Keşiş Yengeci (Pagur) Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Yapısı Davranışları

0
Advertisement

Keşiş yengeci, pagur nasıl bir hayvandır? Keşiş yengeçlerinin özellikleri, yaşam ortamı, davranışları, davranışları hakkında bilgi.

keşiş yengeci

Kaynak: commons.wikimedia.org

Keşiş Yengeci (Pagur)

Crustáceo (kabuklular) sınıfından Decapo-da (onayaklılar) takımının Paguridae ve Coenobitidae familyalarından yengeçlerin ortak adıdır. Büyük bölümü korunmak için deniz salyangozlarının içi boşalmış kabuklarına girerler.

Pagurlar geniş bir coğrafi dağılım içinde, dibi kumlu ya da çamurlu sularda, bazen de karada yaşar. Yumuşak karnı bakışımsız ve genellikle sağa doğru kıvrıktır. İki çift duyargası, gelişmiş dört çift bacağı vardır. Bazı türlerde son bacak çifti gibi dördüncü bacak çifti de küçülmüştür. Uçları kıskaç biçimini almış ilk bacak çiftinden biri genellikle öbüründen daha iridir. Kıskaçlı ayaklar hayvanın içine girdiği kabuğun ağzını örtmek için de kullanılır. Son bacak çifti ve bazı türlerde gelişmiş yelpaze biçimli kuyruk kabuğa sıkıca tutunmaya yarar.

keşiş yengeci

Kaynak: commons.wikimedia.org

Dişi yumurtalarını açılana değin karın uzantılarında taşır. Yumurtadan çıkan larvalar hemen suya dağılarak içinde yaşayacakları kabukları aramaya başlarlar. Pagur gelişirken içine sığamadığı kabuktan çıkar ve daha iri bir kabuğa geçer.

Bazı pagurlar bitkilerin içi boş gövde bölümlerinde yaşar. Karaya da çıkan Coenobita cinsinin tropik bölge türleri deniz kabuklarının yanı sıra kırılmış hindistancevizi kabuklarına ve bambuların içine de girer. Bazı pagur türlerinin öbür hayvanlar ile ortakyaşam ilişkileri bilinmektedir. Örneğin Avrupa ve Kuzey Amerika’nın kıyı sularında yaşayan, parlak kırmızı renkli Pagurus (Eupagurus) bernhardus kabuğunun üstünde bir ya da birden çok denizşakayığı taşır. Güney Pasifik Adalarında yaşayan ve erişkin evresinde karaya çıkan palmiye yengeci yalnız larva evresini kabuk içinde geçirir.

keşiş yengeci

Kaynak: commons.wikimedia.org

Keşiş Yengeci Hakkında İlginç Gerçekler

  • Keşiş yengeci, türe bağlı olarak 0,5 ila 16 inç uzunluğa ulaşabilir.
  • Keşiş yengeci genellikle vücutta mor lekeler olan veya olmayan kırmızımsı, turuncu veya kahverengi renklidir.
  • Keşiş yengeci yumuşak, asimetrik bir karın, 10 bacak ve 2 büyük pençeye sahiptir. Sol pençe daha büyüktür ve mürekkep balığı, kalamar, ahtapot ve farklı balık türleri gibi yırtıcı hayvanlara karşı bir silah görevi görür.
  • Keşiş yengeci, yumuşak gövdesini korumak ve solungaçları için nemli ortam sağlamak için genellikle deniz salyangozlarının farklı tipte terk edilmiş kabukları kullanır.
  • Keşiş yengeci, üstte gözleri olan iki uzun oküler sapa ve duyu organları olarak işlev gören antenlere sahiptir.
  • Hem deniz hem de kara yengeçleri nefes almak için solungaçları kullanır. Kara keşiş yengeçleri hayatta kalmak için çok nemli havaya (en az% 70 nem) ihtiyaç duyar. İyi gelişmiş solungaçlara rağmen, kara yengeçleri su altında nefes alamazlar.
  • Keşiş yengeci gece yaratıktır.
  • Keşiş yengeci bir omnivordur. Diyeti balık ve deniz omurgasızlarına dayalıdır. Meyveler, sebzeler, etler, yapraklar ve kabuklar genellikle esaret altında tüketilir.
  • İsmine rağmen, keşiş yengeci yalnız bir yaratık değildir. 100 veya daha fazla hayvandan oluşan büyük kolonilerde yaşar.
  • Keşiş yengeçleri, daha iyi kabukları fethetmek için sık sık diğer keşiş yengeçleriyle değiş tokuş eder ve bazen savaşır.
  • Her tür Keşiş yengeci okyanusta çiftleşir.
  • Dişi, yumurtadan çıkana kadar karnına yapışık yaklaşık 200 döllenmiş yumurta taşır. Larvalar genellikle birkaç hafta sonra yumurtalardan çıkar ve yaşamlarının ilk birkaç günü okyanus yüzeyinde yüzerler. Larvalar, yavru keşiş yengeçlerine dönüşmeden önce birkaç gelişim aşamasından geçer. Karasal keşiş yengeçleri, sudan ayrılmaya ve sağlam zeminde yaşamlarına başlamaya hazır hale gelmeden önce uygun kabuklar bulmalıdır.
  • Keşiş yengeci büyüdükçe bir kabuktan diğerine “göç eder” (her yeni kabuk bir öncekinden daha büyüktür).
  • Genç Keşiş yengeçleri birkaç ayda bir tüy dökerken, yetişkinler 18 ayda bir tüy dökerler.
  • Keşiş yengecinin esaret altında ortalama 15 ila 20 yıllık bir ömrü vardır. Coenobita brevimanus gibi bazı kara yengeçleri 12 ila 70 yıl yaşayabilir.

Advertisement

Leave A Reply