Kimya Hakkında Kısa Bilgi

0
Advertisement

Kimya ile ilgili kısa ve temel bilgiler. Maddenin 3 hali ile kimyada element ne demektir?

KimyaGünlük hayatımızda kimyasal olayların sayısız çeşitlerini görebiliriz. Demirin paslanması, kömürün yanması, suyun buharlaşıp gaz haline gelmesi, yediğimiz besinlerin sindirilmesi sırasında uğradığı değişiklikler hep kimyasal olaylardır.

Kimya basit cisimlerin (elemanların) özelliklerini, birbiri üzerindeki etkilerini, bu etkilerden ileri gelen bileşikleri inceleyen bilim dalıdır.

MADDENİN ÜÇ HALİ

Kimyanın asıl konusu maddedir. Okuduğunuz kitabın, içtiğiniz suyun, soluduğunuz havanın birer madde olduğunu tekrar hatırlatmak isteriz.

Dikkat ederseniz bu saydığımız üç maddenin birbirinden çok farklı özellikleri var. Elinizde tuttuğunuz kitap katı bir maddedir. İçtiğiniz su ise, kitaptan çok farklıdır, çünkü su sıvı bir maddedir. Solunduğunuz hava ise kitaptan da, sudan da farklı… O da, gaz halinde bir maddedir.

Advertisement

Evet, yeryüzündeki maddeler temel olarak başlıca üç halde bulunur:
1) Katı,
2) Sıvı;
3) Gaz.

Maddeler bu hallerine göre çeşitli özellikler gösterirler.

KATI. — Katı cisimlerin belirli bir hacimleri, biçimleri vardır. Dış bir etken olmadıkça hacimce, biçimce değişmezler.

SIVI. — Sıvı maddelerin hacmi değişmezse de, biçimleri içinde bulundukları kaba göre değişir.

GAZ. — Gaz halindeki maddelerin hacimleri de, biçimleri de sabit değildir, dış etkenlere göre değişir.

Maddelerin ağırlıkları, maddenin her üç halinde de değişmez; yani, 1 kiloluk bir taş parçası, fizik bir etkiyle kırılıp dağıtılmadıkça, hep aynı ağırlıktadır. 1 kilo su ne kadar geniş bir kaba yayılırsa yayılsın, ağırlığı aynı kalır. 1 kiloluk gaz da, istediği kadar genişlesin, şeklini değiştirsin, ağırlığı hiç değişmez.

Advertisement

ELEMENT NEDİR?

Yeryüzündeki bütün maddeler değişmeyen, belirli özelliği olan cisimlerden meydana gelmiştir. Bu değişmez ana maddelere basit cisim (element) denir. Demir, altın, kurşun, bakır, oksijen birer elementdir.

Elementler, çekirdek yükleri eşit atomların bir araya gelmesiyle oluşan cisimlerdir. Bazı maddeler (gümüş, altın, demir… gibi) bir tek çeşit elemandan meydana gelmiştir. Başka birçok maddeler ise iki, üç, ya da birçok elemanın birleşmesinden meydana gelir. Buna örnek olarak tunç’u gösterebiliriz. Tunç bakır-kalay alaşımı’dır; yani bakır’la kalay gibi iki ayrı elemanın birleşmesinden meydana gelmiştir. Su da, hidrojen, oksijen elemanlarının belirli bir şekilde birleşmesinden meydana gelir. Aynı iki eleman daha başka oranlarda birleşirse, başka maddeleri meydana getirirler. Ayrıca, verdiğimiz bu örnekler sadece ikişer elemandan meydana gelen maddelere aittir. Birçok elemanın birleşmesiyle meydana gelen maddeler de bulunur.

Her elemanın bir simge’si vardır. Bu simge, elemanın adının kısaltılmasıyla elde edilmiştir. Örneğin, oksijen O; hidrojen H; arsenik As simgeleriyle gösterilir.

Doğal elementler olduğu gibi, insan eliyle yapılan elementler de vardır.


Leave A Reply