Kızıl Hastalığı Nedir? Belirtileri, Riskleri ve Tedavisi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Kızıl nasıl bir hastalıktır? Kızıl hastalığı nasıl bulaşır, nedenleri, belirtileri nelerdir, tedavi yöntemleri hakkında bilgi.

Kızıl

Kızıl Hastalığı Nedir?

Scarlatina olarak da bilinen kızıl hastalığı, vücudun çoğunu kaplayan parlak kırmızı bir döküntü ile kendini gösterir. Kızıl hastalığına neredeyse her zaman bir boğaz ağrısı ve yüksek ateş eşlik eder.

Kızıl, en çok 5 ila 15 yaş arası çocuklarda görülür. Bu hastalık bir zamanlar ciddi bir çocukluk hastalığı olarak görülse de, antibiyotik tedavileri ile günümüzde daha az tehdit oluşturmaktadır. Yine de, eğer tedavi edilmezse, kızıl, kalbi, böbrekleri ve vücudun diğer kısımlarını etkileyen ciddi koşullara neden olabilir.

Nedenleri

Kızıl, boğaz ağrısına neden olan aynı bakteri türünden kaynaklanır. Kızılda, bakteriler kızarıklık ve kırmızı dile sebep olan bir toksin salgılar.

Enfekte bir kişi öksürdüğü veya hapşırdığı zaman enfeksiyon kişiden kişiye damlacıklar yoluyla yayılır. Kuluçka süresi – maruz kalma ve hastalık arasındaki süre – genellikle iki ila dört gündür.

Advertisement

kızıl

Belirtileri

Kızıl hastalığının belirti ve bulguları şunlardır:

Kırmızı döküntü. Döküntü güneş yanığı gibi görünür ve zımpara kağıdı gibi hissettirir. Genellikle yüz veya boyunda başlar ve gövdeye, kollara ve bacaklara yayılır. Kızarmış cilde basınç uygulanırsa soluklaşacaktır.

Kırmızı Hat. Kasık çevresindeki deri kıvrımları, koltuk altları, dirsekler, dizler ve boyun genellikle çevredeki kızarıklıktan daha derin bir kırmızıya dönüşür.

Kızarık Yüz. Yüz kızarmış ve ağzın etrafında soluk bir halka oluşmuş görünebilir.

Kızmızı dil: Dil genellikle kırmızı ve pürüzlü görünür ve hastalığın başlarında genellikle beyaz bir kaplama ile kaplanır.

Advertisement

Yüzdeki ve dilindeki döküntü ve kızarıklık genellikle yaklaşık bir hafta sürer. Bu belirti ve semptomlar azaldıktan sonra, döküntüden etkilenen cilt genellikle soyulur.

Kızılla ilişkili diğer belirti ve semptomlar:

38.3 C derece veya daha yüksek ateş, çoğu zaman titreme eşliğinde
Ağrılı ve kırmızı renk boğaz
Yutma zorluğu
Boyunda, dokunmaya hassas olan genişlemiş bezler (lenf düğümleri)
Mide bulantısı ya da kusma
Baş ağrısı

Ne zaman doktora görünmeli?

Çocuğunuzda boğaz ağrıları ve aşağıdaki belirtiler varsa hemen doktorunuzla konuşun:

38.5 C veya daha yüksek bir ateş
Boyunda şişlik
Kırmızı döküntü

Risk faktörleri

5-15 yaş arası çocukların kızıl hastalığına yakalanma olasılığı diğer insanlardan daha fazladır. Kızıl mikropları, aile üyeleri veya sınıf arkadaşları gibi yakın temas halindeki kişiler arasında kolay yayılır.

Komplikasyonlar

Kızıl tedavi edilmezse, bakteriler şuralara yayılabilir:

bademcikler
akciğer
cilt
böbrekler
Kan
Orta kulak
Nadiren, kızıl, romatizmal ateşe yol açabilir;
kalp
Eklemler
Sinir sistemi
cilt

el yıkama

Kızıl Nasıl Önlenir?

Kızılı önleyen bir aşı yoktur. Kızıl için en iyi korunma stratejileri, enfeksiyonlara karşı standart önlemler ile aynıdır:

Ellerini yıka. Çocuğunuza ellerini ılık sabunlu suyla iyice yıkamasını gösterin.

Advertisement

Yemek kaplarını veya yiyecekleri paylaşmayın. Kural olarak, çocuğunuz bardak veya matarasını arkadaşlarıyla paylaşmamalıdır. Bu kural yiyecek paylaşımı için de geçerlidir.

Ağzını ve burnunu kapat. Çocuğunuza, mikropların yayılmasını önlemek için öksürürken ve hapşırırken ağzını ve burnunu örtmesini söyleyin.

Çocuğunuzun kızıl hastasıysa, bardaklarını, kaplarını ve mümkünse oyuncakları sıcak sabunlu suyla veya bulaşık makinesinde yıkayın.

Kaynak 2

Kızıl Hastalığı; Kış aylarında, bilhassa okul çocukları arasında görülen ve yüksek ateş yapan, tipik bir döküntüsü olan kızıl, hemen hemen herkes tarafından bilinmektedir. Bazen aileler bu hastalığı çocuklarına kondurmak istemedikleri için bunu bir alerjik hale bağlamak isterler. Hiç bir tedavi yapılmasa bile kızıl döküntüleri bir kaç hafta içinde sönerek kaybolur. Fakat bir müddet sonra böbrek bozuklukları ve vücudun muhtelif yerlerinde şişlikler meydana gelir. Bu da uzun süren bir pehrizi icap ettirir. Baştan bir takım tedbirler almak, oluşabilecek üzücü durumları ortadan kaldırması bakımından çok faydalıdır.

Kızılda yukarıda bahsettiğimiz alerjik hale benzeyen döküntü ile birlikte bir de anjin hali mevcuttur. Döküntüler bazen çok hafif bazen de bütün vücudu kıpkırmızı yapabilecek derecede fazla olur. Bulaşma ağız, burun yoluyla meydana gelir. Kızıl hastalığına tutulmuş kimsenin kullandığı eşyalara da hastalığın mikroplarının yayılması bakımından dikkat edilmelidir.

Kızılın kuluçka devri 3-5 gündür. Başlangıç devresi yoktur. Birden bire ani titreme, kusma ve karın ağrısı ile başlar. Bademcikler çok paslı ve dil kırmızıdır. Boyun altındaki bezler de aniden şişer. Ertesi gün başlayan döküntü bazen çok hafif olur. Bu gibi vak’alarda ailede bu hal çoğu zaman kızamıkla karıştırılmaktadır. Bu bakımdan annelerin çok dikkatli davranmaları, kızıl ile kızamık arasındaki farkları iyice bilmeleri gerekir. Kızılda çocuğun yatağa değen vücut kısımlarında döküntü daha fazladır. Hatta bütün deriyi yekpare olarak kaplayabilir. Deri hafif pürtüklü olur. Yüzde döküntüye hemen hemen hiç rastlanmaz. Ateş döküntü başladığı zaman çok yüksek olmakla beraber, sonradan ani olarak düşer. Dil soyulmaya başlar ve çilek manzarasını alır ve bir hafta sonra döküntülerin yerinde hafif bir pullanma başlar. Ağır geçen vak’alarda avuç ve taban derisi tamamen levha halinde kalkar. Pullanma 2 – 3 hafta müddetle devam eder.

Kızıllı çocuklarla bir müddet temasta bulunan kimselerde, 5-6 gün sonra bir boğaz ağrısı ve ateş baş gösterirse, bunun döküntü yapmadan geçirilen bir kızıl olabileceğini de akıldan çıkarmamalıdır.

Hastalığın, ağır seyreden birinci devresinden sonra ikinci hastalanma devresi gelebilir. Yine birden bire ateş yükselir. Boğaz ve bademcikler şişer. Mafsal ağrıları ve vücudun muhtelif yerlerinde şişlikler meydana gelir. Mafsallarda başlayan ağrılar, romatizma başlangıcı olabileceği için, bilhassa dikkatli bir tedaviye ihtiyaç gösterir. Kızıl tedavisinde yatak istirahati şarttır. Çocuk ateşli olduğu ve boğazı ağrıdığından dolayı, sert gıdalar almamalıdır. Eğer çocuğun idrarında kırmızılık mevcutsa, tuzsuz bir rejime tabi tutulur. Çay ve elma kompostosundan ibaret bir yemek verilir. Kızılın tedavisinde Penicilline mühim bir rol oynamaktadır. Hastanın çevresindekiler de portör olmamak için, çok dikkatli davranarak sık sık antiseptik gargaralara baş vurmalıdırlar.


Leave A Reply