Kimyasal Peeling Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Riskleri ve Sonuçları

0
Advertisement

Kimyasal Peeling nedir, ne işe yarar? Kimler Kimyasal Peeling yaptırabilir, çeşitleri nelerdir? Riskleri nedir, nasıl uygulanır, sonuçları.

Kimyasal Peeling

Kimyasal Peeling

Kimyasal Peeling, üst katmanları çıkarmak için cilde kimyasal bir çözeltinin uygulandığı bir cilt yenileme yöntemidir. Kimyasal peelingin ardından tekrar büyüyen cilt daha pürüzsüz ve daha genç görünümlüdür. Kimyasal peeling, tipik olarak yüzdeki, kırışıklıkları, cilt rengini ve izleri tedavi etmek için kullanılır. İşlem tek başına veya diğer kozmetik prosedürlerle birlikte yapılabilir.

İstenilen sonuçlara bağlı olarak farklı derinliklerde (hafif, orta veya derin) kimyasal peeling yapılabilir. Her kimyasal peeling tipinde farklı bir kimyasal çözelti kullanır. Daha derin kimyasal peeling daha çarpıcı sonuçlar verir, ancak daha uzun iyileşme süreleri içerir.

Neden Yapılır?

Çeşitli cilt problemlerini tedavi etmek için kimyasal peeling kullanılabilir. İşlemde ele aldığınız sorunlara bağlı olarak, üç derinlikte bir kimyasal peeling seçersiniz:

Hafif kimyasal peeling. Hafif (yüzeysel) bir kimyasal peeling, cildin dış katmanını (epidermis) çıkarır. İnce kırışıklıklar, sivilce, düzensiz cilt tonu ve kuruluk tedavisinde kullanılabilir. İstediğiniz sonuçlara bağlı olarak her iki ila beş haftada bir sıklıkta hafif bir kimyasal peeling yaptırabilirsiniz.

Advertisement

Orta Düzey kimyasal peeling. Bu tip kimyasal peeling, cilt hücrelerini epidermisten ve orta cilt katmanınızın (dermis) üst kısmının bölümlerinden çıkarır. Orta dereceli bir kimyasal peeling, kırışıklıkları, sivilce izlerini ve düz olmayan cilt tonlarını tedavi edebilir. Sonuçları korumak için üç ila dokuz ay sonra orta kimyasal bir peeling tekrarlayabilirsiniz.

Derin kimyasal peeling. Derin bir kimyasal peeling cilt hücrelerini epidermisten ve dermisinizin orta ila alt katmanının bölümlerinden çıkarır. Daha derin kırışıklıklar, izler veya kanser öncesi büyümeleriniz varsa doktorunuz derin bir kimyasal peeling önerebilir. Derin bir kimyasal peeling sadece bir kez yapılabilir.

Riskleri Nelerdir?

Kimyasal peeling işlmei, çeşitli yan etkilere neden olabilir:

Kızarıklık. Kimyasal peeling sonrası iyileşme süresinde kızarıklık oluşur. Orta veya derin bir kimyasal peeling ardından kızarıklık birkaç ay sürebilir.

Yara izi. Kimyasal peeling işlemi nadiren, tipik olarak yüzün alt kısmında yara izine neden olabilir. Bu izlerin görünümünü yumuşatmak için antibiyotikler ve steroid ilaçları kullanılabilir.

Cilt rengindeki değişiklikler. Kimyasal peeling, tedavi edilen cildin normalden daha koyu (hiperpigmentasyon) veya normalden daha hafif (hipopigmentasyon) olmasına neden olabilir. Hiperpigmentasyon, yüzeysel soymalardan sonra daha yaygınken, hipopigmentasyon derin bir soyma sonrasında daha yaygındır. Ten rengindeki değişiklikler, daha koyu tenli kişilerde daha yaygın ve kalıcıdır.

Advertisement

Enfeksiyon. Kimyasal peeling işlemi uçuk virüsünün alevlenmesine neden olabilir. Nadiren, bakteri veya mantar enfeksiyonuna neden olabilir.

Kalp, böbrek veya karaciğer hasarı. Derin kimyasal peelingde, kalp kasına zarar verebilecek ve kalbin düzensiz atmasına neden olabilecek karbolik asit (fenol) kullanır. Fenol ayrıca böbreklere ve karaciğere de zarar verebilir. Fenole maruz kalmayı sınırlandırmak için, 10 ila 20 dakikalık bölümlerde derin kimyasal peeling yapılır.

Kimyasal peeling gözenek boyutunu küçültemez veya derin izleri veya kırışıklıkları gideremez.

Kimyasal bir soyma herkes için uygun değildir. Aşağıdaki durumlarda doktorunuz kimyasal peeling işlemi ve seçeceği tip ile ilgili dikkatli davranmalıdır;

Son altı aydır kullanılan bir sivilce ilacı varsa
Koyu cilt rengi
Skar dokusu (keloidler) büyümesi ile ilgili geçmiş bir öykü varsa
Anormal cilt pigmentasyonu varsa
Sık sık uçuk oluşumu varsa

Kimyasal Peeling

Nasıl hazırlanılıyor?

Aday olup olmadığınızı belirlemek

Kimyasal peeling işleminden önce önce doktorunuzla;

Tıbbi geçmişinizi gözden geçirin. Mevcut ve geçmiş tıbbi durumlarla ilgili soruları yanıtlamaya hazır olun – özellikle derin bir kimyasal peeling düşünüyorsanız, herhangi bir kalp, böbrek veya karaciğer rahatsızlığınızın olmaması gerekir. Doktora yakın zamanda aldığınız ilaçları, özellikle de cildinizi güneşe karşı hassas kılan ilaçları ve geçmişte geçirdiğiniz kozmetik prosedürleri anlatın. Doktorunuza, bazı kimyasal peelinglerin penetrasyonunu artırabilen bir krem ​​kullanıp kullanmadığınızı söyleyin.

Fiziksel bir muayene yapılır. Doktorunuz cildinizi ve tedavi edilecek bölgeyi inceleyecektir. Bu, en çok ne tür kimyasal peeling’den yararlanabileceğinizi ve fiziksel özelliklerin – örneğin cildinizin tonu ve kalınlığı – sonuçlarınızı nasıl etkileyebileceğini belirlemesine yardımcı olur.

Beklentilerinizi tartışın. Potansiyel risklerin yanı sıra motivasyonlarınız ve beklentileriniz hakkında doktorunuzla konuşun. Kaç tedaviye ihtiyacınız olabileceğini, iyileşmesinin ne kadar süreceğini ve sonuçlarınızın ne olabileceğini anladığınızdan emin olun.

Kimyasal peeling ile devam etmeye karar verirseniz, ayrıca şunları yapmanız gerekebilir:

Antiviral ilaçları alın. Ağzınızın etrafında herpes enfeksiyonu öyküsü varsa, doktorunuz viral bir enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olmak için tedaviden önce ve sonra bir antiviral ilaç reçete edecektir.

Bir retinoid krem ​​kullanın. Hafif veya orta düzeyde bir kimyasal peeling yaptıracaksanız, doktorunuz tedavi süresini kısaltmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak için önceden retinoid bir krem ​​kullanmanızı önerebilir.

Advertisement

Beyazlatıcı bir madde kullanın. Doktorunuz cildin kararmasını önlemek için prosedürden önce veya sonra beyazlatıcı bir ajan ve retinoid krem ​​kullanmanızı önerebilir.

Güvenlik önlemleri

Korunmasız güneşe maruz kalmaktan kaçının. Tedavi edilen bölgelerde düzensiz pigmentasyonun önlenmesine yardımcı olmak için prosedürden en az dört hafta önce sürekli olarak güneş koruyucu kullanmak önemlidir. Güneşten korunma ve kabul edilebilir güneşe maruz kalma durumunuzu doktorunuzla tartışın.

Bazı kozmetik tedavilerden ve bazı tüy alma işlemlerinden kaçının. Peelingden yaklaşık bir hafta önce, ağda veya tüy dökücü epilasyon ürünleri kullanmayı bırakın. Ayrıca peelingden önceki haftalarda ağartma, masaj veya yüz ovmalarından kaçının.

Eve dönüşünüzü ayarlayın. Orta veya derin bir kimyasal peeling sırasında yatıştırıcı verilebilir, işlemden sonra eve gitmek için yardıma ihtiyacınız olacaktır.

Kimyasal Peeling

Ne bekleyebilirsiniz?

İşlem öncesi

Kimyasal peeling tipik olarak ofis tabanlı bir prosedür odasında veya ayakta cerrahi tesiste yapılır. İşlemden önce doktorunuz yüzünüzü temizler ve gözlerinizi merhem, gazlı bez, bant veya gözlükle kapatabilir. Ayrıca saçınızı da koruyabilir.

Hafif bir kimyasal peeling için genellikle ağrı kesilmesine gerek yoktur. Orta dereceli bir kimyasal peeling için, yatıştırıcı ve ağrı kesici alma seçeneğiniz olabilir. Derin bir kimyasal peelingde, doktorunuz cildinizi lokal anestezikle uyuşturur ve size sakinleştirici verir ya da vücudunuzun belirli bir bölümünü uyuşturan bölgesel anestezi kullanır.

İşlem sırasında

Hafif bir kimyasal peeling sırasında:

Doktorunuz, tipik olarak glikolik asit veya salisilik asit içeren kimyasal bir solüsyon uygulamak için bir fırça, pamuk, gazlı bez veya sünger kullanacaktır. Tedavi edilen cilt beyazlaşmaya başlayacaktır.

Cildinizde kimyasal çözelti varken hafif acı hissedebilirsiniz. Doktorunuz nötralize edici bir çözelti uygular veya kimyasal çözeltiyi tedavi edilen deriden çıkarmak için yıkar.

Orta dereceli bir kimyasal peeling sırasında:

Advertisement

Doktorunuz, bazen glikolik asitle birlikte, trikloroasetik asit içeren kimyasal bir solüsyon uygulamak için pamuk uçlu bir aplikatör veya gazlı bez kullanacaktır. Tedavi edilen cilt beyazlaşmaya başlayacaktır.

Birkaç dakika sonra doktorunuz tedavi edilen cildi yatıştırmak için soğuk kompres uygulayacaktır. Ayrıca cildinizi soğutmak için elde tutulan bir fan da verilebilir. Bununla birlikte, nötrleştirici bir çözüme ihtiyaç yoktur.
20 dakikaya kadar yanma hissedebilirsiniz.

Derin bir kimyasal peeling sırasında:

İntravenöz (IV) sıvılar verilecek ve kalp atış hızınız yakından izlenecektir. Doktorunuz cildinize karbolik asit (fenol) uygulamak için pamuk uçlu bir aplikatör kullanacaktır. Tedavi edilen cilt beyaz veya gri dönmeye başlayacaktır.

Fenole maruz kalmanızı sınırlandırmak için doktorunuz işlemi 15 dakikalık aralıklar halinde gerçekleştirir. Tam yüz prosedürü yaklaşık 90 dakika sürebilir.

İşlem sonrası

Derin bir kimyasal peelingden sonra, cildinize koruyucu merhemler, temizlemek, nemlendirmek ve uygulamak için doktorunuzun talimatlarını izleyin. Hafif bir kimyasal peelingden sonra, tedavi edilen cilt kırmızı, kuru ve hafifçe tahriş olur – bu etkiler her tekrarlama işleminde daha az farkedilse de. Doktorunuz bölgeyi yatıştırmak için koruyucu bir merhem uygulayabilir.

Tedavi edilen alanların hafif bir kimyasal peeling ardından iyileşmesi yaklaşık bir ila yedi gün sürer. Yeni cilt geçici olarak normalden daha açık veya daha koyu olabilir. Orta dereceli bir kimyasal peelingden sonra, tedavi edilen cilt kırmızı, sıkı ve şişmiş olacaktır. Acı hissedeceksiniz. Doktorunuz bölgeyi yatıştırmak için koruyucu bir merhem uygulayabilir.

Konfor için buz torbasını veya vantilatörden gelen esintiyi kullanın. Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar herhangi bir rahatsızlığın azaltılmasına yardımcı olabilir. Muhtemelen tedaviden kısa bir süre sonra doktorunuza kontrol için bir muayene planlayabilirsiniz.

Şişlik azaldıkça, tedavi edilen ciltte bir kabuk oluşmaya başlar ve kararır veya kahverengi lekeler gelişebilir. Tedavi edilen alanların orta dereceli bir kimyasal peeling ardından iyileşmesi yaklaşık yedi ila 14 gün sürer, ancak kızarıklık aylarca sürebilir.

Derin bir kimyasal peelingden sonra, şiddetli kızarıklık ve şişlik yaşarsınız. Ayrıca yanma ve zonklama hissedeceksiniz ve göz kapaklarınız şişebilir.

Doktorunuz tedavi edilen cilde su geçirmez bir pansuman uygulayacaktır. Ayrıca ağrı kesici reçete edebilir. Yarım daire şeklinde yatmak, şişliğin azalmasına yardımcı olabilir.

Advertisement

Tedavi edilen bölgeler, derin bir kimyasal peelingden yaklaşık iki hafta sonra yeni cilt geliştirir, ancak kistler veya beyaz lekeler birkaç hafta boyunca ortaya çıkabilir ve kızarıklık aylarca sürebilir. Tedavi edilen cilt normalden daha koyu veya açık olabilir veya bronzlaşma özelliğini kaybedebilir.

Kimyasal peeling iyileşirken evde kalmayı tercih edebilirsiniz. Yeni cilt yaklaşık iki hafta içinde tedavi edilen bölgeyi tamamen kapladığında, kızarıklıkları gizlemek için kozmetik ürünleri kullanabilirsiniz.

Sonuçlar

Hafif bir kimyasal peeling cilt dokusunu ve tonunu artırabilir, ayrıca ince kırışıklıkların görünümünü azaltabilir. Sonuçlar ilk başta az olacak, ancak tekrarlanan tedavilerle artacaktır. Hafif bir kimyasal peelingden sonra, yeni cilt tedavi edilen bölgeyi tamamen kaplayana kadar güneşe maruz kalmaktan kaçının.

Orta düzey kimyasal peelingde, işlemden sonra cilt belirgin şekilde pürüzsüz olacaktır. Doktorunuz aylarca güneş ışınlarına maruz kalmamanızı önerecektir. Derin bir kimyasal peelingin ardından, tedavi edilen alanların görünümünde ve hissinde çarpıcı bir iyileşme göreceksiniz. Ten rengindeki değişiklikleri önlemek için cildinizi güneşten kalıcı olarak korumanız gerekecektir.

Kimyasal peeling sonuçlarının kalıcı olmayabileceğini unutmayın. Yaşlandıkça yeni çizgiler oluşmaya devam eder. Yeni güneş hasarı da sonuçlarınızı tersine çevirebilir ve ten renginizde değişikliklere neden olabilir.


Leave A Reply