Kimsenin Ahı Kimsede Kalmaz Atasözünün Anlamı Nedir? Açıklaması

0
Advertisement

Kimsenin Ahı Kimsede Kalmaz atasözü le ne anlatılmaktadır? Kimsenin Ahı Kimsede Kalmaz ne anlama gelir, açıklaması nedir örnekli anlatım.

Kimsenin Ahı Kimsede Kalmaz

Arka resim kaynak: pixabay.com

Kimsenin Ahı Kimsede Kalmaz:

ANAFİKİR : Kötülük yapan yaptığı kötülüğün karşılığını bulur.
Açıklaması : Kimsenin yaptığı haksızlık yanına kalmaz. Herkes yaptığı haksızlığın cezasını bir gün çeker.

Toplum içinde fertlerin huzur içinde yaşamaları, birbirlerine karşı saygılı olmalarıyla sağlanır. Kimse kimsenin hakkını çiğnemezse, kişiler arasında birliğin beraberliğin olmaması için bir neden kalmaz. Ancak kimi insanların yapısında hep kötülük etmek yatar. Başkalarının hakkını çiğner, onlara insanlık dışı hareketlerde bulunur. Öyle kişilerin yaptığı kötülük, bazen doğrudan, bazen de dolaylı olarak onlara döner. Çünkü kötülere karşı bütün toplum birlikte hareket edip, yapılan kötülüğün cezasını kötülük edene çektirir. Zaten böyle olmasaydı, kişiler yaşama bağlanamaz, mutsuzluk içinde acı çekerek yaşarlardı.

Kişi ettiklerini çeker. Bir kimseye kötülük yapmak, zulmetmek doğru değildir. Zulmederek başkalarının ahını alan kişi, zamanla kendisi de kötü duruma düşerek perişan olur.

Örnekli Açıklama

Bazı insanlar ellerine fırsat geçtiği zaman başka insanlara haksızlık yapmaktan, bu yapılan haksızlıktan kazanç elde etmekten çekinmezler. Yapılan haksızlık ve adaletsizlik yanlarına kalacaklarını düşünüp, günü kurtarır ve çıkarları doğrultusunda başkalarını düşünmeden davranırlar. Örneğin zor durumda kalan bir insanın zor durumundan faydalanmak yada güçten düşen bir insana fırsattan istifade kötü davranmak yada parasını elinden almak böyle bir haksız kazanç olacaktır.

Bu yapılan haksızlık sonucunda haksızlığa uğrayan kişi ah edecektir. Ah etmek beddua etmek anlamına gelmektedir. Bedduaların normalde tutması olası değildir ancak haksızlığa uğramış bir kimse haklı şekilde ah ederse, bu ahın tutacağı kesindir. Bu konuda bir atasözümüz daha vardır. Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste şeklindedir. Yaptığımız haksızlıklar eninde sonunda bize geri dönecektir. Haksızlık yaptığımız kişinin düştüğü duruma düşmememiz işten değildir. İlla ki aldığımız ahlar bizi bulur, kimsenin ahı da kimsede kalmayacaktır. Bu sebepten haksızlık yapmamaya ve kimsenin ahını almamaya dikkat etmek önemlidir. İnsanlar mutlaka ektiklerini biçerler ve kötülük yapan, ah alan insanların sonu mutlaka hüzün verici olacaktır. Doğruluk ve dürüstlük her zaman ayrılmamak gereken yoldur.

Advertisement

Leave A Reply