Kın Kanatlılar Nasıl Canlılardır? Karakteristik Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Dünyadaki böcek popülasyonunun neredeyse yarısını teşkil eden Kın kanatlılar takımı hakkında genel bilgiler. Yaşam döngüsü, doğal yaşam alanları ve davranışları.

Kın kanatlılar (Coleoptera)

KIN KANATLILAR, (Lat. Coleoptera). Çokhücreli hayvanlardan Eklembacaklılar alt dalının Böcekler sınıfının Kanatlılar alt sınıfına giren bir takım.

Kın kanatlılar Böcekler sınıfının bir takımı olmasına karşın, tek başına tüm hayvan türlerinin yarısına yakınını kapsarlar. Ayrıca bazı tür topluluklarında aynı türden yüz milyarlarcası bulunur. Hayvanlar dünyasında en kolay uçabilmeleri, her türlü doğal ortamda kolayca yürüyebilmeleri, gerektiğinde yer altında yaşayabilmeleri Kın kanatlıların tüm dünyada yaygın olmalarını sağlamıştır. Bu üstünlükleri iki çift kanadın değişik gelişme göstermesinden kaynaklanır. Ön kanatlar pürüzsüz ve sert, katı ve koruyucu birer kın biçimindedir.

Dinlenme halindeyken vücudu bir kın gibi sararlar. Uçarken öteki kanatların çırpılmasına olanak verir biçimde açılırlar. Alt kanatlar zarsı yapıdadır ve kın kanatlardan iki kez daha uzundur. Dinlenme halindeyken kıvrılmalarını sağlayan bir büklüm sayesinde kın kanatların altına katlanarak korunurlar.

Ağız yapısı tümünde çiğneyici-öğütücü tiptedir. Tümünde başkalaşma tamdır ve kurtçukları tırtılı andırır. Başlarında duyarga bulunur. Bacaklar tipine göre kazıcı, koşucu, yüzücü, sıçrayıcı gibi değişik biçimdedir. Kın kanatlılar Adephaga ve Polyhaga olmak üzere iki alt takıma ayrılırlar. İyi bilinen tür ve cinsleri; Altınböcek, ateşböceği, buğdayböceği, mayısböceği, mercimekböceği, kurtböceği, pislik böceği, geyikböceği, uğurböceği.

Advertisement

Kın Kanatlıların Yaşam Döngüsü

Bir böceğin yumurtasından bir larva çıkar. Bu larva, hayatının yetişkin aşamasına hiç benzemiyor, ancak genel olarak daha çok şişman bir tırtıl gibi görünüyor. Bu larvaya larva da denir. Solucanlar genellikle sürekli beslenir ve derilerini yaklaşık dört kez değiştirir. Son larva aşamasından sonra bir pupaya dönüşecektir. Bu, hareket edemeyen ve yemek yiyemeyen bir yaşam aşamasıdır. Bu aşamada, vücut planı larva aşamasından yetişkin aşamasına geçecek şekilde değiştirilir. Yetişkin böcek pupadan çıkacaktır. Yaşamın bu aşamasına imago denir. Bu yaşam aşaması genellikle uçabilir ve üreme ve dağılmadan sorumludur.

Uğur Böceği

Kaynak: pixabay.com

Böceklerin ve larvaların morfolojisi

Böcekler kanatlarıyla diğer böcek takımlarından ayrılırlar; ön kanatlar serttir ve arka kanatları örter. Arka kanatlar zarlıdır ve uçuş için kullanılır. Tüm böcekler gibi, böceklerin de altı bacağı, iki anteni, dört kanadı ve 3 vücut parçası vardır. Larvaların vücutlarının önünde yer alan altı bacağı vardır. Bazı türlerin karınlarının sonunda ek çıkıntılar vardır. Bazı böcek türlerinin yerde veya ahşabın içinde kalan ve fazla hareket etmeyen larvaları bulunurken, diğer türlerin etrafta dolaşan hatta diğer böcekleri avlayan larvaları vardır (örneğin uğur böceği larvaları).

Böceklerin duyuları ve larvaları

Böcekler ve larvalar sahip olduğumuz tüm duyulara, tat alma, koklama, işitme, dokunma ve görme duyularına sahiptir, ancak bu duyuların çoğu iyi gelişmemiştir. Larvalar muhtemelen güzel bir kokuya, tada ve dokunuşa sahiptir, ancak bundan daha fazlası yoktur. Yetişkin böcekler öncelikle koku alma duyularına ve bazen de görme ve dokunma duyularına güvenirler. Böcekler ultraviyole ışığı görebilir, bu da görme duyularını bizimkinden tamamen farklı kılar. Koku duyuları yiyecek bulmak için kullanılır, aynı zamanda bir eş bulmak için de kullanılır; dişi böcekler, yetişkin erkekleri kilometrelerce öteden çekebilecek feromonlar salgılarlar.

Böceklerin doğal yaşam alanı ve davranışları

Coleoptera düzeni çok çeşitli olduğu için habitatları ve davranışları da çok çeşitlidir. Böcekler her türlü habitatta bulunabilir; kuru, ıslak, sıcak, soğuk ama aynı zamanda toprağın derinliklerinde, ağaçlarda, meyvelerin içinde, tohumların içinde, yaprakların içinde, ölü odunların içinde, canlı bitkilerin içinde ve cesetlerde. Genel olarak larvalar besin kaynakları içinde hayatlarını sürdürürken, erginler dağılır. Erişkinler ve larvalar için besin kaynağı genellikle tamamen farklıdır. Larvalar çok fazla, özellikle bitki materyali, aynı zamanda et veya gübre yerken, yetişkinler biraz meyve, nektar, diğer böcekler veya bitki materyali yerler.


Leave A Reply