Komünizmin Özellikleri, Doğuşu, Tarihçesi ve Komünizmin Türleri Nelerdir?

0
Advertisement

Komünizm nedir? Komünizmin özellikleri, doğuşu, kurucuları, ilkeleri nelerdir? Komünizmin türlerinin isimleri ve kısa açıklamaları.

Komünizm Nedir?

Komünizm; Marksçı sosyalizmin üst ve yetkin aşamasıdır: Topluluk içinde kişilerin her türlü mülkiyet haklarını kaldırıp, her türlü mala kamuyu ortak kılmayı güden sınıfsız, toplumsal düzendir (rejim). Komünizm; üretici güçler-üretim ilişkileri karmaşasından (kompleks) oluşan bir üretim yöntemiyle varolur. Komünizmin bir gerçeklik durumuna gelmesi için, bilim ve tekniğin son derece belirgin ilerleyişi temeli üzerinde toplumsal üretim araçlarının çok büyük bir gelişme göstermesi gerekir.

Komünizm, yüksek düzeyde gelişmiş toplumla insanların doğa üzerindeki egemenlik gücünü anlatan bir teknik temeli gerektirir. Bolluğun koşulu olan bu teknik temel, yeni üretim ilişkileri getirir. Yalnızca insanın insan yönünden sömürülmesi ortadan kaldırılmakla kalmaz (sosyalist; toplumcu uygulamalarda ulaşılmış bir yerdir bu nokta), toplumsal sınıflar ve bu bunlarla birlikte toplumsal işbölümü de ortadan kalkmasıyla, kentle köy arasındaki belli başlı uzaklıkların yok edilmesiyle, bu toplumsal temel, maddesel yaşam bakımından, toplumsal ve törel davranış bakımından değişik kavramlarla bağlı yeni bir insanın doğuşunu hazırlar. Emek yalnızca bir yaşam aracı değil, insan varlığının başta gelen gereksinimi olur; bu emek özgür ve yaratıcıdır.

lenin

İlk komünist rejimi kurmayı başaran Lenin…

Üretici Güçler ve Para

Üretici güçlerin düzeyinin üstün ve aşkın katı, insanlık tarihine ilk kez, azlık ekonomisinden çokluk ekonomisine geçiş olanağı verir. Meta ve para biçimleri silinip gider. Toplumsal hesaplaşma doğrudan doğruya emek birim ve boyutlarıyla dile getirilir. Yeni dağılım ilkesi, “herkes yeteneğine göre”, olacaktır. Burjuva (kentsoylu) hukukunun dar ufku böylece aşılır. Komünizm, özgür ve bilinçli emekçilerin yüksek düzeyde örgütlenmiş bir toplumu, kamu-oto yönetiminin kendisini yansıtacağı bir düzen olacaktır. Komünizm, ilk evresini toplumculuğun (sosyalizm) oluşturduğu biçimlenmenin üst aşamasıdır; bu yüzden yavaş yavaş olgunlaşan bir geçişi gerektirir.

Bu geçiş, ancak bazı koşulların eylemde gerçekleşmesiyle olanak içindedir. Komünizmin kesinlikle gerçekleştirilmesi için, sosyalizmin (toplumculuk) yeryüzü çapında zafere ulaşmış olması da gerekir. Marx’ın tanımladığı anlamda komünizm, herkesin gereksinimlerine göre yaşayabileceği, para ve devletin ortadan kalkacağı sınıfsız toplum tasarısıdır. Bu toplumsal devlet, tüm gereksinimlerin rahatlıkla giderilebileceğini ve toplumsal çatışmaların ortadan kalkarak yalnızca teknik açıdan çözüme kavuşturulacak sorunların kalacağını varsayar. Komünizme özelliğini veren şey, üretim ve değişim araçlarının ortak iyeliğiyle sınıfların ve devletin ortadan kalkmasıdır. Nesnelerin yönetimiyle, bir iş ve belli bir toplumsal duruma bağlı olmaksızın herkes gereksinimlerine göre yaşayabilir. Marx, komünizmin ayrıntılarını vermekte direnir; çünkü komünizm, onu kuracak olanların deneyimlerinin bir ürünü olmalıdır.

Komünizm Tarihi

Komünist düşüncenin erken tarihi, esasen başka bir yerde detaylandırılmış olan sosyalizmin tarihidir. Modern biçiminde komünizm, 19. yüzyıl Avrupa’sındaki sosyalist hareketlerden ve Sanayi Devrimi sırasında kapitalizmin eleştirmenlerinden doğdu. Bu eleştirmenler arasında en önde gelenleri, Alman filozof Karl Marx ve ortağı Friedrich Engels (1820-1895) idi ve hareketin tanımlayıcı belgesi olan çığır açan 1848 “Komünist Manifesto”, komünizmin yeni bir tanımını sundu ve terimi popüler hale getirdi.

Advertisement

“Komünizm” ve “sosyalizm” terimlerinin kullanımı, 1917 Rus Devrimi’nden sonra, Rusya’da ilan edilen Marksist Bolşevik partinin adını Komünist Parti olarak değiştirdiği ve sosyalist politikaların uygulanmasına adanmış bir tek parti rejimi kurduğu zaman değişti. Vladimir İlyiç Lenin (1870-1924). Lenin, 1919’da Üçüncü Enternasyonal’i (ya da Komünist Enternasyonal ya da Komintern’i) yarattı ve katılmak isteyen herhangi bir Avrupa sosyalist partisi için (demokratik merkeziyetçilik dahil) yirmi bir koşul belirledi. Rus İç Savaşı’nın ardından, 1922’de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB veya Sovyetler Birliği) kuruldu.

Lenin’in Yeni Ekonomi Politikası (NEP), Joseph Stalin’in (1878 – 1953) “tek ülkede sosyalizm” bayrağı altında parti liderinin başını kestiği ve birçok beş yılın ilki ile izolasyonizm ve totaliterlik yolunda devam ettiği 1928 yılına kadar sürdü. planlar. Sovyetler Birliği’nin Marksist eleştirmenleri, özellikle Lev Troçki (1879-1940), Sovyet sisteminden “yozlaşmış” veya “deforme olmuş” bir işçi devleti olarak bahsettiler ve onun Marx’ın komünist idealinden çok uzak olduğunu savundular ve sınıf politik olarak mülksüzleştirildi.

Dünya Savaşı’ndan sonra, Varşova Paktı Arnavutluk, Bulgaristan, Çekoslovakya, Doğu Almanya, Polonya, Macaristan ve Romanya’nın sıkı Sovyet kontrolü altında ekonomik ve askeri bir ittifakta Sovyetler Birliği’ne katıldığını gördü. Ancak Sovyetler Birliği’nin Macaristan (1956) ve Çekoslovakya’daki (1968) halk ayaklanmalarını bastırmak için askeri müdahalelerde bulunmak zorunda kalması ve Arnavutluk’un 1968’de Pakt’tan (komünizmden olmasa da) çekilmesiyle ilişkiler hiçbir zaman kolay olmadı. farklılıklar.

1949’da Mao Zedong (1893 – 1976) liderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP), daha sonra kendi ideolojik komünist gelişim yolunu (Maoizm) izleyecek olan Çin Halk Cumhuriyeti’ni kurdu. Sovyetler Birliği ve Çin gibi komünist devletler, silahlanma yarışında, uzay yarışında ve askeri çatışmalarda kapitalist güçlere meydan okuyarak endüstriyel ve teknolojik güçler haline gelmeyi başardılar, ancak her ikisi de önemli gerilemelere maruz kaldı ve çok fazla eleştiri aldı.

Hiçbir zaman resmi olarak tek bir siyasi varlık olarak birleşmemiş olsa da, 1970’lerde dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri, Çin Halk Cumhuriyeti, Sovyetler Birliği ve Doğu Avrupa’daki Varşova Paktı ülkeleri ve Küba gibi komünist devletlerde yaşıyordu. , Kuzey Kore, Vietnam, Laos, Kamboçya, Angola ve Mozambik.

Bununla birlikte, Varşova Paktı ülkeleri 1990’da komünist yönetimi terk ettiler ve 1991’de Sovyetler Birliği dağıldı ve çoğu ülkede Çin, Küba ve Asya ve Afrika’daki birkaç izole devleti komünizmin kaleleri olarak bıraktı. ilk ideolojilerinden uyarlanmıştır.

Advertisement
Komünizm Logo

Kaynak : pixabay.com

Komünizm Türleri

Marksizm, sosyalizm ve komünizmin dayandığı teorik-pratik çerçevedir.

Leninizm, Marksizm’in fikirlerini geliştirir ve geliştirir ve 1917 Rus Devrimi ve Sovyetler Birliği’nin kuruluşundan sonra Sovyet Komünizmi ideolojisinin felsefi temeli olarak hizmet etti. Vladimir İlyiç Lenin (1870 – 1924) broşüründe “Ne yapılmalı?” diye tartıştı. 1902’de proletaryanın başarılı bir devrimci bilince ancak tam zamanlı profesyonel devrimcilerden oluşan bir “öncü parti”nin çabaları ve “demokratik merkeziyetçilik” (kararların iç demokrasiyle alındığı) olarak bilinen bir disiplinli örgütlenme biçimi yoluyla ulaşabileceğine ancak o zaman tüm parti üyeleri bu kararı dışarıdan desteklemeli ve aktif olarak teşvik etmelidir). Kapitalizmin ancak devrimci yollarla devrilebileceğini savunuyor, ve kapitalizmi içeriden reforme etmeye yönelik her türlü girişim başarısızlığa mahkumdur. Leninist bir partinin amacı, mevcut hükümeti zorla devirmeyi örgütlemek ve proletarya adına iktidarı ele geçirmek ve ardından proletarya diktatörlüğünü, işçilerin siyasi iktidarı ellerinde tuttukları bir tür doğrudan demokrasiyi uygulamaktır. Sovyetler olarak bilinen yerel konseyler aracılığıyla.

Marksizm-Leninizm, Joseph Stalin (1878-1953) döneminde Komünist Enternasyonal’in ideolojik temeli olarak kabul edildiğinden 1920’lerde komünist partiler arasında hakim eğilim olarak ortaya çıkan komünist ideolojik akımdır. Birleşmiş “Marksizm-Leninizm” terimi, gerçekte Marx veya Lenin’in ilkelerini ne ölçüde takip ettiği tartışmalı olsa da, çoğunlukla Lenin’in mirasının Stalin tarafından başarıyla taşındığına inananlar tarafından kullanılır.

Karl Marx

Komünizmin fikir babası Karl Marx

Stalinizm, Joseph Stalin’in (Stalin’in kendisinin Marksizm-Leninizm olarak tanımladığı) komünizm görüşü için daha aşağılayıcı bir terimdir. Terimin savunucuları, mutlak bir diktatör etrafında bir kişilik kültü oluşturmak için propagandanın yaygın kullanımını ve sosyal uyumu sağlamak ve siyasi muhalefeti susturmak için gizli bir polis gücünün yaygın kullanımını içerdiğini ve bunların hepsinin birer sembol olduğunu savunuyorlar. totaliterliğin.

Troçkizm, kendisini ortodoks bir Marksist ve bir Bolşevik-Leninist olarak gören ve öncü bir partinin kurulmasını savunan Leon Troçki’nin (1879 – 1940) savunduğu Marksizm teorisidir. Troçki’nin politikası, özellikle (Stalin’in “tek ülkede sosyalizmi”ne karşıt olarak) uluslararası bir proletarya devrimine duyulan ihtiyacı ilan etmesi ve doğrudan demokrasi ilkelerine dayalı gerçek bir proletarya diktatörlüğüne sarsılmaz bir destek vermesi bakımından, Joseph Stalin’in Marksizm-Leninizminden kökten farklıydı. Troçkizmin tanımlayıcı özelliklerinden biri, (Marx’a göre sosyalist devrim için bir ön koşul olan) gelişmiş kapitalizme henüz ulaşmamış toplumlarda sosyalist devrimlerin nasıl meydana gelebileceğini açıklayan sürekli devrim teorisidir.

Lüksemburgizm, Rosa Luxemburg‘un (1870-1919) yazılarına dayanan komünizm içinde özel bir devrimci teoridir. Onun politikası, Lenin ve Troçki’nin politikalarından, esas olarak, yeterince demokratik olduğunu düşündüğü “demokratik merkeziyetçilik” kavramlarıyla olan anlaşmazlığında ayrıldı. Lüksemburgizm, liderlerine karşı halkın kendilerine güvenerek otoriter bir toplumdan kaçınması bakımından anarşizme benzer. Bununla birlikte, devrimci bir partinin önemini ve devrimci mücadelede işçi sınıfının merkeziliğini de görür. Stalin’in totaliterliğine ve modern sosyal demokrasinin reformist politikalarına karşıtlığı bakımından Troçkizme benzer, ancak Lenin ve Troçki’nin de demokratik olmayan hatalar yaptığını savunmada farklıdır.

Maoizm (veya “Mao Zedong Düşüncesi”), Çin lideri Mao Zedong’un (veya Mao Tse-tung) (1893 – 1976) öğretilerinden türetilen bir komünizm çeşididir ve Çin Devrimi’nden sonra Çin Halk Cumhuriyeti’nde uygulanmaktadır. Maoizm, Stalin’in Marksizm-Leninizm’inden gelişti, ancak sosyal-emperyalizm gibi yeni fikirler getirdi (Mao, Sovyetler Birliği’ni, ekonomilerini vatandaşlar değil, Sovyetler etrafında organize etme noktasına kadar kendi alanındaki daha küçük ülkelere hükmetmek ve sömürmekle suçladı; ), Kitle Hattı (kitlelerden öğrenmeyi ve siyasi liderliği kitlelerin kaygılarına ve koşullarına – “kitlelerden, kitlelere”) sokmaya çalışan bir liderlik yöntemi), halk savaşı ve yeni demokrasi. 1958’deki “Büyük İleri Atılım”, Çin ekonomisini sanayileştirme ve iyileştirme girişimi felaketle sonuçlandı ve ortaya çıkan kıtlıktan milyonlarca insan öldü.

Ülkeyi geriye kalan tüm “liberal burjuva” unsurlardan kurtarmak amacıyla 1966’da “Dörtlü Çete” adı altında başlatılan Kültür Devrimi, daha fazla sosyal, politik ve ekonomik kaosla sonuçlandı ve sonunda tüm insanlığın ölümüne yol açtı. ülke iç savaşın eşiğinde. Mao’nun 1976’daki ölümünden bu yana, onun orijinal ideolojisi Çin’de kökten değiştirildi, marjinalleştirildi ve reforme edildi ve “Çin Özelliklerine Sahip Sosyalizm” (aslında Komünizmden çok Keynesçi kapitalizme daha yakın olan) olarak bilinir hale geldi. Peru, Nepal, Hindistan ve Filipinler’de Maoist partiler var. 1966’da ülkeyi geriye kalan “liberal burjuva” unsurlardan kurtarmak amacıyla “Dörtlü Çete” altında başlayan, daha fazla sosyal, politik ve ekonomik kaosa yol açtı ve sonunda tüm ülkeyi yıkımın eşiğine getirdi. iç savaşın eşiğinde.

Mao’nun 1976’daki ölümünden bu yana, onun orijinal ideolojisi Çin’de kökten değiştirildi, marjinalleştirildi ve reforme edildi ve “Çin Özelliklerine Sahip Sosyalizm” (aslında Komünizmden çok Keynesçi kapitalizme daha yakın olan) olarak bilinir hale geldi. Peru, Nepal, Hindistan ve Filipinler’de Maoist partiler var. 1966’da ülkeyi geriye kalan “liberal burjuva” unsurlardan kurtarmak amacıyla “Dörtlü Çete” altında başlayan, daha fazla sosyal, politik ve ekonomik kaosa yol açtı ve sonunda tüm ülkeyi yıkımın eşiğine getirdi. iç savaşın eşiğinde. Mao’nun 1976’daki ölümünden bu yana, onun orijinal ideolojisi Çin’de kökten değiştirildi, marjinalleştirildi ve reforme edildi ve “Çin Özelliklerine Sahip Sosyalizm” (aslında Komünizmden çok Keynesçi kapitalizme daha yakın olan) olarak bilinir hale geldi. Peru, Nepal, Hindistan ve Filipinler’de Maoist partiler var. Mao’nun 1976’daki ölümünden bu yana, onun orijinal ideolojisi Çin’de kökten değiştirildi, marjinalleştirildi ve reforme edildi ve “Çin Özelliklerine Sahip Sosyalizm” (aslında Komünizmden çok Keynesçi kapitalizme daha yakın olan) olarak bilinir hale geldi.

Peru, Nepal, Hindistan ve Filipinler’de Maoist partiler var. Mao’nun 1976’daki ölümünden bu yana, onun orijinal ideolojisi Çin’de kökten değiştirildi, marjinalleştirildi ve reforme edildi ve “Çin Özelliklerine Sahip Sosyalizm” (aslında Komünizmden çok Keynesçi kapitalizme daha yakın olan) olarak bilinir hale geldi. Peru, Nepal, Hindistan ve Filipinler’de Maoist partiler var.

Sol komünizm, Leninizm ve onun ardıllarının görüşlerinden daha özgün Marksist ve proleter olduğunu iddia eden komünist solun sahip olduğu bir dizi komünist görüştür. Sol komünistler Rus Devrimi’ni desteklediler, ancak Bolşeviklerin sonraki yöntemlerini kabul etmediler. Rus, Hollanda-Alman ve İtalyan sol komünizm gelenekleri, milliyetçiliğe, her türlü ulusal kurtuluş hareketine, cepheye (ortak bir düşmana karşı herkesle birleşmiş) ve parlamenter sistemlere karşı bir muhalefeti paylaşır.

Advertisement

Konsey komünizmi, 1920’lerde Almanya ve Hollanda’da ortaya çıkan radikal bir sol harekettir ve bugün hem sol Marksizm hem de liberter sosyalizmde teorik ve aktivist bir konum olarak devam etmektedir. Fabrikalarda ve belediyelerde ortaya çıkan işçi konseylerini, işçi sınıfının ve hükümet iktidarının doğal örgütlenme biçimi olarak görmektedir. Parti liderliğindeki bir devrimin mutlaka bir parti diktatörlüğü üreteceği gerekçesiyle “devrimci parti” fikrine karşı çıkıyor.

Anarşist komünizm (veya anarko-komünizm veya liberter komünizm), herkesin ihtiyaçlarını karşılayabileceği yatay bir gönüllü dernekler, işçi konseyleri ve/veya müşterekler ağı lehine devletin ve kapitalizmin tamamen ortadan kaldırılmasını savunur. Hareket Ruslar Mikhail Bakunin (1814-1876) ve Peter Kropotkin (1842-1921) tarafından yönetildi.

Eurokomünizm, 1970’lerde ve 1980’lerde çeşitli Batı Avrupa komünist partilerinde, Batı Avrupa demokrasisiyle daha alakalı ve Birlik Komünist Partisi çizgisiyle daha az uyumlu olan bir sosyal dönüşüm teorisi ve pratiği geliştirmeye yönelik bir eğilimdi.

Dini komünizm, Hristiyan, Taocu, Jain, Hindu veya Budist olsun, dini ilkelere odaklanan bir komünizm biçimidir. Genel olarak, özel mülkiyetin gönüllü olarak feshedilmesini uygulayan, böylece toplumun kârlarının bir kişinin ihtiyaçlarına göre dağıtılmasını ve her kişinin kendi yeteneklerine göre iş yapmasını sağlayan bir dizi eşitlikçi ve ütopik dini toplumları ifade eder. Örneğin Hıristiyan komünizmi, İsa Mesih’in öğretilerini, ideal sosyal sistem olarak komünizmi desteklemek için Hıristiyanları bağlayıcı olarak görür.


Leave A Reply