Kimya Mühendisi Ne İş Yapar? Nerede Çalışır? Çalışma Ortamı

0
Advertisement

Kimya Mühendisi nedir ve nasıl olunur? Kimya Mühendisleri ne iş yapar, çalışma ortamları ve iş olanakları nelerdir? Nerelerde çalışabilirler?

Kimya Mühendisi

Kimya Mühendisi Ne İş Yapar? Hakkında Bilgi

Kimya mühendisleri, kimyasalların, yakıtın, ilaçların, yiyeceklerin ve diğer birçok ürünün üretimini veya kullanımını içeren sorunları çözmek için kimya, biyoloji, fizik ve matematik prensiplerini uygular. Büyük ölçekli üretim için süreçler ve ekipman tasarlarlar, üretim ürünlerinin ve yan ürünlerin işlenme yöntemlerini planlar ve test ederler ve üretimi denetlerler.

kimya-muhendisi Bir kimya mühendisi, çok geliştirdiği bilgileri sayesinde, bir araştırma laboratuvarını, bir kimyevi tedavi servisini ya da kimyevi ürünler imâl eden bir fabrikayı yönetebilir.

Kimya mühendisi, metalürjiden tekstile, eczacılıktan gıda sanayiine kadar, endüstrinin birçok kesiminde görev alır. İşleri çeşitli, değişik ve bol gelirlidir, işinde zevk yeteneklerine göre seçim yapmak olanağını kendisine tanırlar. Kimya mühendisi bir laboratuvarda çalışıyorsa, araştırma çalışmalarını tasarlar ve yönetir; bir kimyevi ürün imâl ediyorsa, onun kalitesinden, maliyet fiyatından sorumludur ve gerek randıman, gerek fabrikanın organizasyonu konusunda söz sahibidir; kimya mühendisi olarak da komple bir tesisin planını, hesaplarını yapar, kuruluşunu ve düzenini sağlar. Sorumluluğu daima teknik, mali ve insanidir.

Ne İş Yapar?

Kimya mühendisleri tipik olarak aşağıdakileri yapar:

Advertisement
  • ***Yeni ve geliştirilmiş üretim süreçleri geliştirmek için araştırma yapar
  • ***Potansiyel olarak tehlikeli kimyasallarla çalışanlar için güvenlik prosedürleri geliştirir
  • ***Sıvı ve gaz bileşenlerini ayırmak veya kontrollü kimyasal işlemler kullanarak elektrik akımı üretmek için işlemler geliştirir.
  • ***Ekipman yerleşimini tasarlamak ve planlamak
  • ***Üretim boyunca proseslerin performansını test eder ve izler
  • ***Üretim süreçleriyle ilgili sorunları giderir
  • ***Güvenlik ve çevre düzenlemelerine uygunluğun sağlanması için ekipman ve süreçleri değerlendirir
  • ***Yönetim için üretim maliyetlerini tahmin eder
  • ***Bazı kimya mühendisleri, oksidasyon (oksijenin kimyasallarla reaksiyonu) veya polimerizasyon (plastik ve reçineler yapmak) gibi belirli bir süreçte uzmanlaşmıştır. Diğerleri, nanomalzemeler (çok küçük maddeler yapmak), biyolojik mühendislik veya belirli ürünler geliştirmek gibi belirli bir alanda uzmanlaşmıştır.
  • ***Kimya mühendisleri ayrıca enerji, elektronik, yiyecek, giyim ve kağıt üretiminde de çalışabilirler. Yaşam bilimleri, biyoteknoloji ve işletme hizmetleri araştırmalarında çalışırlar.
  • ***Kimya mühendisleri, kimyasalların, ilaçların veya diğer ürünlerin üretiminde tüm yönlerden haberdar olmalıdırlar. Ayrıca üretim sürecinin çevreyi ve çalışanların ve tüketicilerin güvenliğini nasıl etkilediğini de anlamalıdırlar.

Eğitimi:

Kimya Mühendisliği eğitim süresi 4 yıldır. Ancak bazı üniversitelerde hazırlık sınıfının da olması nedeniyle 5 yıla çıkar. Son üniversite sınavı YÖK Atlas verilerine göre;

Kimya Mühendisliği Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Nerelerde Çalışır?

Kimya mühendisleri çoğunlukla ofislerde veya laboratuvarlarda çalışmaktadır. Operasyonları izleyen veya yönlendiren veya sahadaki sorunları çözdüğü endüstriyel tesislerde, rafinerilerde ve diğer yerlerde zaman geçirebilirler. Kimya mühendisleri, diğer sistemleri tasarlayan profesyonellerle ve tasarımları uygulayan teknisyen ve mühendislerle çalışabilmelidir.

Kimya mühendisinin çalıştığı endüstriler:

  • Mimarlık, mühendislik ve ilgili hizmetler
  • Temel kimyasal üretim
  • Bilimsel araştırma ve geliştirme hizmetleri
  • Reçine, sentetik kauçuk ve suni sentetik elyaf ve filament imalatı
  • Petrol ve kömür ürünleri imalatı

Kimya Mühendislerinde Bulunması Gereken Özellikler;

Analitik beceri. Kimya mühendisleri, belirli bir tasarımın neden planlandığı gibi nasıl çalıştığını da anlayabilmelidir. Doğru soruları sorabilmeli ve daha sonra işe yarayan cevapları bulabilmelidirler.

Yaratıcılık. Kimya mühendisleri, mühendislik prensiplerini uygulamanın yeni yollarını keşfedebilmelidir. Kimya ve biyomedikal mühendisliğinde yeni malzemeler, ileri üretim teknikleri ve yeni uygulamalar icat ederler.

İletişim becerileri. Kimya mühendisleri, üretimdeki insanlarla iyi iş ilişkileri kurmalıdır, çünkü onların rolü imalat endüstrilerinde bilimsel prensipleri uygulamaya koymaktır.

Advertisement

Matematik becerileri. Kimya mühendisleri matematiğin prensiplerini ve matematikteki diğer ileri konuları çalışmalarında analiz, tasarım ve sorun giderme için kullanırlar.

Problem çözme yetenekleri. Üretim için ekipman ve süreçler tasarlarken, bu mühendisler, işçilerin güvenliği ile üretim ve çevre koruma ile ilgili sorunları çözmek için çabalarlar. Ayrıca, işverenleri için kayıpları önlemek, çalışanların sağlığını korumak ve çevresel zararları önlemek için sorunları önceden tahmin edip tanımlayabilmelidirler.


Leave A Reply