Kimyada Tyndall Etkisi Nedir? Örnekler

0
Advertisement

Kimyada Tyndall etkisi nedir, Tyndall etkisi nasıl oluşur? Tyndall etkisinin özellikleri nelerdir, örnekler ve açıklaması.

Kimyada Tyndall Etkisi Nedir? Örnekler

Tyndall Etkisi Tanımı

Tyndall etkisi, ışık huzmesinin kolloid içinden geçerken ışığın saçılmasıdır. Bağımsız süspansiyon parçacıkları ışığı saçar ve yansıtır, böylece ışını görünür hale getirir.

Saçılma miktarı ışığın frekansına ve parçacıkların yoğunluğuna bağlıdır. Rayleigh saçılımında olduğu gibi, mavi ışık Tyndall etkisi ile kırmızı ışıktan daha güçlü bir şekilde dağılır. Buna bakmanın başka bir yolu, daha uzun dalga boylu ışığın iletilirken, kısa dalga boylu ışığın saçılma ile yansıtılmasıdır.

Parçacıkların boyutu, bir kolloidi gerçek bir çözeltiden ayıran şeydir. Bir karışımın kolloid olması için, partiküllerin çapı 1-1000 nanometre aralığında olmalıdır.

Tyndall etkisi ilk olarak 19. yüzyıl fizikçisi John Tyndall tarafından tanımlandı.

Advertisement

Tyndall Efekt Örnekleri

***Bir el feneri ışığının bir bardak süte tutulması Tyndall etkisinin mükemmel bir göstergesidir. Yağsız süt kullanmak veya sütü bir miktar suyla seyreltmek isteyebilirsiniz, böylece kolloid partiküllerinin ışık demeti üzerindeki etkisini görebilirsiniz.

***Tyndall etkisinin mavi ışığı nasıl yaydığına bir örnek, motosikletlerden veya iki zamanlı motorlardan gelen dumanın mavi renkte görülmesidir.

***Sisin içinde görünen farların görünür ışını Tyndall etkisinden kaynaklanıyor. Su damlacıkları ışığı saçar ve farların görünür olmasını sağlar.

***Tyndall etkisi, ticari ve laboratuvar ortamlarında, aerosollerin partikül boyutunu belirlemek için kullanılır.

***Mavi göz rengi, Tyndallın gözün irisinin üzerindeki saydam tabaka boyunca saçılması şeklindedir.

Gökyüzünün mavi rengi ışık saçılmasından kaynaklanır, ancak buna Rayleigh saçılması denir ve Tyndall etkisi olmaz, çünkü katılan parçacıklar havadaki moleküllerdir ve hava molekülleri kolloiddeki parçacıklardan daha küçüktür. Benzer şekilde, toz parçacıklarından gelen ışık saçılması, Tyndall etkisinden kaynaklanmamaktadır çünkü parçacık büyüklüğü fazladır.

Advertisement


Leave A Reply