Kerkenez Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Davranışı Beslenme Habitat Üreme

0
Advertisement

Kerkenez nasıl bir hayvandır, kuştur? Kerkenezlerin özellikleri, davranışları, beslenme, üreme, habitatları hakkında bilgi.

Kerkenez

Kaynak: pixabay.com

Kerkenez

Kerkenez (Falco tinnunculus) aynı zamanda Avrupa Kerkenezi, Avrasya Kerkenezi veya Eski Dünya Kerkenezi olarak da bilinir. Kerkenezler, 70-80 santimetre (27-31 inç) kanat açıklığı ile baştan kuyruğa 34-38 santimetre (13-15 inç) boyutlarındadır. Ortalama yetişkin erkek yaklaşık 155 gram (5.5 ons), yetişkin dişi ise yaklaşık 184 gram (6.5 ons) ağırlığındadır. Dişi kerkenezler erkek kerkenezlerden biraz daha büyüktür. Kerkenez, küçük, kestane rengi kahverengi bir yırtıcı kuştur. Çengelli gagaları sarı mısırlı mavimsi bir renktedir. Bacakları sarıdır.

Erkek Kerkenezin siyah benekli kestane kahvesi üst tüyleri ve mavi-gri bir başı ve kuyruğu vardır. Kuyruklarının ucunda tek bir siyah çubuk vardır. Altta, göğüs ve göbek siyah noktalar ile devetüyü rengindedir. Dişi kerkenez (veya şahin) erkekten daha koyu renklidir ve sırtları, mantoları ve kanatlarının tümü siyah kenarlara sahiptir. Kuyruklarının uzunluğu boyunca siyah çizgiler vardır. Kremsi alt kısımlar, erkeklerden daha fazla siyah renkte çizilmiştir. Bazen başları ve kuyrukları gri renkte olabilir. Genç kerkenezler görünüş olarak dişi kerkenezlere benzer.

Kerkenez

Kaynak: pixabay.com

Kerkenezlerin Habitatları

Kerkenezler, bozkır ve fundalıklardan tarım arazilerine ve kentsel alanlara kadar çok çeşitli habitatlarda bulunur. Tercih etmedikleri tek yer yoğun ormanlar, geniş ağaçsız sulak alanlar ve dağlardır. Bir otoyolun veya başka bir ana yolun yanında gezinen tanıdık bir manzaradırlar. Genellikle yüksek bir ağaç dalına veya bir telefon direğine veya tellere tünemiş avlarını ararken görülebilirler.

Kerkenezler ağaçlardaki deliklerde veya kayalıkların veya binalardaki bir çıkıntının üzerinde yuva yapar ve deliği veya çıkıntıyı çubuklar ve samanlarla hizalar. Kerkenezler kendi yuvalarını kurmazlar, başka türler tarafından yapılmış yuvalar kullanırlar.

Beslenmesi

Kerkenezler esas olarak tarla faresi, fareler ve Sığırcıklar kadar büyük kuşlar gibi küçük memelilerle beslenir. Bununla birlikte, kerkenezler uyarlanabilir kuşlardır ve böcekler, solucanlar, çekirgeler ve hatta salyangozlar gibi omurgasızları da yerler.

Advertisement

Kerkenezler, son derece iyi bir görüşe sahip olmanın yanı sıra ultraviyole ışığı da görebilir. Bu, tarla farelerinin yerini belirlemede faydalıdır çünkü nereye giderse gitsinler bir idrar izi bırakırlar ve idrar ultraviyole ışıkta parlar.

Kerkenez

Kaynak: pixabay.com

Davranışları

Kerkenez avlanırken havada süzülür. Kerkenezler, av bulmak için otlakların üzerinde alçakta gezinerek avlanma davranışlarıyla kolayca tanımlanabilir. Kerkenezler, küçük bir avı uzaktan tespit etmelerini sağlayan keskin bir görüşe sahiptir. Açık kırsal alan üzerinde yaklaşık 10 – 20 metre yükseklikte gezinebilirler.

Kerkenezler, hafif bir rüzgarın içinde uçarak ve yükselen bir hava akımına asılırken kanatlarında ve kuyruğunda sürekli küçük ayarlamalar yaparak uzun süre zahmetsizce havada asılı kalır.

Gezinirken, Kerkenezler kafası mükemmel bir şekilde korunur ve bu da ona yerdeki en ufak hareketleri tespit etme yeteneği verir. Uygun bir av göründüğünde, dikey olarak yere doğru düşer, avını pençeleriyle kapmak için uçar ve hızlı bir ısırıkla öldürür. Kerkenezler genellikle yolların ve otoyolların kenarlarında avlanırken bulunabilir. Kerkenezler ayrıca, avı tespit etmek için görüş noktaları olarak sık sık direkleri veya telgraf direklerini kullanırlar ve böylece gezinme çabasından tasarruf ederler.

Kerkenezler cesurdur ve insan istilasına iyi adapte olmuş, binalarda yuvalanmış ve ana yollarda avlanmıştır.

Üremeleri

Kerkenezler bir çıkıntıda, bir ağaç deliğinde veya kullanılmayan bir yuvada yuva yapar. Üreme nisandan mayısa başlar. 3-6 yumurtanın tutulması dişi tarafından inkübe edilir ve civcivler 27-31 gün sonra yumurtadan çıkar. Yumurtalar yaklaşık 39 milimetreye 32 milimetredir. Pürüzsüz ve parlak olmayan ve kırmızı-kahverengi lekeli beyaz veya sarımsı-devetüyü renklidirler. Her iki yetişkin de genç kuşları besler, ancak yeni yumurtadan çıkanlar genellikle dişi tarafından erkek avlanarak ve yiyecekleri yuvaya getirilerek beslenir. Yavrular 27 – 39 gün sonra kaçarlar ve Temmuz – Ağustos aylarında doğum yerlerinden ayrılırlar ve 100 mil (150 kilometre) kadar yol alabilirler.

Advertisement

Yabani kerkenezin ömrü yaklaşık 10 yıldır.


Leave A Reply