Kinetokor Nedir? Ne İşe Yarar? Hücre Bölünmesindeki Görevleri Nelerdir?

0
Advertisement

Kinetokor nedir, ne işe yarar? Kinetokorların hücredeki yeri, mayoz ve mitoz bölünme sırasındaki görevleri nelerdir, hakkında bilgi.

Kinetokor

İki kromozomun (her biri hücre bölünmeden önce kromatid olarak bilinir) ikiye bölünmeden önce birleştirildiği yere sentromer denir. Bir kinetokor, her bir kromatidin sentromerinde bulunan protein yamasıdır. Kromatidlerin sıkıca bağlandığı yerdir. Zamanı geldiğinde, hücre bölünmesinin uygun aşamasında, kinetokorun nihai hedefi mitoz ve mayoz sırasında kromozomları hareket ettirmektir.

kinetokor

Hareketli Kromozomlar

Her kromozomun iki kinetokoru vardır. Bir kromozomu bağlayan mikrotübüllere kinetokor mikrotüpleri denir. Kinetokor iplikleri kinetokor bölgesinden uzanır ve kromozomları mikrotübül iğ polar ipliklerine bağlar. Bu iplikler, hücre bölünmesi sırasında kromozomları ayırmak için birlikte çalışır.

Konum, Kontrol ve Denge

Kinetokor, çoğaltılmış bir kromozomun merkezi bölgesinde veya sentromerde oluşur. Bir kinetokor bir iç bölgeden ve bir dış bölgeden oluşur. İç bölge kromozomal DNA’ya bağlıdır. Dış bölge iğ ipliklerine bağlanır.

Kinetokorlar ayrıca hücrenin iğ montaj kontrol noktasında önemli bir rol oynar. Hücre döngüsü sırasında, uygun hücre bölünmesinin gerçekleşmesini sağlamak için döngünün belirli aşamalarında kontroller yapılır.

Advertisement

Kontrollerden biri, iğ ipliklerinin kinetokorlarındaki kromozomlara doğru şekilde bağlanmasını sağlamaktır. Her kromozomun iki kinetokoru, karşı iğ kutuplarından mikrotübüllere bağlanmalıdır. Aksi takdirde, bölünen hücre yanlış sayıda kromozom ile sonuçlanabilir. Hatalar algılandığında, düzeltmeler yapılana kadar hücre döngüsü işlemi durdurulur. Bu hatalar veya mutasyonlar düzeltilemezse, hücre apoptoz adı verilen bir süreçte kendini yok edecektir.

Mitoz

Hücre bölünmesinde, iyi bir bölünmeyi sağlamak için hücre yapılarının birlikte çalışmasını içeren birkaç aşama vardır. Mitozun metafazında, kinetokorlar ve iğ iplikleri, kromozomları, metafaz plakası adı verilen hücrenin merkezi bölgesi boyunca konumlandırmaya yardımcı olur.

Anafaz sırasında, polar iplikler hücre kutuplarını daha fazla iter ve kinetokor ipliklerinin uzunluğa kısalır. Kinetokorlar, kutup ipliklerini hücre kutuplarına doğru çekilirken sıkıca kavrar. Daha sonra, kardeş kromatidleri bir arada tutan kinetokor proteinleri ayrılmaları için parçalanır. Sonuç olarak, hücresel biyolojide, kardeş kromatidler karşı hücre kutuplarına doğru çekilir. Mitozun sonunda, kromozomların tam tamamlayıcısı ile iki yeni hücre oluşur.

Mayoz

Mayozda bir hücre bölünme sürecinden iki kez geçer. İşlemin birinci bölümünde, mayoz I, kinetokorlar seçici olarak sadece bir hücre kutbundan uzanan polar ipliklere bağlanır. Bu, homolog kromozomların (kromozom çiftleri) ayrılmasına neden olur.

İşlemin bir sonraki bölümünde mayoz II, kinetokorlar her iki hücre kutbundan uzanan polar ipliklere bağlanır. Mayoz bölünmenin sonunda, kardeş kromatidler ayrılır ve kromozomlar dört yeni hücre arasında dağılır.

Advertisement


Leave A Reply