Kıkırdak Nedir? Nerelerde Bulunur?

0
Advertisement

Kıkırdak nedir? Kıkırdak nerelerde bulunur? Kıkırdağın yapısı, özellikleri, görevleri nelerdir? Kıkırdak hakkında bilgi.

kikirdakKıkırdak; kemikle birlikte iskeleti oluşturan özel destek dokudur. Kemik kadar sert olmayan, damarsız, esnek beyaz bir dokudur. Kıkırdak dokuda genellikle hücrelerin ikisi ya da üçü bir arada bulunur, dölütte iskelet kıkırdaktandır. Dölüt büyüdükçe kıkırdaklar kemikleşmekte, sonunda kıkırdak kemik uçlarındaki epifiz plağında ve eklem yüzeylerinde bulunmaktadır. Erişkinlerde iskeletin kıkırdak bölümleri yalnız kaburga kemiklerinin uçlarında, bu kemiklerin göğüs kemiğiyle birleştiği yerdedir.

Nefes borusunun halkalarıyla dış kulak da kıkırdaktan oluşur. İlkel ve üstün yapılı omurgalıların tüm iskeleti, erişkinlerin iskeletlerinin bir bölümü kıkırdıktan oluşur. Kıkırdaklar kemikleşme ve kireçlenmeye karşı duyarlıdırlar. Kıkırdağın anatomik elemanı olan hücreler 15-20 mikron büyüklüğündedir. Kıkırdaklar hücrelerarası maddesinde bulunan tellerin yapılarına göre saydam kıkırdak, telli kıkırdak, elastiki kıkırdak olarak üçe ayrılır.


Leave A Reply