Kolajenin Önemi Yararları, Kolajen Takviyesinin Cilt Kemik Kasa Faydaları

0
Advertisement

Kolajen Nedir? Kolajen takviyesi almanın cildinize, kemiklerinize ve sağlığınıza ne gibi faydaları vardır? Kolajen takviyelerinin yararları, vücut için önemi.

kolajen

Kolajenin Vücudumuz İçin Önemi

Kolajen vücudunuzdaki en bol miktarda bulunan proteindir. Tendonlar, bağlar, cilt ve kaslar dahil olmak üzere birkaç vücut parçasını oluşturan bağ dokularının ana bileşenidir. Kolajen cildinize yapı sağlamak ve kemiklerinizi güçlendirmek de dahil olmak üzere birçok önemli fonksiyona sahiptir.

Son yıllarda, kolajen takviyeleri popüler hale gelmiştir. Çoğu hidrolize edilmiştir, bu da kollajenin yıkıldığını gösterir, böylece emilimi kolaylaştırır.

Kemik suyu gibi kolajen alımınızı artırmak için yiyebileceğiniz çeşitli yiyecekler de var.

Bu makalede, kolajen takviyesi almanın altı faydasından bahsedilecektir.

Advertisement

cilt

1. Kolajen Takviyesi Cilt Sağlığını Artırabilir

Kolajen, cildinizin önemli bir bileşenidir.

Cildin güçlendirilmesinde rol oynar, ayrıca esneklik ve nemlendirmede fayda sağlar. Yaşlandıkça, vücudunuz daha az kolajen üretir, bu da cildin kurumasına ve kırışıklıkların oluşmasına yol açar. Bununla birlikte, birkaç çalışma, kolajen içeren kolejör peptidlerinin veya takviyelerinin, kırışıklıkları ve kuruluğu azaltarak cildinizin yaşlanmasını yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Bir çalışmada, sekiz hafta boyunca 2,5-5 gram kolajen içeren bir takviye alan kadınlar, cilt takviyesi almayanlara kıyasla daha az cilt kuruluğu ve cilt elastikiyetinde belirgin bir artış yaşamışlardır.

Başka bir çalışma, 12 hafta boyunca günde bir kolajen takviyesi ile karıştırılmış bir içecek içen kadınların cilt hidrasyonunu arttırdığını ve kırışıklık derinliğinde kontrol grubuna kıyasla anlamlı bir azalma yaşadığını tespit etti. Kolajen takviyelerinin kırışıklık azaltıcı etkileri, vücudunuzu kendi başına kolajen üretmesi için uyarma yeteneklerine bağlanmıştır.

Ek olarak, kolajen takviyeleri almak, elastin ve fibrilin de dahil olmak üzere cildinizi yapılandırmaya yardımcı olan diğer proteinlerin üretimini destekleyebilir. Ayrıca, kolajen takviyelerinin sivilce ve diğer cilt hastalıklarını önlemede yardımcı olduğu üzerine pek çok iddia vardır, ancak bunlar bilimsel kanıtlarla desteklenmemektedir.

Advertisement
ÖZET

Kolajen içeren takviyeleri almak cildinizin yaşlanmasını yavaşlatmakta yardımcı olabilir. Ancak, kolajenin etkilerini inceleyen çalışmaların daha güçlü kanıtlara ihtiyacı vardır.

eklem hastalıkları

2. Eklem Ağrılarını Rahatlatmaya Yardımcı Olur

Kolajen, eklemlerinizi koruyan lastik benzeri doku olan kıkırdak bütünlüğünün korunmasına yardımcı olur. Vücudunuzdaki kolajen miktarı yaşlandıkça azalır ve osteoartrit gibi dejeneratif eklem hastalıkları gelişme riskiniz artar.

Bazı çalışmalar, kolajen takviyeleri almanın osteoartrit semptomlarını iyileştirmeye ve genel olarak eklem ağrısını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bir çalışmada, 24 hafta boyunca günde 10 gram kolajen tüketen 73 sporcu, yürüme ve istirahat sırasında almayan gruba kıyasla eklem ağrısında önemli bir düşüş yaşamıştır.

Araştırmacılar, ek kolajenin kıkırdakta birikebileceğini ve kolajen yapmak için dokularınızı uyaracağı yolunda teorilerde bulunuyorlar. Bunun, daha düşük iltihaplanma, eklemlerinizin daha iyi desteklenmesi ve ağrıların azalmasına yol açabileceğini ileri sürüyorlar.

Potansiyel ağrı giderici etkileri için kolajen takviyesi almak istiyorsanız, araştırmalar günde 8-12 gramlık bir dozla başlamanız gerektiğini önerilmektedir.

ÖZET

Kolajen takviyeleri almanın, iltihabı azalttığı ve vücuttaki kolajen sentezini uyardığı görülmüştür. Bu, osteoartrit gibi eklem hastalıkları olan kişilerde ağrı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Kemik doku

3. Kemik Kaybını Önleyebilir

Kemikleriniz çoğunlukla yapı sağlayan ve onları güçlü tutmaya yardımcı olan kolajenden yapılır. Vücudunuzdaki kolajen yaşlandıkça azalır ve kemik kaybı başlar. Bu durum düşük kemik yoğunluğu ile karakterize olan ve daha yüksek kemik kırığı riski ile bağlantılı osteoporoz gibi hastalıklara yol açabilir.

Araştırmalar, kolajen takviyeleri almanın, vücutta osteoporoza neden olan kemik parçalanmasının inhibe edilmesine yardımcı olan bazı etkilere sahip olabileceğini göstermiştir.

Bir araştırmada 12 ay boyunca günde 5 gram kollajen alan 66 kadında, kollajen tüketmeyen kadınlara kıyaslakemik mineral yoğunluklarında (7%) artış olduğu görülmüştür.

Advertisement

Bu sonuçlar ümit vericidir, ancak kolajen takviyelerinin kemik sağlığındaki rolü doğrulanmadan önce daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.

ÖZET

Kollajen takviyeleri kullanmak, osteoporoz gibi kemik bozuklukları riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

iskelet kasları

4. Kas kütlesi artırır

Kas dokusunun % 1-10’u kolajenden oluşur. Bu protein, kaslarınızı güçlü ve düzgün bir şekilde çalışır halde tutmak için gereklidir.

Araştırmalar, kolajen takviyelerinin, yaşla birlikte meydana gelen kas kütlesi kaybı olan sarkopeni hastalarında kas kütlesini artırmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.

Bir çalışmada, 27 zayıf erkek, 12 hafta boyunca bir egzersiz programına katılırken günde 15 gram kolajen aldı. Egzersiz yapan, ancak kolajen almayan erkeklerle karşılaştırıldığında, kas kütlesi ve kuvveti belirgin şekilde daha fazla kazandılar.

Araştırmacılar, kollajen almanın kreatin gibi kas proteinlerinin sentezini teşvik edebileceğini ve ayrıca egzersiz sonrası kas büyümesini uyarabileceğini öne sürdüler. Kolajenin kas kütlesini artırma potansiyelini araştırmak için daha fazla araştırma gereklidir.

ÖZET

Araştırmalar, kolajen takviyelerinin tüketilmesinin yaşa bağlı kas kütlesi kaybı olan insanlarda kas büyümesini ve kuvvetini arttırdığını göstermiştir.

kalp

5. Kalp Sağlığını Destekler

Araştırmacılar, kolajen takviyeleri almanın kalp ile ilgili durum riskini azaltmaya yardımcı olabileceği teorisini ortaya koydu.

Kolajen, arterlerinize, kanı kalbinizden vücudunuzun geri kalanına taşıyan kan damarları için yapı sağlar. Yeterli kolajen olmadan, arterler zayıf ve kırılgan hale gelebilir.

Advertisement

Bu, atardamarların daralması ile karakterize edilen bir hastalık olan ateroskleroza neden olabilir. Ateroskleroz kalp krizi ve felce yol açma potansiyeline sahiptir.

Bir çalışmada, 31 sağlıklı yetişkin altı ay boyunca günde 16 gram kolajen aldı. Sonunda, takviye almaya başlamadan önce arter sertliği ölçümlerinde önemli bir azalma yaşamışlardır. Ek olarak, “iyi” HDL kolesterol seviyelerini ortalama % 6 artırdılar. HDL, ateroskleroz dahil olmak üzere kalp rahatsızlıkları riskinde önemli bir faktördür.

Bununla birlikte, kolajen takviyelerinin kalp sağlığındaki rolü konusunda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

ÖZET

Kolajen takviyeleri almak, ateroskleroz gibi kalp rahatsızlıkları ile ilişkili risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabilir.

6. Diğer Sağlık Faydaları

Kolajen takviyelerin başka sağlık yararları olabilir, ancak bunlar kapsamlı olarak çalışılmamıştır.

Saç ve tırnaklar: Kolajen almak, kırılganlığı önleyerek tırnaklarınızın gücünü artırabilir. Ek olarak, saçlarınızı ve tırnaklarınızı uzatır.

Bağırsak sağlığı: Bu iddiayı destekleyecek bilimsel bir kanıt bulunmamasına rağmen, bazı sağlık uzmanları bağırsak geçirgenliğini veya bağırsak sendromunu tedavi etmek için kolajen takviyelerinin kullanımını teşvik etmektedir.

Beyin sağlığı: Hiçbir çalışma, kolajen takviyelerinin beyin sağlığı üzerindeki rolünü incelememiştir. Ancak, bazı insanlar ruh hallerini iyileştirdiklerini ve kaygı belirtilerini azalttığını iddia ediyor.

Kilo kaybı: Bazıları kolajen takviyesi almanın kilo kaybına ve daha hızlı metabolizmaya neden olabileceğine inanıyor. Bu iddiaları destekleyecek herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

Bu potansiyel etkiler umut verici olmakla birlikte, resmi sonuçlara varılmadan önce araştırmaya ihtiyaç vardır.

ÖZET

Kolajen takviyelerinin beyni, kalbi ve bağırsak sağlığını desteklediğinin yanı sıra kilo kontrolü ve saç ve tırnakların sağlıklı kalmasına yardımcı olduğu iddia edildi. Bununla birlikte, şu anda bu etkiler için çok az ya da hiç kanıt yoktur.

Advertisement

Kolajen İçeren Gıdalar

Kolajen hayvanların bağ dokularında bulunur. Bu nedenle, tavuk derisi, sığır eti ve balık gibi yiyecekler kolajen kaynaklarıdır.

Kemik suyu gibi jelatin içeren yiyecekler de kolajen sağlar. Kolajen bakımından zengin yiyecekleri yemenin vücudunuzdaki kolajeni artırmaya yardımcı olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Kolajen bakımından zengin gıdaların takviyelerle aynı faydalara sahip olup olmadığı konusunda insan çalışmaları yapılmamıştır.

Yiyeceklerdeki kolajen, sindirim enzimleriyle ayrı ayrı amino asitlere ve peptitlere ayrılır.

Takviyelerdeki kolajen zaten parçalanmış veya hidrolize edilmiştir, bu nedenle gıdalardaki kolajenden daha verimli bir şekilde emildiği düşünülmektedir.

ÖZET

Kemik suyu gibi çeşitli yiyecekler kolajen içerir. Bununla birlikte, bunların emilimi, hidrolize edilmiş kolajeninki kadar verimli değildir.

Kolajenin Yan Etkileri

Şu anda, kolajen takviyesi almak için bilinen birçok risk yoktur.

Bununla birlikte, bazı takviyeler balık, kabuklu deniz ürünleri ve yumurta gibi genel gıda alerjenlerinden yapılır. Bu gıdalara alerjisi olan kişilerde, alerjik reaksiyonları önlemek için bu bileşenlerle yapılan kolajen takviyeleri kullanılmamalıdır.

Bazı insanlar, kolajen takviyelerinin ağızda kalıcı bir tat bıraktığını da bildirmiştir.

Ek olarak, kolajen takviyeleri, dolgunluk ve mide ekşimesi gibi sindirim yan etkilerine neden olma potansiyeline sahiptir.

Ne olursa olsun, bu takviyeler çoğu insan için güvenli görünmektedir.

ÖZET

Kolajen takviyeleri ağızda kötü bir tat, mide ekşimesi ve dolgunluk gibi yan etkilere neden olabilir. Alerjiniz varsa, alerjiniz olan kolajen kaynaklarından yapılmayan takviyeleri aldığınızdan emin olun.

Advertisement

Kaynak:www.healthline.com


Leave A Reply