Klamidya nedir, nasıl bir hastalıktır? Klamidya nasıl bulaşır, önlemek için ne yapılabilir? Klamidyanın belirtileri, komplikasyonları ve tedavisi.
Klamidya
Klamidya cinsel yolla bulaşan bakteriyel bir enfeksiyondur. Hem erkekleri hem de kadınları etkiler ve cinsel temas sırasında yayılır.
Belirtileri
Klamidyası olan bir kişi hiçbir belirti göstermeyebilir.
Klamidya hastalarının çoğunda semptom görülmese de, enfeksiyona yakalandıktan 5 ila 10 gün sonra ortaya çıkmaya başlayabilir.
Kadınlarda Klamidya belirtileri
Bunlar şunları içerebilir:
- karın ağrısı
- kötü kokulu ve sarı olabilen büyük miktarlarda vajinal akıntı
- dönemler arasında kanama
- ağrılı ilişki, cinsel ilişkiden sonra kanama
- idrara çıkma ile yanma
- vajinada veya anüs çevresinde şişme
- daha sık idrara çıkma veya idrara çıkma rahatsızlığı
Erkeklerde Klamidya belirtileri
Bunlar şunları içerebilir:
- idrara çıkma ile ağrı ve yanma
- Akıntı (irin, sulu veya sütlü akıntı)
- testis şişmesi ve hassasiyeti
- Rektum erkeklerde veya kadınlarda etkilenirse, anal tahrişe neden olabilir. Yine de çoğu insanda hiçbir belirti görülmez.
Teşhis
Klamidya teşhisi, fiziksel bir muayene içerebilir ve ayrıca penis, serviks, üretra, boğaz veya rektumdan bir örnek alınması veya bir idrar örneği gerekebilir.
Klamidya taraması
Klamidyal enfeksiyon sıklıkla semptom göstermediğinden, çoğu ülkede sağlık yetkilileri bazı insanlar için tarama yapılmasını önermektedir.
25 yaşın altındaki kadınlar
hamile kadınlar
yüksek riskli erkekler ve kadınlar
Kadınlarda, idrar örneği ile alt vajinadan bir çubuk yardımıyla alınan örnek test için gönderilir. Erkekler için yaygın olarak idrar testi kullanılır.
Nedenleri
Klamidya, bir kişiyle korunmasız oral, anal veya vajinal seks yoluyla bulaşabilir.
Klamidyal enfeksiyon, taşıyıcıların en az yüzde 70’inde hiçbir belirti göstermediğinden, enfekte bir kişi bunu bilmeden cinsel eşlerine aktarabilir.
Klamidya şu yollarla bulaşmaz:
- enfekte bir kişi tarafından kullanılmış bir klozet ile temas
- enfekte insanlarla sauna paylaşmak
- enfekte insanlarla bir yüzme havuzunu paylaşmak
- enfekte olmuş bir kişinin daha önce dokunduğu veya öksürdüğü / hapşırdığı bir yüzeye dokunmak
- enfekte olmuş bir kişiye yakın durmak, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra havayı solumak
- enfekte bir meslektaşıyla bir ofisi paylaşmak
Enfekte bir anne, enfeksiyonu doğum sırasında bebeğine bulaştırabilir. Bazen, enfeksiyon pnömoni gibi bebek için komplikasyonlara yol açar. Bir annenin hamilelik sırasında klamidya enfeksiyonu varsa, enfeksiyonun geri dönmediğinden emin olmak için tedaviden 3 ila 4 hafta sonra bir teste ihtiyaç duyacaktır.
Klamidya bakterileri nedir?
Klamidya, Chlamydia trachomatis (C. trachomatis) bakterileri tarafından oluşan bir enfeksiyondur. Bazı bilim adamları bunun dünyadaki en yaygın bakteriyel olduğuna inanıyor.
Klamidya enfeksiyonu penis, vajina, serviks, üretra, anüs, göz ve boğaz dahil olmak üzere çeşitli organları etkileyebilir ve üreme sisteminde ciddi ve bazen kalıcı hasara neden olabilir.
Önleme
Önleme yöntemleri şunları içerir:
prezervatif kullanımı
düzenli tarama
Klamidya yayılmasını önlemek için, bireyler tedavi tamamlanana kadar cinsel aktiviteden kaçınmalıdır. Bir kerelik antibiyotik dozu reçete edilirse, tedaviden 7 ila 10 gün sonrasına kadar insanların cinsel ilişkiden kaçınmaları önerilir.
Komplikasyonlar
Erken tanı ve tedavi komplikasyon riskini büyük ölçüde azaltır. Komplikasyonlar düzenli tarama ile veya semptomlar ortaya çıkar çıkmaz tıbbi yardım alınarak önlenebilir.
Kadınlarda klamidya komplikasyonları şunları içerir:
- Pelvik inflamatuar hastalık (PID): Bu, infertiliteye yol açabilen yumurtalıkların, fallop tüplerinin ve uterusun bir enfeksiyonudur. Klamidya tedavi edilmezse kadınların yaklaşık yüzde 10 ila 15’i PID geliştirecektir.
- Servisit: Bu rahim boynunun iltihaplanmasıdır.
- Salpingitis: Bu fallop tüplerinin iltihaplanmasıdır. Ektopik gebelik riski önemli ölçüde artmıştır.
- Erkeklerde klamidya komplikasyonları şunları içerir:
- Üretrit: İdrarı mesaneden penisin ucuna taşıyan bir tüp olan üretra iltihaplanır.
- Epididimit: Bu, skrotum içindeki bir yapı olan epididim iltihabıdır. Belirti ve semptomlar arasında kırmızı, şiş ve sıcak skrotum, testis ağrısı ve hassasiyet bulunur.
- Reaktif artrit, klamidyanın olası bir komplikasyonudur ve hem erkekleri hem de kadınları etkileyebilir. Kronik bir inflamatuar artrit türüdür. Bu artrit, konjonktivit ve genital, idrar ve gastrointestinal sistemlerin iltihaplanmasını içerebilir.
Klamidya komplikasyonları potansiyel olarak ciddidir, bu nedenle tedavi ve tarama çok önemlidir.
Tedavi
Klamidya tedavisi çok önemlidir, çünkü tedavi edilmezse, kısırlık ve ektopik gebelik de dahil olmak üzere uzun süreli sağlık sonuçlarına neden olabilir.
Antibiyotikler, hastanın doktorun talimatlarına uyması durumunda klamidya tedavisinde etkilidir. Çoğu durumda, hap şeklinde olacaktır. Risk faktörlerine bağlı olarak, tedaviden 3 ila 4 ay sonra tekrar test önerilebilir.
Klamidya tedavileri şunları içerebilir:
Azitromisin: Hastaya sadece bir doz verilir.
Doksisiklin: Hasta genellikle hapları 1 hafta boyunca alır. Enfeksiyonun geri dönmemesini sağlamak için kürün tamamlanması önemlidir.
Hamile kadınlar gibi bazı hastalara alternatif antibiyotik verilebilir. Doksisiklin veya tetrasiklin bebeğin kemiklerinin ve dişlerinin gelişimini etkileyebilir. Azitromisinin güvenli ve etkili olduğu gösterilmiştir.
Bazı insanlar antibiyotik aldıktan sonra yan etkiler yaşayabilir:
- ishal
- karın ağrısı
- gastrointestinal sorunlar
- mide bulantısı
Çoğu durumda, yan etkiler hafif olacaktır. Doksisiklin alan hastalarda güneş ışığına maruz kalırlarsa deri döküntüsü olabilir. Klamidya tedavi edilmezse, kadınların yaklaşık yüzde 10 ila 15’i pelvik inflamatuar hastalık (PID) geliştirecektir.
Erkeklerin tedavisi de aynı derecede önemlidir. Tedavi edilmezse, klamidya epididimite ve reaktif artrite yol açabilir.
Klamidya teşhisi için kullanılan teste bağlı olarak, kişi bel soğukluğu için de tedavi edilebilir, çünkü bu iki bakteri sıklıkla birlikte ortaya çıkar.