Kobra Yılanı, Özellikleri Avlanması Beslenmesi Üremesi Yaşam Ortamı Yapısı

0
Advertisement

Kobra yılanı nasıl bir yılandır, diğer yılanlardan farkı ve özellikleri nelerdir? Avlanması, beslenmesi, üremesi, davranışları hakkında bilgi.

kobra

Kaynak: pixabay.com

Kobra Yılanı (Lat. Naja)

Pullusürüngenler takımının Kobragiller familyasından zehirli yılan türlerine verilen genel addır. Afrika ve Asya’nın sıcak bölgelerinde yaşar, zehri öldürücüdür. Yaygın olarak yaşadığı Hindistan’da her yıl binlerce insanın ölümüne neden olur. Bazılarının uzunlukları 4 m’yi geçer. Genellikle kızıl, esmer ve sarı renklidirler. Alacakaranlıkta ve geceleri avlanır. Başlıca avları küçük memeliler, kurbağalar ve balıklardır. Asya’nın tropikal bölgelerinde yaşayan Hint kobrası çok zehirli bir yılandır. Uzunluğu 2 m’nin altında olmakla birlikte insan ve büyük boylu memelilere bile saldırır. Hindistan’da yaşayan bir tür olan şah kobrası ya da hamadriyat 2 m’den daha uzundur ve kutsal sayılır. Afrika’da yaşayan Mısır kobrası da çok zehirlidir. Sırtı sarı renkli olup, boyu 225 cm’dir. Eski Mısır ve Hindistan’da kutsal sayılan bu yılanların betimlerine kabartmalarda rastlanır.

kobra

Kaynak: pixabay.com

Kobra Yılanı Hakkında Gerçekler

  • En küçük kobra türü olan Mozambik kobra tüküren, 4 fit uzunluğundadır. En büyük tür Kral Kobra’dır. Yaklaşık 13 kilo ağırlığında ve 18 fit uzunluğunda.
  • Yeşil, kahverengi, koyu kahverengi renkte olabilirler.
  • Kobra, yılanın kızgın veya tehdit altında olduğunu hissettiğinde yayılabilen bir deri kanadı olan kapüşonuyla ünlüdür. Bu deri kanat, yırtıcıları korkutabilir ve onları kovalayabilir.
  • Burma’daki yılan oynatıcıları seyirciyi eğlendirmek için kobraları kullanır. Kobra, görsel uyarana iyi yanıt verir ve çantadan yükseldiğinde kaputu göstermek için “eğitilebilir”. Yılan oynatıcıları, ısırıkları önlemek için zehirli dişleri çıkarır. Bu gelenek yılanlar için yasa dışı ve insanlık dışıdır.
  • Kobralar büyük miktarda zehir üretir. Kobra, tek bir ısırıkla büyük fili veya 10-15 yetişkin insanı öldürebilir. Zehirli dişlerin uzunluğu yarım inçtir.
  • Kobralar tükürmek, zehirlerini inanılmaz bir doğrulukla tükürebilir. Yırtıcı hayvanın kafasıyla hizalanabilir ve zehri doğrudan gözlere gönderebilirler.
  • Panzehir (zehrin etkisini tersine çevirebilen madde), zehirlenmeye neden olan aynı zehirden yapılır.
  • Kobralar kertenkeleleri, kurbağaları, kuşları, memelileri, balıkları ve diğer yılanları yerler.
  • Avlarını tespit etmek için kullandıkları mükemmel gece görüşüne ve koku alma duyusuna sahiptirler. Dilde koku duyusu bulunur.
  • Metabolizmaları çok yavaştır, bu nedenle her iki ayda bir yemek yemeleri gerekir.
  • Diğer yılanlar gibi avlarını da bütün olarak yutarlar.
  • Kobralar, en azından bir çeşit ebeveyn davranışı gösteren tek yılanlardır. Yumurtaları için yuva yaparlar ve yumurtadan çıkana kadar onları korurlar.
  • Dişiler 20-40 arasında yumurta bırakır. Kuluçka süresi (yumurtadan çıkana kadar geçen süre) 60-80 gün sürer.
  • Kobralar vahşi doğada 20 yıl yaşar. Esaret altında daha uzun yaşayabilirler.
kobra

Kaynak: pixabay.com

Kobragiller (Lat. Elapidae)

Omurgalı hayvanlardan, Sürüngenler sınıfının Pullusürüngenler takımının Yılanlar alt takımının Suyılanları bölümünün öndeoyuklular grubuna giren bir familyadır. Renkleri çok güzeldir. Küçük memeliler, kuşlar, kertenkeleler, kurbağalar ve balıklar başlıca besin kaynaklarıdır. Avlarını önce zehirler, sonra yutarlar. Çeşitli hayvanların toprakaltında yaptıkları oyuklarda yaşarlar. Ağaca tırmanabildikleri gibi suda da yaşarlar. Sıcak bölgelerde yaşayan 180 kadar türü vardır. Türkiye’de yaşamaz.

Başlıca türleri: Hind kobrası, Mısır kobrası, pama.


Leave A Reply