Kış Aylarının Vazgeçilmez İçeceği Boza Nasıl Yapılır? Nasıl Tüketilir?

0
Advertisement

Kış aylarının vazgeçilmez içeceklerinden olan boza nedir? Boza neden elde edilir, nasıl yapılır ve nasıl tüketilir. Boza ile ilgili bilgi.

Kış Aylarının Vazgeçilmez İçeceği Boza Nasıl Yapılır? Nasıl Tüketilir?

Darıdan yapılan koyu bir kıvamı olan açık balrengi, besleyici ve ferahlatıcı bir içecektir. İçinde çok az miktarda alkol bulunur. Eskiden ülkemizde çok sevilip içilir, kış geceleri evlerde toplanılarak boza sohbetleri yapılırdı. Ancak bozanın popülaritesi hala devam etmektedir ve birçok bölgede çokça tüketilmeye devam edilmektedir.

Boza yapmak için önce darı değirmende öğütülür, kepeği çıkarılır, kazanda kavrulur. Bir miktar suyla koyuca pişirilir sonra elekten geçirilerek öz haline getirilir. Bu hale gelen boza, eski boza veya hamur mayası ile mayalandırılarak serin bir yere bırakılır. İçilmeden önce de ekşimesini sağlamak için içine bir miktar şeker katılır. Soğuk tutulmazsa boza dört günden fazla dayanmaz. Bakır bozayı bozabileceği için boza güğümler içinde saklanmaz mermer küpler veya cam sürahiler içinde saklanır cam bardaklarla içilir.

Şemikler Bozası

Çocukluğumuzdan kalan ender tatlardan Türkiye’nin en lezzetli bozası Şemikler Bozası (İzmir’e gelince mutlaka deneyin)

Başka ülkelerde boza yerin başlıca ürününe göre mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday, karabuğday, arnavut darısı vs. gibi tahılların unu, bazen pirinç ve ekmek, nadir olarak da kenevir unu ve karamuktan yapılır. Bozanın çok eski bir geçmişi vardır. Eski Mısır’da gene çok eski çağlarda Yakın Doğu memleketlerinde darıdan boza yapılırdı.

Evinizde de boza yapmanız mümkündür.

Advertisement

Boza Tarifi

  • 3 bardak bulgur
  • 2 kahve fincanı pirinç
  • 3 bardak tozşeker
  • 1 bardak eski boza ya da kibrit kutusu büyüklüğünde maya geniş bir kap.

Bulgur akşamdan bol su ile ıslatılır. Ertesi gün bulgur ve pirinç iyice ezilinceye kadar pişirilir. Mikserle çırpılır ve ince süzgeçten geçirilir. Bu karışım hafif ateşe konulur. İçine şeker katılır ve eriyinceye kadar karıştırılır. Sonra ateşten alınır. Bir yerde ılınmaya bırakılır. Arada bir karıştırılır. Ilıdıktan sonra içine eski boza ya da ılık suyla ezilmiş maya katılır. İyice karıştırılır. Bu karışımın ağzı kapatılarak, 20-25 derecelik bir yerde, ara sıra karıştırılarak 2-3 gün bekletilir. İçinde göz göz hale gelmiş kabarcıklar görülürse olmuş demektir. Serin bir yere alınır. Soğuk servis yapılır. İsteğe bağlı olarak üzerine sarı leblebi ve tarçın ilave edilir.


Leave A Reply