Güreş Sporu Hakkında Bilgiler, Güreş Sporu Çeşitleri ve Tarihçesi

0
Advertisement

Güreş spor nedir? Güreş sporu nasıl tanımlanır ve genel olarak kuralları nelerdir? Güreş sporunun ilk hangi medeniyetler yapmışlardır?

güreş

Kaynak: pixabay.com

Güreş müsabakası iki kişinin belirli kurallar dahilinde birbirinin sırtını yere değdirmeye çalışarak yaptıkları spordur.

Dünya üzerinde güreşi ilk yapan uluslar Türkler, Eski Yunanlılar ve Romalılar’dır. M.Ö. 648’de yapılan Olimpiyat Oyunları’nın programında güreş de bulunuyordu. Yalnız o zamanlarda güreş, boksun da karışması ile yapılıyor, buna “pankreas” deniliyordu. Daha sonra Romalılar güreşin bu sert kurallarını gözden geçirerek sertliği ortadan kaldırdılar, böylece “greko-romen” güreş ortaya çıktı. Bugün güreşte iki tarz vardır:
1) Greko-romen;
2) Serbest güreş.

Serbest Güreş

Bir serbest güreş müsabakasından enstantane

Güreş kuralları bugüne kadar birçok değişikliklere uğramış, bu arada yarışma süresi 15 dakikadan 10 dakikaya indirilmiştir.

greko romen

Bir greko-romen güreş müsabakasından sahne

Güreş yarışmaları 8X8 metre genişliğinde, yanında 2 metrelik boşluk bulunan minderde yapılır, 1 orta hakemi, 3 de yan hakem tarafından idare edilir. Olimpiyat ve Dünya Şampiyonası karşılaşmaları ise 6X6 metre genişliğindeki minderlerde yapılır.

1961 yılının ilk aylarında Moskova’da toplanan Uluslararası Güreş Federasyonu (F.I.L.A.) güreş kurallarında esaslı değişiklik yapmış, 15 dakika olan süreyi 10 dakikaya indirmiştir. Greko-romende güreşçiler ayaklarını kullanamazlar, rakiplerini ancak bellerinin üstünden tutabilirler. Buna karşılık, serbest güreşte, canını yakmamak, faul yapmamak kaydı ile rakibinin her yanından tutarak güreş yapılabilmektedir.

Advertisement

Kırkpınar Güreşleri Nedir?

yağlı güreş

Kaynak: commons.wikimedia.org

Kırkpınar Güreşleri; Her yıl, haziranda Edirne’nin Sarayiçi denilen dört yanı suyla çevrili meydanında yapılan güreşlere “Kırkpınar Güreşleri” denir. Bu söz, Süleyman Paşa komutasında bir gece yarısı salla Çanakkale Boğazı’nı geçerek Gelibolu’ya çıkan, Rumeli fetihlerinde hepsi şehit düşen kırk yiğitin hâtırasından gelmektedir. Efsaneye göre, bu yiğitlerden her birinin şehit düştüğü yerden bir pınar ‘fışkırmıştır. Halk, yüzyıllarca, Kırkpınar şehitlerinin yiğitliklerini anlatan türküler yakmıştır.

Kırkpınar güreşleri serbest yağlı güreştir. Pehlivanlar başta Trakya olmak üzere çeşitli bölgelerden gelir. Güreşler, “küçük deste” (en gençler), “deste” (ortalar), “başaltı” (ağır), “başpehlivanlık” olmak üzere dörde ayrılmıştır. Pehlivanların ağırlığına göre ayrımlanan bu bölümlerin her biri için eş tutulur, yenişmecesine güreşilir. Bir gün güreşenler, ertesi gün başka rakipleriyle güreşir. En son kalan, kendi bölümünün o yılki şampiyonu sayılır. Her bölümün birincisine «ödül» denilen para veya kurban gibi mükâfatlar verilir.


Yorum yapılmamış

Leave A Reply