Kemiklerimiz Olmasaydı Ne Olurdu? Kemiksiz İnsanın Başına Gelecekler…

0
Advertisement

İnsan vücudunda neden kemikler bulunur Kemiklerimiz olmasaydı ne olurdu? Kemiklerin vücudumuzdaki görevleri ve önemi nedir?

Kemiklerimiz Olmasaydı Ne Olurdu?

İnsanların çok sayıda kemiği vardır – kafatasımızı oluşturan düz kemikler, göğsümüzü oluşturan kavisli kemikler, kollarımızdaki ve bacaklarımızdaki uzun kemikler, ellerimizde ve ayaklarımızdaki küçük kemikler ve kulaklarımızdaki minik kemikler.

Neden bütün bu kemiklere sahibiz? Ve neden bu kadar çok farklı şekil ve boyuttalar? Sonuçta, bazı hayvanlarda hiç kemik yoktur (denizanası gibi) ve bazıları vücudunun dışında sert bir tabakaya sahiptir (yengeçler gibi).

Ama balıklar, amfibiler, sürüngenler, kuşlar ve memeliler gibi kemikleri olan diğer tüm hayvanlarla birlikte, bir iskeletimiz var, çünkü hayatta kalmamıza ve aktif ve sağlıklı bir yaşam sürmemize yardımcı oluyor. Kemiklerimiz bunu birçok farklı şekilde yapmamızı sağlıyor.

İlk olarak

Kemikler organlarımızı korurlar. Kafatasımız, beynimizin etrafını bir kask gibi sarar. Kaburgalarımız kalbimizi ve akciğimizi korur – kaburgaların arasındaki boşluklar, her nefeste göğsümün büyüyüp küçülmesini sağlar. Böbreklerimiz arkadaki kaburgaların altına sıkışmıştır; karaciğeri sağdaki kaburgaların altında ve dalağımız soldaki kaburgalarımızın altındadır. Bütün bu organlar kemiklerimizin sert zırhı tarafından korunur.

Advertisement

İkincisi,

Kemiklerimizin varlığı hareket edebileceğimiz anlamına geliyor. Kaslarımız tendonlar olarak adlandırılan özel sert dokuyu kullanarak kemiklerimize yapışır. Bir kas kasılınca, tendonu çeker ve tendon daha sonra kemiği çeker ve biz de hareket ederiz!

Büyük kaslar, kollarımız ve bacaklarımız gibi büyük kemikleri çekerler, böylece yürüyebilir, koşabilir, kaldırabilir ve taşıyabiliriz. Küçük kaslarımız ve kemiklerimiz, daha küçük hareketler yapmamıza yardımcı olur – bir düğme dikmek veya bir kalemle yazı yazmak gibi küçük ve zor işleri. Yalınayak durup gözlerinizi kapatırsanız, dengede kalmanıza yardımcı olmak için ayaklarınızdaki tüm küçük kasların ve kemiklerin hareket ettiğini hissedebilirsiniz.

Üçüncüsü,

Kemikler, kemik iliğimizi muhafaza eder. Bu, kanımızı oluşturan küçük parçacıkları – oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerini, mikroplarla mücadele eden beyaz kan hücrelerini ve yanlışlıkla kendinizi kestiğinizde kanamayı durdurmanıza yardımcı olan trombositleri yaptığımız yerdir.

Kemiklerimiz de bol miktarda kalsiyum barındırır. Kısmen bu, kemiği sertleştiren şeydir – ama kalsiyum, kalbimizin ve kaslarımızın ve diğer birçok hücre için de çok önemlidir. Kemiklerimiz, kan dolaşımımızdaki kalsiyum seviyesinin sabit kalmasını sağlar.

Bazı kemiklerin çok özel görevleri vardır. Mesela çene kemikleri dişlerimizi sıkıca yerinde tutar, böylece çiğneyebiliriz. Kulaklarımız, ses iletebilmemiz için sesi ileten çok özel minik kemiklere sahiptir. Bunlar vücudumuzdaki en sert kemiklerdir!

Böylece kemiklerimizin yaşamamıza yardımcı olacak her türlü farklı işte olduğunu görebilirsiniz.

Advertisement

Kemiklerimiz tüm hayatımız boyunca büyür ve değişir. Çocukların büyüdükçe daha uzun boylu olduğunu zaten biliyorsunuz – çünkü kemikleriniz uzuyor. Ancak daha uzun boylu büyümeyi bıraktıktan sonra bile, kemikleriniz başka şekillerde büyümeye devam edecektir. Kemiklerimizi kullandığımızda, daha güçlü hale gelirler.

Bu yüzden egzersizler kemiklerimiz için çok önemlidir. Yürümek, koşmak, zıplamak, atlamak – bütün bunlar kemiklerimizin büyümesine yardımcı olur, bize yaşam için sağlıklı bir iskelet verir.


Leave A Reply