Kokarca Nasıl Bir Hayvandır? Kokarcaların Özellikleri ve Yaşam Şekilleri

0
Advertisement

Kokarca nasıl bir hayvandır? Kokarca hayvanının özellikleri nelerdir? Kokarca nerede yaşar, üremesi, beslenmesi, ne yer, hakkında bilgi.

Kokarca Hakkında Bilgi

Kokarca; Memeli hayvanların etoburlar takımından, orta boyda, ince, uzun bir kürk hayvanıdır. “Kır sansarı” adı ile de tanınan bu hayvana kokarca denmesinin sebebi, vücudundan kötü kokulu bir sıvı çıkarması, bulunduğu yeri böylece kokutmasıdır. Kokarcanın kürkünden manşon gibi küçük şeyler, tüylerinden de çömlek boyacılığında kullanılan fırçalar yapılır.

kokarca

Kaynak: pixabay.com

Kokarcalar siyah ve beyaz çizgili küçük, tüylü hayvanlardır. Bazı kokarcalar çizgili, bazıları lekeli veya kürklerinde girdap desenleri vardır. Desen ne olursa olsun, siyah-beyaz renklendirme, bu küçük yaratığa zarar verebilecek herkes için bir uyarı işaretidir. İyi gelişmiş koku bezlerinden üretilen kötü kokuları – savunma mekanizmasıdır.

Boyutları

Kokarcalar tipik olarak ev kedisi boyutundadır. Uzunluğu 8 ila 19 inç (20 ila 48 santimetre) arasında değişir ve yaklaşık 7 ons ila 14 lbs ağırlığındadır. (198 gramdan 6 kilograma). Kuyrukları, uzunluklarına 5 ila 15 inç (13 ila 38 cm) daha ekler.

Hayvan çeşitliliği ağına (ADW) göre, Doğu domuz burunlu kokarca, tüm kokarca türlerinin en büyüğüdür. Tipik olarak 27.56 ila 31.50 inç (70 ila 80 cm) arasında büyür ve 4.41 ila 9.91 lbs ağırlığındadır. (2 ila 4,5 kg).

çizgili kokarca

Kaynak: pixabay.com

Yaşam ortamı

Bu küçük hayvanlar Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Güney Amerika ve Meksika’da bulunur. Son zamanlarda kokarca ailesinin bir parçası olarak kabul edilen kokan porsuklar, Endonezya ve Filipinler’de bulunur.

Advertisement

Kokarcalar orman kenarlarında, ormanlık alanlarda, otlaklarda ve çöllerde yaşarlar. Tipik olarak evlerini terkedilmiş yuvalarda yaparlar, ancak aynı zamanda terk edilmiş binalarda, büyük kayaların altında ve oyuk kütüklerde yaşarlar.

Eskiden dünyanın birçok yerlerinde, özellikle Avrupa’da, yurdumuzda kokarcalar çok yaygın bir durumda bulunuyorlardı. Son zamanlarda bu hayvanların sayısı gittikçe azalmaktadır, çünkü kokarcalar kümes hayvanlarını, av kuşlarını yediklerinden, çiftçiler, avcılar bunları sık sık öldürürler.

Beslenmesi

Kokarcalar hem et hem de bitki yerler. Diyetleri bitkilerden, böceklerden, larvalardan, solucanlardan, meyvelerden, yumurtalardan, sürüngenlerden, küçük memelilerden ve balıklardan oluşur.

Kokarcaların başlıca besini tavşandır. Sıçan, fare, balık, kurbağa, yılan, yılanbalığı, vahşi kuşlar gibi hayvanları, bazı hayvanların yumurtalarını da yerler. Kokarcalar genel olarak ormanlarda, korularda, toprağın altında kazdıkları bir çukurda, ağaç kovuklarında yaşarlar. Yiyeceklerini bulabilmek için en çok geceleri avlanmaya çıkarlar, buldukları avlardan bir kısmını, aç kalınca yemek üzere, yuvalarında açtıkları ayrı bir deliğe saklarlar.

kokarca

Kaynak: pixabay.com

Üremeleri

Dişi kokarcalar her sene doğum yapar. Gebelik süreleri genellikle iki ay kadar sürer ve bir defada iki ila 10 yavru doğurur. Kokarcalar nisan, mayıs aylarında yavrularlar.

Yavru kokarcaların doğduklarında gözleri görmez. 2 aylıkken sütten kesilirler. Sütten kesildikten sonra, yuvalarını terk ederler ve 10 ila 12 aylıkken kendi yavrularına sahip olmaya hazırdırlar. Yavru kokarcalar, ilk doğduğu zaman açık renkli olur, sekiz ay sonra ana-babalarının rengini alır. Ergin kokarcaların rengi siyaha yakın koyuluktadır.

Advertisement

Kokarcaların kısa ömürleri vardır ve genellikle sadece üç yıl kadar yaşarlar. Esaret altında, genellikle yedi ila sekiz yıl yaşayabilirler.


Leave A Reply