Kızböceği (Yusufçuk) Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Hakkında Gerçekler

0
Advertisement

Kızböceği, yusufçuk nasıl bir hayvandır? Kızböceklerinin yaşam döngüleri, özellikleri, yapısı ve davranışları hakkında gerçekler.

kız böceği

Kaynak: commons.wikimedia.org

Kızböceği

Kızböceği; (Lat. Libellula) Kızböcekleri takımının Kızböceğigiller familyasından bir su böceği; yusufçuk, iğnecik de denir. Etçil bir böcektir ve başka böcekleri avlayarak beslenir. Uzun gövdesi ve uzun kanatları vardır. Gövdesi basıktır, silindirik bir görünümü vardır. Başı yuvarlak, gözleri basittir. Dinlenme sırasında kanatları yatay ve yana açık bir biçimde durur. Kurtçukları da suda yaşar ve onlar da etçildirler. Başının altında bulunan hareketli ve esnek bir ağız parçasıyla avını yakalar.

Kızböceği güzel bir böcektir. Yeşil, mavi, kahverengi olur. Kanatları incecik bir tülü andırır, uçarken güneşte parıldar. İncecik gövdesi de böceğin havada kıvrılıp hızla uçmasını sağlar. Saatte 100 km. hızla uçanları görülmüştür.

Kızböceğinin üç çift ayağı vardır. Böcek bunları havada uçarken, kapatarak sinekleri avlar, gene havada uçarken avını ağzına götürüp yer.

Kızböcekleri havada çiftleşirler. Dişisi yumurtalarını da uçarken bırakır. Bu yumurtalar suya düşer. Yumurtadan yeni çıkan yavrular önce su altında yaşarlar. Bunların görünüşü pek çirkindir. Çeneleri kepçe gibi ileri uzanmıştır. Yavru kızböceği bununla avını yakalayıp yer. Yavrular su altında, cinsine göre 1-5 yıl kalır, su böcekleriyle beslenir. Çok büyük cinsleri balık bile yer. Yavru kızböceği su altında kaldığı sürece 12-15 kere deri değiştirir. Başkalaşımı tamamlanıp kanatları çıkınca, sudan kayalara tırmanır. Artık böcek olmuştur, uçmaya başlar.

kızböceği

Kaynak: commons.wikimedia.org

Yusufçuklar Hakkında Gerçekler

  • Yusufçukların büyüklükleri türlere göre değişir. En küçük yusufçukların kanat açıklığı 7/10 inçtir, en büyük türlerin kanat açıklığı 6 inçtir.
  • Tarih öncesi yusufçuklar kanat açıklığı 2 feet’e kadar olan devasa hayvanlardı.
  • Yusufçukların tırtıklı dişleri vardır. Bu nedenle yusufçuklar, Odonata (Yunanca’da “dişli bir” anlamına gelir) adı verilen böcekler sırasına göre sınıflandırılır.
  • Bir yusufçuğun beslenmesi, yaşamı boyunca değişiyor. Larva aşamasında, yusufçuk kurbağa yavrularını, sivrisinekleri, küçük balıkları ve diğer su larvalarını yer. Yetişkin yusufçuk, farklı böcek türlerini yer.
  • Yusufçuklar çok faydalı hayvanlardır çünkü çok sayıda tehlikeli veya sinir bozucu böceği öldürürler ve haşereyi kontrol altında tutarlar.
  • Tek bir yusufçuk günde 30 ila yüzlerce sivrisinek öldürebilir.
  • Yusufçuk avını bacaklarıyla yakalayarak havada avlanır. Kanatları hasarlı yusufçuk açlıktan ölür.
  • Yusufçuk oldukça verimli bir avcıdır. Deneyler, yusufçuğun sunulan avın% 90-95’ini yakalayabildiğini gösterdi.
  • Yusufçuk, aynı anda veya birbiri ardına kullanılabilen iki kanat setine sahiptir. Yusufçuk kanatları, uçuş sırasında saniyede 30 kez hareket edecek.
  • Yusufçuklar mükemmel uçuculardır. Havada farklı türde akrobasi yapabilirler: bir helikopter gibi uçarlar ve kolayca yukarı veya aşağı uçarlar. Havada bile çiftleşebilirler.
  • Bazı yusufçuk türleri göçmendir. Kışın soğuk havalardan kaçınmak için kuzeyden güneye daha kısa veya daha uzun mesafeler kat edecekler. Yusufçuk, göç sırasında Hint Okyanusu üzerinde 11.000 mil uçabilir.
  • Yusufçuk mükemmel bir göz görüşüne sahiptir. 30.000’e kadar mercekten oluşan devasa, bileşik gözlere sahiptirler. Yusufçuklar gözleri kavisli olduğundan aynı anda farklı yönlerden görüntüleri görebilirler.
  • Yusufçuklar eksik metamorfoza uğrar. Gelişimlerinde üç aşamadan geçecekler: yumurta, nimf (larva) ve yetişkin böcek.
  • Dişi suda 800’e kadar yumurta bırakır. Yumurtalar, ergin böcekler aşamasına kadar suda yaşayan larvalara dönüşecektir. Yetişkin yusufçuklar hayatlarını havada geçirirler.
  • Yusufçuklar, türlerine bağlı olarak birkaç haftadan birkaç yıla kadar hayatta kalabilir. Larva aşaması her zaman yaşam döngüsündeki en uzun aşamadır.
kızböceği

Kaynak: pixabay.com

Kızböceğigiller, (Lat. Libellulidae)

Eklembacaklı hayvanlardan Böcekler sınıfının Kızböcekleri takımından bir familyadır. Büyük sürüler halinde yaşarlar ve yer değiştirecekleri zaman yine sürüler halinde hareket ederler. Bu familyaya giren böcekler ince, uzun ve silindirik gövdelidirler. Çok hareketlidirler, gündüz suların kenarlarında uçuşurlar. Yetişkin kızböcekleri yumurtalarını suya bırakırlar. Kurtçukları da etçildir ve sürekli suda yaşarlar. Av buldukları zaman anüs deliğinden fışkırttığı suyla hızla ileriye doğru atılır ve avını yakalar. Örnek cinsi kızböceğidir.

Advertisement

Kızböcekleri, (Lat. Odonata) Eklembacaklı hayvanlardan Gerçekeklembacaklılar alt dalının Böcekler sınıfının Kanatlılar alt sınıfına giren bir familyadır. Vücutları uzun ve büyük, gözleri iri, ağız parçaları çiğneyici tipte, kanatları eşit büyüklükte, duyargaları iplik gibi ince olan böcekleri kapsayan bir familyadır.

Kanatları çok damarlı, cam gibi ve saydamdır. Yarı başkalaşma gösterirler. Hızlı ve sürekli uçarlar. Zayıf, ileriye doğru duran bacaklarını av yakalamakta kullanırlar. Kurtçukları her zaman etçildir, başlarında bir maske, göden bölümünde de solungaç bulunur. Çeşitli türleri bazı yaprak solucanlarının arakonakçısıdır. İki alttakıma ayrılır.


Leave A Reply