A Reply