Kızamıkçık Nasıl Bir Hastalıktır? Çocuklarda Kızamıkçık Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Kızamıkçık nasıl bir hastalıktır? Çocuklarda kızamıkçık nasıl anlaşılır, belirtileri ve tedavisi nasıldır, ne kadar önemlidir, hakkında bilgi.

Kızamıkçık

Çocuklarda kızamıktan daha az görülen, döküntülü, bulaşıcı bir hastalıktır. Bazan salgın halinde görülür .

Kızamıkçığın mikrobu bir virüstür. Kızamık gibi bu hastalık da vücutta kırıklık, halsizlik, baş ağrısı ile başlar. Hastanın iştahı kalmaz, ateşi yükselir. Sonra, birdenbire, yüzden başlamak üzere, bütün vücutta ufak, kırmızı lekeler görülür. Ara sıra kaşıntı yapan bu lekeler birkaç gün sonra kaybolmaya yüz tutar.

Kızamıkta olduğu gibi bunda da aksırık, öksürük görülür; hastalık çocuktan çocuğa bunlarla bulaşır. Hafif bir burun ve boğaz nezlesi de olur.

Kızamıkçığı kızamıktan ayıran belirtiler şunlardır: Ateş yüksek değildir; hastalık pek ağır bir durum almaz; vücudun birçok yerinde, özellikle ensede lenfa boğumları şişer.

Advertisement

Kızamıkçık tehlikeli değildir. Başka hastalıklara pek yol açmaz, çabuk gelip geçer.

Tedavi

Özel bir ilâcı yoktur. Sülfamitier, antibiyotikler fayda vermez. Yalnız, ağrı kesici, kırıklığı giderici ilâçlar, nezleye karşı burun damlaları, buğular, gargaralar kullanılabilir.

Ateşli zamanlarda hastayı yatakta istirahat ettirmeli, vücudunu temiz tutmalı, üşütme-meli, hafif olmakla beraber besleyici yiyecekler vermelidir. Kızamıkçıktan korunmak İçin hastayı sağlamlardan ayırmalı, çocukları yanına sokmamalıdır.

Kızamıkçığın Tehlikesi

Kızamıkçık, kendisi hafif bir hastalık olmakla beraber, gebe kadınlar için büyük bir tehlike yaratabilir.

Gebeliğin ilk aylarında kızamıkçığa tutulan bir kadında bu hastalığın virüsleri dölyatağındaki eteneden geçerek çocuğun vücuduna girer, onun hücrelerinde ürer, buralarda bozukluklara yol açar, yavru kusurlu, sakat doğar.

Bunun için, kadınlar gebelik sırasında, kızamıkçıktan korunmak için çok dikkatli davranmalıdırlar.

Advertisement

Kaynak 2

kizamikcik

Çocuklarda Kızamıkçık

Kızamıkçık (Rubella diye de adlandırılır). Virüsün neden olduğu hafif, bulaşıcı bir hastalıktır. 14:21 günlük bir kuluçka dönemi vardır. Önce kulak arkalarında başlayan kırmızı lekeler alna ve sonra da vücuda yayılır. Döküntü küçük beneklerden çok geniş lekeler halindedir. Döküntü iki ya da üç gün sürer ve çoğu zaman tehlikeli bir duruma neden olmaz. Hafif bir ateş hali ve boynun arkasındaki bezlerde büyüme görülür. Kızamıkçığın tehlikesi, hastalığı geçiren çocuktan çok bu hastalığı kapan hamile anne adayları içindir. Hastalığın bir hamileye bulaşması halinde, doğacak bebekte doğuştan . körlük ya da sağırlık hallerine rastlanabilir.

Ne kadar ciddidir?

Tehlikeli bir çocuk hastalığı değildir. Yine de lekeler görünmeye başlayınca beş gün süre ile çocuğunuzu kimseyle temas ettirmemelisiniz. Nadiren olsa da, diğer çocuk hastalıklarında olduğu gibi kızamıkçığın da bir beyin iltihabına yol açması mümkündür.

Muhtemel belirtiler
  • • Hafif ateş
  • • Kulak arkalarından başlayıp alna ve vücuda yayılan döküntü
  • • Boyun arkası bezlerinde şişlik
İlk olarak ne yapmalısınız?
  • 1- Çocuğunuzla teması olmuş bir hamile varsa derhal kendisini durumdan haberdar edin.
  • 2- Çocuğunuzu okuldan ve tüm umumi yerlerden uzak tutun.
  • 3- Çocuğunuzun ateşi 38° yi geçiyorsa parasetamollü bir ilaç verebilirsiniz.
  • 4- Çocuğunuz kendini iyi hissetmiyorsa yatak istirahatine ihtiyacı vardır.
Doktora başvurmalı mısınız?

Durumun kızamıkçık olduğunu tam olarak anlayabilmek için doktoru arayabilirsiniz. Çocuğunuz baş ağrısı veya boyun sertliğinden şikâyetçi ise doktora başvurmalısınız.

Doktor ne yapacaktır?

Kızamıkçığın özel bir tedavisi yoktur. Ancak, doktor çocuğunuzun temas ihtimali olan bir hamile var ise, onu uyarmanızı size hatırlatacaktır.

Siz ne yapmalısınız?

Kız çocuklarınızın bu hastalığa karşı aşılı olmasına özen gösterin.


Leave A Reply