Kilis İl Kodu Tüm İlçeleri Posta Kodları Trafik Plakaları Telefon Alan Kodu

0
Advertisement

Kilis İl Kodu nedir? Kilis İli Trafik (plaka) kodu, telefon alan kodları, Kilis il ve tüm ilçelerinin posta kodları tam listesi.

KİLİS TRAFİK (PLAKA) KODU —— 79 (Tüm İlçelerin Trafik Kodları)

KİLİS TELEFON KODU ———- 348

KİLİS POSTA KODU ———— 79000

Kilis İl Kodu (Posta – Trafik – Telefon)
Kilis İlçeleri Posta Kodları;

*Elbeyli posta kodu : 79500

Elbeyli Elbeyli: 79500
Elbeyli Köyler: 79500

*Kilis posta kodu : 79000

Merkez Kilis: 79000
Merkez Köyler: 79000

*Musabeyli posta kodu : 79600

Musabeyli Köyler: 79600
Musabeyli Musabeyli: 79600

*Polateli posta kodu : 79700

Polateli Köyler: 79700
Polateli Polateli: 79700

Kilis İli Hakkında Bilgi

KİLİS; Yüzölçümü: 1.342 km2. İlçeleri: Merkez, Elbeyli, Musabeyli, Polateli.

Advertisement

Güneydoğu Anadolu’nun Orta Fırat Bölümü’nde yer alan il ve bu ilin merkezi kenttir. Kuzeyden Gaziantep, doğudan ve güneyden Suriye, batıdan Gaziantep’in Islahiye ilçeleri ile çevrilidir.

Yüzey Şekilleri; İlin yüzey şekillerini 500-600 m yükseltili hafif engebeli düzlükler oluşturur. Toros Dağları’nın etekleri, kuzey-kuzeybatıdan il topraklarına sokulur. Doğu-kuzeydoğu yönünde Tilbeşar Ovası uzanır. Güneydeki tepelere Kefiz Dağı adı verilir. İlin en yüksek doruğu, Acar Dağı’ nda yer alan Gülbahar Tepesidir (2.021 m). Önemli akarsuyu yoktur. Başlıcaları: Afrin Çayı, Balık Suyu, Sabun Suyu.

İklim ve Bitki Örtüsü; Denizden uzak olması nedeniyle ilde karasal iklim özellikleri görülür. Yazları sıak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 16-17°C, yağış tutan 500-550 mm’dir. Bozkır bitkileri ve Akdeniz çalı türleri (maki) ilin doğal bitki örtüsünü oluşturur. Kuzeybatıda Toroslar’ın eteklerinde bozuk yapıda meşe ormanları, seyrek olarak da kızılçam öbekleri görülür.

Ekonomisi; İl ekonomisi temelde tarım ve hayvancılığa dayanır. Buğday, arpa, zeytin, mehut, burçak, pamuk, kurusoğan, sarımsak, antepfıstığı başlıca tarım ürünleridir. Üzüm bağları geniş alanlar kaplar; elde edilen üzüm şarapçılık alanında değerlendirilir. Zeytincilik de önemli bir yere sahiptir. Otlaklık alanların azalmasıyla hayvancılık da gerilemiştir. Koyun, kılkeçisi ve sığır yetiştirilen başlıca hayvanlardır. İl merkezinde zeytinyağı, sabun, pamuklu ve ipekli dokuma ile deri işlemeye dayalı küçük ölçekli endüstri gelişmiştir. Manganez ve fosfat yatakları vardır. Gaziantep’i Suriye’ye bağlayan kavşak noktasında yer alan il merkezi, Gaziantep’e 53 km uzaklıktadır. Gaziantep’ten gelen karayolu, il merkezini geçerek Tibil sınır kapısından Suriye topraklarına girer.


Leave A Reply