Komor Adaları Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi, Tarihi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Komor Adaları – Komor Adaları ile ilgili bilgi, başkenti, tarihi, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

komorlar bayrağı

Kaynak: pixabay.com

KOMOR ADALARI;

  • Yüzölçümü: 1.862 km2.
  • Başkenti: Moroni (23.400).
  • Dil: Fransızca, Arapça, Komorca.
  • Din: Müslüman (% 99), Hristiyan (% 1 Katolik).
  • Para Birimi: 1 Komor frangı =100 santim.
  • Başlıca kentleri: Mutsamudu (14. 000), Fomboni (7.000).

Doğu Afrika’da adalar devletidir. Komor Adaları; Madagaskar’ın kuzey ucuyla Mozambik Kanalı’nın kuzey bölümünde yer alan, çok sayıda küçük adacık ve mercan resifleriyle dört büyük adadan oluşur. Büyüklükleri bakımından ana adalar, Njaazidja, Anjouan, Mayotte ve Moheli’dir. Önceleri Fransız yönetimi altında olan Mjazidja, Anjouan ve Moheli 1975’ten bu yana bağımsız Komor Federal İslâm Cumhuriyeti’ ni oluştururken, Mayotte, Fransız denetimindedir.

Yüzey Şekilleri;

Volkanik kökenli adalarda dik dağlar ve yayalar, genelde, bazalt ya da beyaz süngertaşından oluşurlar. En engebeli ada, Njazidja’dır. Etkin bir volkan olan Kartala Dağı (2.361 m), 1977’de patlayarak adada yaşayan 20 bin kişinin evsiz kalmasına yol açtı. Yağışlar sonucunda yağmur suları gözenekli volkanik kayalardan içeri sızdığından, Njazidja da ırmak bulunmaz. Su, kıyıya yakın yerlerde açılan kuyulardan sağlanır.

İklim;

Komor Adalarında yükseltiye göre değişiklik gösteren tropikal bir iklim görülür. Ortalama sıcaklık temmuz-kasım döneminde 20-28°C arasında değişir.

Bu ayda esen muson rüzgârları, sıcaklığı yükseltir. Kurak ve serin mevsim mayıs-ekim arasındadır. En yağışlı ay, genellikle ocaktır. Yağışlar çok değişken olup ortalama yağış tutarı 2.825 mm’dir.

komorlar

Kaynak: wikipedia.org

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Kıyı ormanlarının büyük bölümü tarım alanları açmak için yok edilmiş, çok az bir yer kaplayan mangrov ormanları kalmıştır. Doğal ormanlar, deniz düzeyinden 400-1.800 m yükseklikte yer alır. En yüksek bölgeler, liken, katırtırnağı ve dev süpürgeotlarıyla kaplıdır. Hayvan varlığı, Madagaskar Adası’ndakilerle benzerlik taşır. Kara kuşları, kaplumbağalar ve yalnız bu adalarda bulunan bir tür lemur.

Advertisement

Ekonomisi;

Manyok, hindistancevizi, muz, tatlıpatates, pirinç, mısır, kopra, başlıca tarımsal ürünler; sığır, keçi, koyun, katır, temel hayvan varlıklarıdır. Yıllık balık üretimi 4.000 tondur. Vanilya, karanfil, parfümeride esans olarak kullanılan citronella, ylang gibi bitkiler dışsatıma yönelik üretilir. Besin, esans, kereste ve hafif endüstri dalları vardır. Kopra, muz, vanilya, karanfil esans bitkileri, başlıca dışsatım; petrol, besin, ilaç, makine, yapı araç gereçleri, başlıca dışalım mallarıdır.

komorlar

Kaynak: wikipedia.org

Tarihi

Vasco de Gama‘nın 1497-1499’da Afrika çevresinde yaptığı yolculuktan bu yana, Komor Adaları, canlı bir ticaret yolu üzerindedir. Araplar, buralara güçlü bir İslâm inancı getirdiler. 1841’de, Mayotte Sultanı adasını Fransızlara devretti, öteki adalar 1886-1909 arasında Fransız koruması altına girdiler. Sömürge döneminde (1914-1947) adalar, Madagaskar Valisi tarafından yönetildi. 1947’de özerklik, 1958’de Fransız koruması altına girdiler. Sömürge döneminde (1914-1947) adalar, Madagaskar valisi tarafından yönetildi. 1947’de özerklik, 1958’de de Fransa’ya bağlı denizaşırı toprak statüsü kazanan Komor Adaları, Temmuz 1975’te tam bağımsız oldu.

Yeni devletin ilk başkanı Abdullah, aynı yılın ağustosunda görevden alındı ve yerine Ocak 1976’da Ali Salih seçildi. 1977 Anayasası ile ülkenin “demokratik, laik, sosyalist bir cumhuriyet” olduğu açıklandı. İslâm geleneklerini modernize etmeye çalışan Salih, paralı askerler desteğinde bir darbe sonucu devrildi; yönetime ikinci kez Fransız yanlısı Ahmet Abdullah geldi. Hazırlanan yeni anayasayla ülkenin adı Komor Federal İslam Cumhuriyeti olarak değiştirildi. Ahmet Abdullah 1984’te tek aday olarak katıldığı seçimleri kazandı. Mart 1987’de yapılan genel seçimleri, Başkan A. Abdullah’ın Komorlar Birliği kazandı. Aralıkta, bir darbe girişim daha kanlı bir biçimde bastırıldı.

Kasım 1989 başında, anayasada bir değişiklik yapıldı ve Abdullah’ın 3. kez başkan seçilmesine olanak tanındı. Halkoylamasıyla yürürlüğe giren yasaya karşın, Abdullah karşıtı hoşnutsuzluk, ekonomik durumun bozukluğu ve adadaki G. Afrika destekli paralı askerlerin varlığı nedeniyle doruk noktasına ulaştı. 27 Kasım gecesi başkanlık sarayına yapılan saldırıda Abdullah öldürüldü. Yüksek Mahkeme Başkanı Said Muhammet Çohar, geçici olarak başkanlığa getirildi.


Leave A Reply