Kolposkopi Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır? Ne Kadar Sürer? Sonrası

0
Advertisement

Kolposkopi Nedir, ne için ve nasıl yapılır? Kolposkopi ne kadar sürer, sonrasında biyopsi neden yapılır, ağrı yaşanır, sonrasında yaşananlar.

Kolposkopi Nedir?

Kolposkopi, doktorunuzun serviksinize bakmasını sağlayan basit bir prosedürdür. Test 5 ila 10 dakika sürer ve Pap smear testi yapmaya benzer. En büyük farklılıklardan biri doktorunuzun kolposkop adı verilen özel bir büyüteç aleti kullanmasıdır.

kolposkopi

Pap testinizde bir tür anormal sonuçlarınız varsa, genellikle doktorunuz herhangi bir sorunu daha fazla teşhis edebilmek için kolposkopi yapar.

Neden Yapılır?

Doktorunuzun rahim ağzınızla ilgili bir şeyin doğru olmayabileceğine inanmak için bir nedeni varsa, kolposkopi önerebilir. Bu nedenlerden bazıları şunları içerebilir:

  • Pap sonuçlarınız anormaldir
  • Pelvik muayenede rahim ağzınız anormal görünüyordur
  • Testler, insan papilloma virüsüne veya HPV’ye sahip olduğunuzu gösterir
  • Açıklanamayan kanamanız veya başka sorunlarınız vardır

Doktorunuz rahim ağzı kanseri, genital siğiller, vajinal kanser ve vulvar kanseri de teşhis etmek için kolposkopi kullanabilir. Doktorunuz kolposkopinizden sonuçları aldığında, daha fazla teste ihtiyacınız olup olmadığını bilecektir.

Advertisement

Nasıl yapılır?

Doktorunuz sizi bir muayene masasına yatırır ve vajinanızı açık tutmak için bir spekulum kullanır. Daha sonra pamuklu çubuk sirke benzeri bir çözeltiye sürülür ve serviksinizi ve vajinanızı silmek için kullanır. Biraz yanabilir, ancak normal görünmeyen hücreleri görmesine yardımcı olur.

Sonra, serviksinizi ve vulvanızı incelemek için kolposkopu kullanır.

Nasıl Hazırlanırım?

Vajinanın içine krem benzeri hiçbir şey koymayın. Bu, doktorunuzun serviksinizi görmesini zorlaştıracaktır. Ve birkaç gün önce tampon kullanmayın veya vajinal ilişkiye girmeyin.

Randevunuzun yapıldığı gün regl kanamanız olursa, yeniden planlama yapmak için doktorunuzu arayın. Ve kanınızı incelten ilaçlar alıp almadığınızı doktora bildirin.

Son olarak, hamile olup olmadığınızı doktorunuza bildirin. Hamile olsanız da kolposkopi yapılabilir, ancak doktorunuz muhtemelen biyopsi yapmamayı seçecektir.

Servikal Biyopsiye İhtiyacım Var mı?

Sadece doktorunuz kolposkopiniz sırasında normal görünmeyen bir şey bulursa, doğru görünmeyen birkaç alan bulursa, biyopsi yapar.

Advertisement

Kolposkopiden hemen sonra doktorunuz biyopsiyi yapacaktır. Anormal alandan bir doku örneği almak için keskin bir araç kullanacaktır. Rahatsızlık verir – baskı veya hafif kramp hissedeceksinizdir, ama acıtmaz.

Sonuçlar Neyi Gösterir?

Biyopsi örnekleri test için gönderilecektir. Sonuçlar doktorunuza bir sonraki adımını atması için ihtiyacı olan fikri verecektir. Biyopsi sırasında tüm anormal hücreleri çıkarabiliyorsa, daha fazla tedaviye ihtiyacınız olmayabilir.

Ayrıca hücreleri çıkarmak ve serviks kanserini önlemek için aşağıdaki seçeneklerden birini önerebilir:

Koni biyopsisi. Doktorunuz, prekanseröz hücreleri çıkarmak için rahim ağzınızdan koni şeklinde bir doku parçası keser. Anormal hücreler tipik olarak prekanseröz veya kanserlidir.

Kriyoterapi. Doktorunuz serviksten anormal hücreleri dondurmak için sıvı gaz kullanır.

Döngü elektrocerrahi eksizyon prosedürü (LEEP): Doktorunuz anormal hücreleri elektrik akımı taşıyan bir tel halka ile çıkarır.

İyileşme Süresi nedir?

Hem kolposkopi hem de servikal biyopsi sonrası hemen işe veya okula dönebilmelisiniz. Ancak vajinanızın içine hiçbir şey (tamponlar, kremler vb.) Koymayın ve biyopsinizden sonra en az 48 saat boyunca cinsel ilişkiye girmeyin.

Riskler Nelerdir?

Kolposkopi rutin bir işlemdir ve komplikasyonlar nadirdir, ancak daha sonra ağrı olabilir.

İşlemden sonra doktorunuz herhangi bir kanamayı durdurmak için serviksinize sıvı bir bandaj uygulayabilir. Eğer yaparsa, kahverengi veya siyah vajinal akıntı olabilir. Hatta kahve telvesi gibi görünebilir. Endişelenmeyin, birkaç gün içinde temizlenmelidir.

Ancak, aşağıdakiler gibi herhangi bir enfeksiyon belirtisi gösterirseniz hemen doktorunuzu arayın:

  • yüksek ateş
  • Ağır, sarı, kokulu vajinal akıntı
  • ağrı kesiciler tarafından rahatlamayan alt karnınızda şiddetli ağrı
  • 7 günden fazla süren vajinal kanama

Test sonuçlarının yanlış olma riski her zaman vardır. Nadirdir, ama olur. Doktorunuz onları çıkardıktan sonra bile anormal hücrelerin geri gelme riski vardır. Bu yüzden düzenli kontrol ya devam etmek önemlidir.

Advertisement


Leave A Reply