Klonlamanın Avantajları ve Dezavantajları, Etik Açıdan Doğru Mudur?

0
Advertisement

Klonlamanın avantaj ve dezavantajları nelerdir? Klonlama etik açıdan doğru mudur? Klonlamanın yararları neler olabilir?

Klonlamanın Avantajları ve Dezavantajları

Dünyanın dört bir yanındaki bilim adamları, daha kapsamlı bir şekilde araştırma yapabilmek için klonlamanın avantajlarını tartışmaya devam ediyorlar, ancak 30’dan fazla ülke insan klonlaması konusunda zaten yasaklar çıkardı. Bununla birlikte, Çin, İsveç, İngiltere, İsrail ve Singapur gibi ülkeler, klonlamaya izin veriyor.

Klonlamanın bir kısmı, çiftlik hayvanları, ölü hayvanların yeniden canlandırılması ve soyu tükenmiş türlerin hayata geri getirilmesini içerir, ancak klonlamaya karşı argümanlar çoğunlukla üreme amaçlı insan klonlamasına odaklanır.

klonlama

Kaynak: pixabay.com

Klonlamanın Artıları

Klonlamanın yararları arasında, doktorların ameliyat için ihtiyaç duydukları doku ve organları klonlama sayesinde oluşturabilmeleri sayılabilir. Eğer laboratuvarlar sadece ihtiyaç duyulan parçaları klonlayabilir ve büyütebilirse, bu durum bütün bir kişinin klonlanmasıyla ilgili ahlaki ve etik sorunları ortadan kaldıracaktır. Diğer faydalar arasında, kök hücresi üretimi, spesifik çalışmalar için genetik olarak tasarlanmış laboratuvarı farelerini klonlama, soyu tükenmiş türlerin geri getirilmesi, ölen bir hayvanın yeniden üretilmesi ve hayvanların yiyecek için klonlanması yer alır.

Klonlamanın Eksileri

Klonlamanın ana dezavantajlarından biri, orjinal organizmanın genetik kusurları varsa, bu kusurların kopyanın orijinalinin bir kopyası olarak klonlanmasıdır. 1996 yılında klonlanan ilk koyun olan Dolly, altı yaşındaki bir koyunun genetik bir kopyasıydı. Dolly sadece altı yaşına kadar yaşadı. Bu süre, bir koyunun ortalama yaşam süresinin en alt seviyesiydi. Beş yaşına geldiğinde artrit geliştirdi ve altı yaşında, orjinalin genomunda bulunan akciğerlerindeki tümörler nedeniyle hayatı sona erdi.

Genetik Mühendisliği ve Klonlama

2003 yılının Nisan ayına gelindiğinde, bilim adamları insan genomunu haritalamayı bitirmişlerdi, ancak diğer bilim adamları daha önceleri genomu düzenleme yolları geliştirmişti. 2012’de, CRISPR Cas9 sisteminin, nasıl bir genom düzenleme aracı çalışacağı keşfedildi. Bilim adamları bu sistemi genetik materyalden kötü genleri kesmek için bir araç olarak kullandılar. Bu, potansiyel olarak ölümcül hastalıkları iyileştirmek için yararlı olsa da, aynı zamanda insan tasarlamaya neden olabilir. (CRISPR’nin kendisi, CRISPR tarafından düzenlenmiş hücrelerin kanser riskini artırdığı bir çift çalışmadan sonra dirençle karşılaştı.) Bu, ahlaki ve etik gerekçelerle ilgili argüman yaratmaktadır.

Advertisement

Klonlamanın Ahlaki ve Etik Argümanları

Klonlamanın ahlaki ve etik argümanları çoğunlukla insan klonlama üzerinedir. Bir insanın klonlanmış bir kopyasını yaratmanın sorunlarından biri, ahlaki ve etik bir ikilem yaratmasıdır. Orijinal ve kopyanın her ikisi de insan olduklarından, fakat aynı ikizler gibi (doğanın klonlama versiyonu), bu, klonun orijinalle aynı haklara sahip olduğu ve klonun parçalarının veya organlarının değiştirilmesinin yasadışı olacağı anlamına gelir. Bazı araştırmacılar, bir çocuğun genetik materyalini kullanarak klonlanmasının klon üzerinde haksız bir durum yarattığını, çünkü klonun kendi genetik malzemesine sahip olma hakkını yitirdiğini iddia etmekteler.


Leave A Reply