Köprü ile İlgili Atasözleri Deyimler ve Anlamları Açıklamaları, Köprü Geçen

0
Advertisement

İçinde köprü kelimesi geçen atasözleri ve deyimler nelerdir? Bu atasözü ve deyimlerin anlamları ve açıklamaları, köprü geçenler.

köprü deyimler atasözleri

Arka resim kaynak: pixabay.com

Köprü İle İlgili Atasözleri

  • akıllı köprü arayıncaya dek deli suyu geçer
    atak kişi tehlikeyi göze alarak işe girişir ve çabuk sonuç alır.
  • geçme namert köprüsünden, ko aparsın su seni
    namerde karşı minnet altında kalmaktansa sıkıntıya katlan.
  • herkesin geçtiği köprüden sen de geç
    herkesin tuttuğu yoldan sen de git.
  • kimi köprü bulamaz geçmeye, kimi su bulamaz içmeye
    insanların nasipleri arasındaki tutarsızlıkları belirten bir söz.
  • köprüden (köprüyü) geçinceye kadar ayıya dayı derler
    kişi işini gördürünceye kadar yardım beklediği kimseyle iyi geçinir.
  • köprünün (köprülerin) altından çok su (sular) aktı (geçti)
    zamanla şartlar çok değişti, eski durum kalmadı.
  • ulular köprü olsa, basıp geçme
    başkaları ezici, kırıcı davransa da sen onlara uyma, büyüklere karşı saygıda kusur etme.
Kimi Köprü Bulamaz Geçmeye Kimi Su Bulamaz İçmeye:

ANAFİKİR : Kimileri bolluk içinde yaşarken, kimileri de yokluk içinde yaşar.

Kişinin bolluk veya yokluk içinde yaşaması yaptığı çalışmaya göre belirlenmesi gerekirken, değişik nedenlerle bunun böyle olmadığı görülür. Bolluk içinde yaşayanlar, ellerindeki varlıkların değerini bilmez, sürekli ellerinde olmayanları elde etmeye çalışırlar. Bir türlü ellerindekilerle yetinmezler. Öyle olunca da gerçek mutluluğu bulamazlar. Oysa bu kadar ihtiraslı olmamaları gerekir. Ellerindeki varlıkların başkasının elinde olmadığını düşünüp onların değerini bilirlerse daha mutlu olamamaları için bir neden kalmaz.

Köprü İle İlgili Deyimler

  • köprübaşını tutmak
    çok önemli bir mevkiyi ele geçirmek.
  • köprüleri atmak
    bir işten vazgeçme veya geri dönme imkânı kalmayacak biçimde kesin bir davranışta bulunmak.
  • sırat köprüsünden geçmek
    bir iş yapılırken sıkıntılı, eziyetli durumlar içinde kalınmak
KÖPRÜ

Köprüler, insanların, hayvanların ya da araçların üzerinden geçebilmeleri için; nehirlere, kanallara, kanyonlara ve yollara inşa edilen yapılardır.

Köprülerin çoğu sabittir, ancak; hareketli olanları da vardır. Bütün köprüler; trafiğin, su baskınlarının, şiddetli rüzgarların, depremlerin ve sıcaklık değişimlerinin neden olacağı etkilere karşı dayanabilecek biçimde, dikkatlice tasarlanmalıdır. Günümüzde; başlıca sabit köprü çeşitleri; kirişli, kemerli, asma ve cantilever’dir.

DOĞRUDAN KARŞIYA

İlk köprüler, kütüklerin ya da geniş düz taşların nehrin karşısına uzatılması ile yapılıyordu. Bu basit yöntem, kirişli ya da direkli köprüler sayesinde geliştirildi. Bunların yassı bir döşemeden oluşuyor, bazen de payandalarla destekleniyordu ve ayaklar arasındaki mesafe 300 metreye kadar çıkabiliyordu. Direklerle dengelenen ve iki yarısı, köprü ayakları arasındaki bulunan kısa bir açıklıkta birleşen, cantilever köprü kirişli bir köprüdür.

Advertisement
KÖPRÜLER NASIL ÇALIŞIR?

Köprüler, büyük kuvvetlere (bu kuvvetler; yandaki diyagramlarda, oklar ile gösterilmiştir) dayanabilecek biçimde tasarlanırlar. Kendi ağırlığının yanı sıra, köprüyü kullanan insanların ve araçların ağırlığını da taşıyabilecek güçte olmalıdır. Köprüler, ayrıca; şiddetli rüzgarlardan kaynaklanacak güçlü titreşimlere karşı da dayanıklı olmalıdır.

KEMERLİ KÖPRÜLER

Kavisli biçimi nedeniyle kemerli köprüler, kirişli köprülere göre; daha uzağa ulaşabilir. Her iki ucunda, ayak adı verilen, destekleri vardır. Bu ayaklar, kemerlerin ağırlığı nedeniyle aşağı doğru oluşan gerilimi alır. Kemerli köprüleri, ilk olarak Romalılar kiremit ve taş kullanarak yapmıştır.

ASMA KÖPRÜLER

Asma köprüler, suyun çok derin olduğu yerlerde, direkler kullanılmadan çok uzun mesafelere ulaşabilir. Köprü döşemesi çelik kablolarla kulelere asılıdır.

Bu köprünün modern biçimi kablolu- sabit köprüdür ve asma köprünün dengelenebilmesi için çok kalın demirleme yerlerine gerek yoktur.

HAREKETLİ KÖPRÜLER

Bazı köprüler, büyük gemilerin geçebilmeleri içini hareket edebilecek şekilde inşa edilirler. Açılır kapanır köprüler orta yerinden ya da bir ucundan havaya kalkabilir, dönerli köprüler yana döner ve asansör köprülerin orta bölümü yükselir. Geçici bir köprü inşa edebilmek için döşemeler dubalar üzerinde yüzebilir.

Advertisement


Leave A Reply