Kene Nedir? Zararları Bulaştırdığı Hastalıklar Kene Isırmasında Yapılanlar

0
Advertisement

Kene nedir, nasıl bir hayvandır? Kenelerin zararları, bulaştırdığı hastalıklar ve ısırması durumunda yapılması gerekenler.

kene

Kaynak: pixabay.com

Bazı hayvanların derisine takılıp yerleşen, o hayvanların kanını emerek beslenen asalak, küçük bir hayvandır. Bunların develerde bulunan «deve kenesi», koyunlarda bulunan «koyun kenesi», köpeklerde bulunan «köpek kenesi» gibi çeşitleri vardır. Keneler en çok koyun, köpek, at gibi hayvanlara musallat olur. Bunlar, vücutlarında bazı hastalıkların mikroplarını taşıdıklarından hem evcil hayvanlar, hem de insanlar için çok zararlıdırlar. Keneler, taşıdıkları mikropları, musallat oldukları hayvanın derisini delip kanına geçirir. Bazı keneler zehirlidir.

Keneler, dış görünüşten bakımından bir böceğe benzerler, fakat böcek değildirler. Vücutları yumurta biçimindedir. Birçok çeşitleri, büyüteç kullanmadan göze görünür; büyüteçsiz görülemeyecek kadar küçükleri de vardır. Kenelerin vücutları bütün bir parçadan meydana gelmiştir. Yalnız bu parçanın ön tarafında ayrıca hareket edebilen ve baş vazifesi gören bir kısım vardır. Keneler, üzerinde asalak olarak yaşadıkları hayvanın kanını, bu baş kısmındaki bîr kesikten içeri alırlar. Kesiğin etrafında, içeri doğru eğik ve çok kuvvetli dişler yer alır. Keneler bu dişleri, üzerinde yaşadıkları hayvanın derisine geçirirler. Ergin kenelerde, vücudun iki yanından dışarı doğru uzanan sekiz tane bacak bulunur.

Keneler yumurtalarını kuru yaprakların, çöplerin, gübrelerin arasına bırakırlar. Bazı kenelerin dişileri, yumurtalarını toprağa, bazıları hayvanların kılları arasına bırakır.

Kenelerin bazı durumlarda insan vücuduna da dadandığı olur. Daha çok kırlık ve ormanlık yerlerde kamp yapan kimselere gelirler.

Keneler, vücuda bir kere dadanınca bundan kurtulmak oldukça zordur. Çünkü bu hayvanlar, dişlerini derinin altına takarak yerleşirler. Keneyi koparıp atmak için tutup çekince derinin altına geçirdiği dişler burada takılı kalır.

Advertisement
kene

Kaynak: pixabay.com

Kene Isırması

Kan emici ağılayıcı, sokucu özelliklerinden başka sapiroketoz, tülaremi, sarı humma, tifüs gibi çeşitli hastalıkları bulaştıran örümceğimsi eklembacaklıların tümüne de aynı ad verilir. Başını asalak yaşadığı hayvanın derisine sokarak kan emer. Boyu 4 mm kadar olan dişi, kene kan emdikten sonra 12 mm.’ye kadar şişer. Keneler kan emerken çiftleşirler. Daha sonra dişi yumurtalarını paketler halinde toprağa bırakır.

Kene Isırması; Çoğu zaman hayvancılıkla uğraşan köylerimizde rastlanmaktadır. Kene ısırdığı yerden vücudunun ön kısmını tamamını deri içine sokar.

Öncelikle keneye hiç dokunmadan bir sağlık kuruluşuna gitmenizi tavsiye ederiz. Kene çıkarma işlemini yapmak için ya çok çaresiz kalmalı yada tecrübeli olunmalı.

Keneyi yerinden çıkarmak için bir cımbızla tutup vidayı çeker gibi döndürerek çıkarınız. Bu şekilde kenenin deri ile olan tutunması kalkar.

Sonra o bölgeyi bolca temiz musluk suyu ve sabunla yıkayınız.

Uyarı; Kene sinekler gibi hızlı bir şekilde kan emmez, ağız kısmında bir hortum bulunur hortumu cildin içine sokar ve doyuncaya kadar bırakmaz. Bu hortum geri çıkışını engellemek için çıkıntılara sahip olduğundan kolay bir şekilde çıkmaz. Keneyi çıkartmaya zorlandığında hortum kısmı vücut içerinde kalabilir ya da patlayıp zehirli virüs bulaşmasını artırabilir. Bu sebepten dikkatli davranmak gerekir. Kenelerin bulaştırdığı hastalıklar mevcuttur. Kene ısırması sonucunda ateş, baş ağrısı, halsizlik gibi durumlar görülürse mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Advertisement
KARINCA ISIRMASI :

Sokulan yerde kaşıntı, şişlik yaparlar. Kaşıntıyı giderici pomat ve gerekirse tableti kullanılır.


Leave A Reply