Kilimanjaro Dağı Nerededir? Özellikleri, Kilimanjaro Dağı Hakkında İlginç Gerçekler

0
Advertisement

Afrika kıtasının en yüksek doruklarının bulunduğu Kilimanjaro Dağı’nın konumu, özellikleri, Kilimanjaro Dağı hakkında ilginç gerçekler.

Kilimanjaro Dağı

Kaynak: pexels.com

Kilimanjaro Dağı, Kuzeydoğu Tanzanya’da, Kenya sınırı yakınında sönmüş yanardağ kütlesi. Afrika’nın en yüksek iki doruğu Kibo (5.898 metre) ve Mavenzi’den (5.275 metre) oluşur.

Üzerleri sürekli karla kaplı doruklar, birbirlerine 4.575 metre yüksekliğindeki yayvan bir sırtla bağlanır. Kibo’nun üzerinde 2 km. çapında bir krater vardır. Dağın, güney eteklerinde 1.500-1.600 metre yüksekliğe kadar çeşitli tahıl ürünleri, kahve, muz yetiştirilir. 3.000 metreye kadar olan orman kuşağı, bu yükseltiden sonra yerini çayırlıklara bırakır.

Buzul sınırı 4.800 metreden sonra başlar. Doruklardan inen kar suları, Pangani Irmağı’ nı oluşturur. Ludwig Kropf, Johannes Rebmann adlı iki Alman misyoner tarafından 1848’de, varlığı ortaya çıkarılan dağın, Kibo Doruğu’na ilk kez 1899’da (Hans Meyer, Ludwig Purtscheller); Mavenzi Doruğu’na 1912’de tırmanıldı. Tanzanya’nın 1963’te bağımsızlığını kazanmasından sonra dağa, Svahili dilinde “Özgürlük Tepesi” anlamına gelen “Uhuru” adı verildi.

Kilimanjaro Dağı

Kaynak: pixabay.com

Kilimanjaro Dağı Hakkında İlginç Gerçekler

  • Kilimanjaro Dağı, Afrika kıtasındaki en yüksek dağ ve dünyanın en yüksek bağımsız dağıdır.
  • Kilimanjaro’nun üç volkanik konisi vardır, Mawenzi, Shira ve Kibo. Mawenzi ve Shira’nın soyu tükendi ancak en yüksek zirve olan Kibo uykuda ve tekrar patlayabilir. En son aktivite yaklaşık 200 yıl önceydi; son büyük patlama 360.000 yıl önceydi.
  • Kibo’nun krater kenarındaki en yüksek zirve olan Uhuru Zirvesi’ne tırmanan hemen hemen her dağcı, başarı hakkındaki düşüncelerini en üstteki tahta bir kutuda saklanan bir kitaba kaydetmiştir.
  • Şimdiye kadar Kilimanjaro Dağı’na tırmanan en yaşlı kişi , 87 yaşındaki Fransız Valtee Daniel’di.
  • Dağda hemen hemen her tür ekolojik sistem bulunur: ekili arazi, yağmur ormanı, fundalık, bozkır, dağ çölü ve kutup zirvesi.
  • 2001 yılında İtalyan Bruno Brunod’un Uhuru Zirvesi’ne 5 saat 38 dakika 40 saniyede ulaştı. En hızlı gidiş-dönüş 2004 yılında yerel rehber Simon Mtuy’un 8:27 saatte dağa inip çıkmasıyla elde edildi.
  • Dağın kar örtüleri azalıyor, 1912’den beri kütlelerinin yüzde 80’inden fazlasını kaybettiler. Aslında bilim adamlarına göre önümüzdeki 20 yıl içinde tamamen buzsuz olabilir.
  • Tanzanya Ulusal Kaynaklar ve Turizm Bakanı Shamsa Mwangunga, 2008 yılında, dağın eteğine toprak erozyonunun önlenmesine ve su kaynaklarının korunmasına yardımcı olacak 4,8 milyon yerli ağacın dikileceğini duyurdu.
  • Güney Afrikalı Bernard Goosen, Kilimanjaro Dağı’na tekerlekli sandalye ile dokuz günde tırmandı. Serebral palsi ile dünyaya gelen Goosen, dağa tırmanmak için çoğunlukla yardım almadan modifiye edilmiş bir tekerlekli sandalye kullandı.
  • Her yıl yaklaşık 25.000 kişi Kilimanjaro Dağı’na gidiyor. Yaklaşık üçte ikisi başarılı şekilde tırmanıyor. İrtifa ile ilgili sorunlar, dağcıların geri dönmesinin en yaygın nedenidir.

Advertisement

Leave A Reply