Kıl Nedir? Kıl Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Kıl nedir? Kıl ile ilgili kılın yapısı ile ilgili genel bilgilerin olduğu yazımız

KılKıl, bazı hayvanların ve insanın derisinin belirli yerlerinde çıkan sertçe ve kalınca tüy. Kıl, omurgalılarda memelilere özgü bir üst deri ürünüdür. Kıllar bazı bölgeler dışında vücudun hemen hemen tüm yüzeyinde çıkar. Ayak tabanı, avuç içi, göbek kesimi kıl çıkmayan bölgelerdir. Kıllar epidermisin ters dönmüş bir eldiven parmağı gibi derinin derin katlarına girmesiyle oluşturdukları keseler içine yerleşmiştir.

Bu keselere kıl folikülleri denir. Kıl folikülleri dermisin ve bazen hipodermisin derin tabakalarına kadar uzanırlar. Kıllar, kıl kökü ve kıl şaftı olmak üzere birbirinin devamı olan iki yapıdan oluşmuşlardır. Kıl kökü, kıl şaftanın dibinde hafif bir şişlik gösterir. Bu şişliğe kıl soğancığı (bulbus pili) denir. Dermiş, kıl soğancığının içine doğru kıl papillası denen bir uzantı yapar. Kılın beslenme ve büyümesini sağlayan kıl papillasıdır. Kıl şaftı, kıl kökünden çıktıktan sonra, bir süre kıl fo-likülünün içinde yol alır ve daha sonra deri yüzeyine çıkar. Kıl folikülü deri yüzeyine dik açıyla değil, eğimli olarak açılır. Folikülle dere yüzeyi arasındaki kirpiklerin ve ayva tüylerinin ar-rektör pilleri yoktur. Dik açmm geniş olduğu yanda kıl folikülünün dibine arrektör pili denilen bir ya da birkaç düz kas yapışır. Bu kasların öteki uçları ise dermanın daha yüzeysel tabakaları içindedir. Soğuk havada ya da korku, heyecan gibi durumlarda bu düz kaslar kasılarak kılların dikleşmesini sağlar. Arrektör pillerle kıl folikülü arasındaki bölgeye Sebase bezleri yerleşmiştir.

Haftada ortalama olarak 1.5-2 mm. kadar uzayan kıllar genellikle renklidir. İhtiyarlıkta azalan boya maddesi nedeniyle beyaz saç denilen kıllar oluşur. Kıllar yağ bezlerinin çıkardığı yağ ile yağlanırlar. Kılların çeşitli hastalıkları vardır. Tedavisi nedenlere göre değişir.


Leave A Reply